Завдяки редагуванню генів та сучасним методам селекції Центр Джона Іннеса розраховує перетворити потенційно отруйний грас-горох у багату білком, посухостійку безпечну версію.
Планується, що в подальшому горох можна використовувати в широкому діапазоні харчових продуктів і напоїв.
Нетоксичну версію гороху можна буде вирощувати в багатьох регіонах по всьому світу.
Задум вчених полягає в тому, щоб виключити з процесу дозрівання гороху біохімічні етапи, які призводять до виробництва нейротоксину β-L-ODAP (ODAP).
Польові дослідження уже тривають на фермах у Марокко та Лівані. Пілотні проекти перевірять продуктивність ліній гороху з низьким вмістом ODAP, схрещених з іншими сортами.
Також вчені очікують, що удосконалений горох зможе частково замістити потребу у високобілковій сої, яку Великобританія переважно імпортує, адже не може вирощувати в існуючих кліматичних умовах.
Натомість горох буде краще переносити місцевий клімат, а також засухи, повені чи навіть затоплення солоною водою, ніж інші зернобобові культури.
«Ми з’ясували, які ферменти зумовлюють появу ODAP, але ми не знаємо точних метаболічних ефектів руйнування різних ферментів різними способами», — пояснює автор дослідження доктор Пітер Еммріх з Норвічського інституту сталого розвитку.
Проте він упевнений, що є спосіб отримати горох без небезпечних нейротоксинів.
Нагадаємо, раніше астронавт відкрив у канадських преріях найбільший завод з виробництва горохового протеїну.