“Мукко” у 2015 році заснував Назар Кміль – колишній футболіст, який займався професійним спортом з 8 років, а після травми перекваліфікувався на фермера.
Ферма “Мукко” була однією з перших, хто завіз в Україну кіз альпійської породи. Досвід виробництва сиру “Мукко” переймала у Нідерландах та Франції.
Також з-за кордону запозичили ідею із великими вікнами у виробничих приміщеннях, щоб всі охочі могли спостерігтли за виготовленням і дозріванням сиру.
Засновник підприємства говорить, що вони будують бізнес “на 400 років”. Зараз у сирний бізнес окрім Назара залучені його дружина, сестра з чоловіком, батько, мама і куми.
80% продуктової лінійки “Мукко” – тверді сири. Ще 20% доводиться на м’які, а також особливі сири з трюфелем, горіхом, пажитником, чорним перцем, лавандою, та навіть віскі.
Сир з віскі – ексклюзив, його витримка складає понад 6 місяців
Також крафтовий виробник створює коров’ячий червоний сир з песто та в’яленими томатами.
Сир з лавандою виготовляють із козячого молока, чистих заквасок та лаванди.
У лінійці є сир з кавою. Щоб його створити, у сирне зерно виробник додає настояне еспресо. Сирні голови залишають визрівати у каві 12 місяців, щоб продукт наситився кольором, смаком та ароматом.
Нагадаємо, раніше гігант продовольчого ринку Kraft Heinz разом зі стартапом-єдинорогом NotCo оголосили про запуск NotCheese – рослинної версії культового американського сиру Kraft.