Стартап створив із мікроорганізмів їстівні штрих-коди

Відстежування походження харчових продуктів через ланцюжок постачання стає все більш критичним. Чим далі інгредієнт подорожує від ферми до тарілки, тим важче стає визначити, звідки він взявся. Цю проблему взялася вирішити Index Biosystems.

Канадська компанія Index Biosystems винайшла спосіб поєднати унікальне програмне забезпечення, одноклітинні мікроорганізми та воду для відстеження точки походження майже будь-якого типу харчових продуктів.

Їстівний штрих-код BioTag виготовлений з пекарських дріжджів 

BioTag, який складається з незначної кількості пекарських дріжджів та води, розпилюється, наприклад, на пшеницю.

Суміш – неймовірно липка та залишаються прикріпленою до поверхні зерен, витримуючи процес помелу, і залишаючись помітними в борошні. 

Щоб зчитати такий штрих-код компанія використовує методи молекулярного виявлення, такі як полімеразна ланцюгова реакція та секвенування ДНК (оскільки «штрих-код» по суті є унікальною послідовністю ДНК пекарських дріжджів).

Тепер потрібна лише невелика проба борошна – метричний грам – щоб визначити конкретного виробника пшениці. 

Оскільки BioTag не передбачає жодної генетичної модифікації, компанія вже отримала дозвіл на використання міток у харчових продуктах від FDA США та Health Canada. 

Виробник уже протестував свої “штрих-коди” на різних продуктах, починаючи від промислових товарів і закінчуючи фармацевтичними препаратами.

Нагадаємо, раніше newfood.ua писав про маркування харчових продуктів і чому це важливо.

Джерела: Index Biosystems, The Spoon

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Замість людського та коров’ячого: перша компанія отримала дозвіл на продаж молока із мікробів

Компанія All G, заснована в Сіднеї у 2020 році, розробляє високовартісні білки нетваринного походження (лактоферин), що використовуються у функціональних...

Стартап зібрав десятки мільйонів на «супермікробів», які покращать пиво для веганів

Компанія забрала $25 млн у раунді серії А, які використає на розширення свого портфеля інгредієнтів, що допоможуть покращити смак...

Вирощений у лабораторії блакитний тунець потрапить в тисячі ресторанів Японії, Кореї та Гонконгу

Стартап займається вирощуванням клітинних морепродуктів для суші – блакитного тунця та інших.Разом компанії співпрацюватимуть над розробкою та маркетингом продуктів,...

Kellogg розробила рослинну курятину для тих, хто ще не відмовився від м’яса

Новий продукт Kellogg запустила у вигляді курячих тендерів (шматочків, обсмажених у паніровці) під торговою маркою Incogmeato.Тендери, виготовлені з оригінальними...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

За птахою удачі. В єрусалимській лабораторії виростять курячу грудку за 6 євро

Future Meat Technologies, що базується в Єрусалимі, заявляє, що...

Штучний інтелект розробив іноваційну газовану воду для ринку Швейцарії

Компанія Vivi Kola (створена у 1938 році) заявила, що...

Лабораторна вирізка: стартап патентує технологію, що дозволить друкувати преміальне м’ясо

Заявка стосується нового методу біодруку, який має значно покращити...

Ізраїльський стартап створив цукрозамінник, який бореться з раком

Для демонстрації солодкості CarobWay створив із альтернативного цукру прототипи...

ТОП-33 цікавих фактів про харчові продукти

Фісташки – це фрукти Саме так, фрукти, а не горіхи....

Вибір редактора
В продовження теми