Чехи виростили з водоростей та клітин дешеве м’ясо для гамбургерів

Чеський харчовий технологічний стартап Mewery представив гамбургер із суміші культивованої свинини та клітин мікроводоростей.

Інновація знаменує собою нову віху в секторі культивованого м’яса, оскільки це означає появу більш етичних та екологічно чистих м’ясних продуктів за нижчою собівартістю, ніж інші продукти з культивованого м’яса.

У світі щосекунди вбивають 48 свиней

Це 1,5 мільярда тварин на рік, говорить Роман Лауш, засновник компанії.

«Наша мета — спробувати різко зменшити ці цифри», — заявив він.

За його словами, гамбургер Mewery перевершує смак традиційних рослинних гамбургерів.

Розробку було продемонстровано під час культурного заходу в Чехії, де переважна більшість відвідувачів — понад 90% — висловили бажання скуштувати новинку. Але згідно з правилами ЄС, публічні дегустації культивованого м’яса заборонені. Також ЄС досі не схвалив будь-яке культивоване м’ясо для продажу.

Mewery може допомогти це змінити, вважає Лауш. «Ми працюємо з урядом Чехії над можливістю проведення дугутацій вже наступного року», – сказав він.

Mewery запустили у 2020 році за підтримки американського акселератора Big Idea Ventures. Запатентована технологія компанії замінює потребу у фетальній сироватці великої рогатої худоби (FBS), яка зазвичай використовується для вирощування клітинних культур, використанням сконструйованих факторів росту мікроводоростей для стимуляції росту клітин ссавців.

Стартап продемонстрував ефективність свого передового методу на прототипі свинини та мікроводоростей ще минулого лютого. Mewery стверджує, що їх технологічний процес скорочує витрати до 70% порівняно з традиційними методами FBS, роблячи вирощене в лабораторії м’ясо більш конкурентоспроможним у порівнянні з м’ясом тварин.

Нагадаємо, нідерландська компанія вирощує свинину із стовбурових клітин за 8 днів.

Джерела: Mewery, The green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Переселенці відкрили у Хмельницькому пекарню, де печуть «маріупольські слойки» з в’яленими томатами

Пекарню відкрили влітку 2023-го. До цього, розповідає Олексій Сапаров, півтора року вони займалися волонтерством. Родина облаштувала хостел для переселенців, забезпечуючи...

Енергетичне молоко — нове покоління продукту матиме у складі креатин, який додають у спортивні енергетики

Німецький виробник інгредієнтів Alzchem Group презентував найчистішу форму моногідрату креатину на ринку Creapure, який чудово працює в якості альтернативного...

Ізраїльський стартап виготовлятиме спортивне харчування на основі білків грудного молока

Грудне молоко цінується за його імуностимулюючі властивості, протизапальну, зміцнюючу та лікувальну дію.Стартап встановив, що в грудному молоці міститься понад...

Гігант зернового ринку створив екстра-веганський шоколад, аналогів якого немає на ринку

Для створення нової лінійки, «інженери щоколаду» визначили основні «енергетичні» інгредієнти, які «забезпечать особливий смак і текстуру». Ними стали порошок...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

Преміум-бренд створив активовану воду, що посилює смак їжі у 10 разів

Вода, що проходить через швейцарську запатентовану технологію фільтрації, отримує...

Родина військового пече на Сумщині бельгійські вафлі з українським салом

Кафе створив зі своєю родиною 45-річний військовослужбовець Дмитро Пасічнюк....

Ізраїльський стартап створив картоплю, третина якої – чистий білок

Інноваційна бульба має значні переваги над соєю або горохом....

Сир із горіхів. Після камамберу із кеш’ю виробник рослинних сирів взявся за овес

Виробництво традиційного сиру – нестійке в екологічному плані. «Сир...

Ланч із тирси. З відходів деревини створили високозасвоюваний білок

«Лігноцелюлозна біомаса є «недооціненим ресурсом» у плані досягнення продовольчої...

Вибір редактора
В продовження теми