ТОП-25 цікавих фактів про кулінарію

В цій статті ми зібрали для вас ТОП-25 незвичних та цікавих фактів про кулінарію – переважно, це маловідомі історичні відомості, а також певною мірою кумедні ситуації та несподіванки, які, як ми сподіваємося, розважать вас на час читання цього матеріалу.

Факт №1 – в Японії один із найпопулярніших десертів – це кленове листя у фритюрі, витримане в бочках з сіллю, яке потім покривається тістом та обсмажується в олії або маслі.

Факт №2 – раніше в кетчупі не було томатів. Основним інгредієнтом була риба зі спеціями (в китайському варіанті), а в Бразилії – гриби. І лише в 19 ст. в США почали додавати в кетчуп томати.

Факт №3 – американські поліціянти, які їдять пончики – така картина склалася завдяки тому, що в повоєнні роки в США вночі працювали лише кулінарії, тому правоохоронці на нічному чергуванні не мали широкого вибору в їжі.

Факт №4 – в Ісландії печуть хліб в землі. Одна з особливостей цієї країни – велика кількість гейзерів та термальних джерел. Місцеві жителі закопують тісто в землю недалеко від місця виходу окропу на поверхню, і хліб печеться таким чином протягом доби.

Факт №5 – рідина в слабко просмаженому стейку не є кров’ю. Та рідина, яка витікає з м’яса і має рожевий колір – це білок міоглобін.

Факт №6 – у Лас-Вегасі (США) є так званий гриль серцевого нападу (в ориг. “Heart Attack Grill”). Він цікавий тим, що позиціює себе, як “найшкідливіший гриль-бар у світі”. Так, тут ви можете замовити 900-грамовий бургер Quadruple Bypass Burger, енергетична цінність якого дорівнює 8000 кілокалорій. Або питний крем ButterFat Shake, що містить рекордну у світі кількість холестерину.

 

Факт №7 – у Перу ви можете спробувати коктейль із жаби. Як його готують: живих жаб змішують у блендері з бобовою юшкою, медом, соком алое і коренем перуанської маки, що вважається дуже корисним.

Факт №8 – до середини 19 ст. омари в США вважалися їжею бідняків. А в Англії та Франції такою їжею називали устриць.

Факт №9 – курча табака не має жодного відношення до тютюну чи диму. Насправді коректніше говорити “тапака” – це назва спеціальної грузинської сковорідки, на якій і смажиться курча.

Факт №10 – супи та м’ясні бульйони варили ще 100 років до н. е., про що свідчать археологічні знахідки в Стародавньому Китаї.

Факт №11 – прототип тушкованого м’яса з’явився у Франції за часів Наполеона, коли кухар імператора запропонував на час військових походів зберігати м’ясо в бляшанках. Це відбулося ще до винайдення пастеризації.

Факт №12 – салат “Олів’є” був придуманий в 19 ст. для того, щоб гості ресторану “Ермітаж” в Москві закушували алкоголь чимось ситним, та, швидко не п’янівши, не заподіювали шкоду закладу.

Факт №13 – оригінальний рецепт салату “Олів’є” насправді такий: телячий язик, 2 рябчики, пів фунта свіжого салату, чверть фунта паюсної ікри, пів банки пікулів, 5 яєць, зварених круто, 25 штук відварених раків, 2 свіжих огірки, пів банки сої кабуль, чверть фунта каперсів. Відрізняється від відомого нам, чи не так?

Факт №14 – “лікарська” ковбаса отримала свою назву через те, що в першій половині 20 ст. в СРСР лікарі приписували її хворим на дистрофію, а також “постраждалим від царського свавілля”.

Факт №15 – найдорожчий хот-дог у світі був проданий за 169 доларів США в Сіетлі у 2014 році. Правда, замість сосиски в ньому було мармурове м’ясо.

Факт №16 – під час поїдання селери ви витрачаєте більше калорій, ніж отримуєте від цього продукту.

Факт №17 – в Японії можна спробувати морозиво зі смаком крабів, курки й навіть кактуса.

Факт №18 – на Алясці місцеві жителі вважають досить пікантною страву, основою якої є підгнивші риб’ячі голови.

Факт №19 – в Колумбії в кінотеатрах замість попкорну прийнято на сеансах їсти смажених мурах.

Факт №20 – стародавні греки вважали, що вино буде набагато кращим, якщо змішати його з морською водою.

Факт №21 – яблука не тонуть у воді, тому що на 25% складаються з повітря. Мабуть, не в останню чергу через це вони рекомендовані тим, хто хоче схуднути.

Факт №22 – алкоголь шкідливий, але водночас і містить 13 мінералів, які необхідні нашому організму.

Факт №23 – шелак, яким жінки покривають нігті, є їстівною речовиною, що виробляється самицями тропічних комах.

Факт №24 – європейці довгий час вживали в їжу листя і стебла картоплі, обсмажені в олії. Що було, м’яко кажучи, не найсмачнішим. Плоди їсти здогадалися трохи пізніше.

Факт №25 – в 17 ст. огірок вважався отруйним та таким, що здатен викликати застуду – очевидно, із-за охолоджувального ефекту цього овоча.

Сподіваємося, що вам було цікаво. Ми й надалі будемо публікувати для вас подібні матеріали – пишіть в коментарях, про що б ви хотіли ще почитати на нашому сайті!

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Заморожену в азоті каву продають разом з канабісом

Кава та канабіс є саме тією “ідеальною парою”, яка може якісно покращити початок дня, говорить Еван Голдберг, співзасновник Houseplant.Продукт...

Стравою 2023 року стануть хліб та макарони зі знежирених домашніх цвіркунів

Держави-члени Європейського Союзу дали “зелене світло” проекту імплементаційних постанов від Євркомісії, спрямованих на дозвіл комерціалізації заморожених і ліофілізованих сумішей...

Німецькі фармацевти створили реактиви, які дозволять виробляти лабораторне м’ясо у глобальному масштабі

Для новачків сегменту Merck створює реактиви, середовище для вирощування клітин та навчатиме безпосередньо технології виробництва м’яса в лабораторії.За словами...

У США відтворили вівсяне молоко за старовинним рецептом та зробили його органічним

Сестри  Крістіна Дорр Дрейк та Олена Дорр Зієнда відтворили продукт за 74-річним рецептом своєї бабусі Вілли.   Під час розробки вівсяного...

«Яготинське» і «Яготинське для дітей» оновили паковання для дев’яти продуктів

Упаковка Tetra Gemina Aseptic поєднує в собі функціональність та екологічність. Нова форма зі скошеним дашком забезпечує легкість використання та...

Пиво та сидр займають понад 90% обсягу на ринку слабоалкогольних напоїв в Україні – дослідження

Моніторинг ринку слабоалкогольних напоїв в Україні свідчить про значні зміни у сфері, що зумовлені як глобальними тенденціями, так і...

Кондитерська мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи

Власна кондитерська» мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи у пакованні, дизайн якого створили українські ілюстраторки —...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Може вас зацікавити

Компанія австралійського серфера робить з цукрової тростини та коноплі взуття

Взуття створене з відновлювального цукрової тростини, каучуку Hevea, натуральної...

Переселенець виготовляє кіпріотський сир на обладнанні за півмільйона гривень

Один із грантів вони вклали у придбання нового обладнання...

Китай будує гігантську фабрику для промислового вирощування лабораторної свинини

Зараз CellX готується подати заявку на схвалення інноваційної їжі...

М’ясо, БАДи, упаковка — все це стартап робить із морської капусти

Особливу увагу на розвитку ринку водоростей зосереджує ЄС.  Очікується, що...

Олена Обабкова, засновниця бренду Kombucha Live: «Наші початкові інвестиції окупилися в перший же рік роботи»

Як розповіла для newfood.ua засновниця бренду Олена Обабкова, Kombucha...

Вибір редактора
В продовження теми