Лабораторне м’ясо в промислових масштабах згодом стане доступним для всіх — стартап

За допомогою вже існуючих комерціалізованих технологій та підходів культивоване м'ясо може досягти ціни у розмірі $65 доларів за кілограм.

Це може бути конкурентоспроможною ціною в порівнянні з цілими шматками м’яса, такими як філе-міньйон та тендерлоїни, але все ще в 6 разів дорожче за яловичину, йдеться в останньому дослідженні стартапу Ark Biotech, що займається виробництвом біореакторів.

Щоб культивоване м’ясо стало придатним для масового споживання, воно повинно стати дешевшим.

Ark пропонує чотири способи зниження собівартості: зниження вартості середовища росту клітин, покращення врожайності біомаси, оптимізація біопроцесу та зменшення капіталовкладень (амортизації), переважно за рахунок більших біореакторів.

Компанія вважає, що збільшення розміру біореакторів є головним важелем для зниження CapEx (капітальних витрат): більші біореактори також знижують прямі витрати на виробництво товарів через нижчу амортизацію та зменшену потребу в робочій силі.

Ще один важливий чинник зменшення прямих витрат – здешевлення середовища вирощування клітин хоча б до $1 за літр. У поєднанні з іншими покращеннями це може підтримати паритет цін для культивованого м’яса.

У цілому, дослідження Ark показує, що культивоване м’ясо може стати доступним для масового споживання, якщо будуть досягнуті значні покращення в технології та виробничих процесах, що знизять вартість продукту. 

Це може привести до зростання популярності культивованого м’яса та зменшення залежності від традиційного виробництва м’яса з тварин, вважають аналітики.

Нагадаємо, найбільший у світі виробник м’яса бразильська компанія JBS заявила про вхід у сегмент культивованих продуктів.

Джерела

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Винахідник лабораторного м’яса спрогнозував, чи зникне традиційне тваринництво через 20 років

Скоріше, ці два напрямки існуватимуть поруч, вважає Дідьє Тубіа, засновник та генеральний директор Aleph Farms – піонера на ринку...

Американці за допомогою мікробів створили кальмара, котрий не відрізнити за текстурою від справжнього

Виготовлений із мікопротеїну методом мікробного бродіння, продукт за зовнішнім виглядом і текстурою схожий зі звичайним аналогом.Кальмари Aqua Cultured не...

Володарі премії Оскар дадуть мільйон євро амбасадору рослинного харчування

Премія Earthshot була заснована у 2020 році Королівським фондом принца Вільяма та Кейт Міддлтон.Вона присуджує по одному мільйону фунтів...

Алекс Коваленко

Український підприємець-новатор у сфері foodtech. Ідеолог та драйвер створення екосистеми VOLIA, співзасновник компанії з управління індустріальними та технопарками Uparks,...

Nestlé використовує відходи какао-бобів для збільшення виробництва шоколаду

Швейцарська компанія Nestlé оголосила про впровадження інноваційної технології переробки какао-плодів, яка дозволяє використовувати до 30% частин, що раніше йшли...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

Може вас зацікавити

Хоум хорека: через пандемію 44% ресторанів «на виніс» відкривається прямо вдома

Повна картина стане чіткішою у квітні, коли всі місцеві...

Молока та яйця з власних відходів — найбільша у світі пивоварна компанія інвестує в інновації

Найбільша у світі пивоварна компанія Anheuser-Busch InBev, відома своєю...

Сімейна пекарня на Прикарпатті пече давній хліб — малай та струцлі

Пекарню родина заснувала 20 років тому. Поряд з давніми...

Wanted Vegan годує українців рослинним салом та креветками

Заснований у 2020 році Романом Квашенком, який 20 років...

Вибір редактора
В продовження теми