Вчені перетворять стародавню отруйну рослину в їжу, яка переживе апокаліпсис

Старовинний і стійкий до клімату трав’яний горох (Lathyrus sativus L.) може стати основною продовольчою культурою майбутнього після прориву дослідників із Великобританії.

Завдяки редагуванню генів та сучасним методам селекції Центр Джона Іннеса розраховує перетворити потенційно отруйний грас-горох у багату білком, посухостійку безпечну версію.

Планується, що в подальшому горох можна використовувати в широкому діапазоні харчових продуктів і напоїв.

Нетоксичну версію гороху можна буде вирощувати в багатьох регіонах по всьому світу.

Задум вчених полягає в тому, щоб виключити з процесу дозрівання гороху біохімічні етапи, які призводять до виробництва нейротоксину β-L-ODAP (ODAP). 

Польові дослідження уже тривають на фермах у Марокко та Лівані. Пілотні проекти перевірять продуктивність ліній гороху з низьким вмістом ODAP, схрещених з іншими сортами.

Також вчені очікують, що удосконалений горох зможе частково замістити потребу у високобілковій сої, яку Великобританія переважно імпортує, адже не може вирощувати в існуючих кліматичних умовах.

Натомість горох буде краще переносити місцевий клімат, а також засухи, повені чи навіть затоплення солоною водою, ніж інші зернобобові культури.

«Ми з’ясували, які ферменти зумовлюють появу ODAP, але ми не знаємо точних метаболічних ефектів руйнування різних ферментів різними способами», — пояснює автор дослідження доктор Пітер Еммріх з Норвічського інституту сталого розвитку.  

Проте він упевнений, що є спосіб отримати горох без небезпечних нейротоксинів.

Нагадаємо, раніше астронавт відкрив у канадських преріях найбільший завод з виробництва горохового протеїну.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

На Київщині виготовляють старовинний шумерський напій з меду та ягід

Сікера – алкогольний напій, створений на базі меду та фруктів. Завод переробляє 60 т меду щороку. Потужності з виробництва...

На інновації в їжі та релокацію ресторанів можна отримати 100 тис. грн

Конкурс має на меті підтримку сталого розвитку підприємництва у сфері громадського харчування як відповідь на негативні економічні наслідки війни...

Бутерм’яс: із пшеничного глютену створили в’ялене рослинне м’ясо

Перший із них, Spicy Kung Pao Jerky, виготовляється зі знаковими смаками провінції Сечуань — пряного імбиру та припеченого на...

Тренди ресторанного бізнесу: ТОП трендів 2022 року

Незважаючи на те, яким важким минулий рік став для ресторанної галузі, у 2021 році відкрилося безліч нових закладів; а...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

Екологічно чиста кава: як біотехнології змінюють виробництво

Екологічна свідомість стає дедалі важливішою, виробництво кави також піддається...

Білл Гейтс інвестував мільйони у сою, з якої варитимуть чеддер та моцарелу

Загальний обсяг фінансування стартапу на сьогодні уже склав $100...

Виробники синабонів із сиром брі відкривають власне кафе. Замовлення зросли в 10 разів

Заклад буде розташований на вулиці Гоголівській, там же знаходиться...

Heineken створив робота зі штучним інтелектом, що приносить пиво. Холодне

Останнім часом все більша кількість пивних компаній випробовує унікальні...

Виробник крекерів із цвіркунів запускає франчайзинг. Вхід у бізнес – 300 тис. євро

Вхід у новий бізнес коштуватиме 300 тис. євро За ці...

Вибір редактора
В продовження теми