Канадська компанія Index Biosystems винайшла спосіб поєднати унікальне програмне забезпечення, одноклітинні мікроорганізми та воду для відстеження точки походження майже будь-якого типу харчових продуктів.
Їстівний штрих-код BioTag виготовлений з пекарських дріжджів
BioTag, який складається з незначної кількості пекарських дріжджів та води, розпилюється, наприклад, на пшеницю.
Суміш – неймовірно липка та залишаються прикріпленою до поверхні зерен, витримуючи процес помелу, і залишаючись помітними в борошні.
Щоб зчитати такий штрих-код компанія використовує методи молекулярного виявлення, такі як полімеразна ланцюгова реакція та секвенування ДНК (оскільки «штрих-код» по суті є унікальною послідовністю ДНК пекарських дріжджів).
Тепер потрібна лише невелика проба борошна – метричний грам – щоб визначити конкретного виробника пшениці.
Оскільки BioTag не передбачає жодної генетичної модифікації, компанія вже отримала дозвіл на використання міток у харчових продуктах від FDA США та Health Canada.
Виробник уже протестував свої “штрих-коди” на різних продуктах, починаючи від промислових товарів і закінчуючи фармацевтичними препаратами.
Нагадаємо, раніше newfood.ua писав про маркування харчових продуктів і чому це важливо.
Джерела: Index Biosystems, The Spoon