Від учора набори клітин різних тварин для вирощування м’яса можуть купити невеликі стартапи

Доступні клітини корови, свині та ягняти. Незабаром з’являться й інші тварини

12 червня 2023 року Extracellular, організація з розробки та виробництва культивованого м’яса, оголосила про доступність недорогих та безліцензійних наборів (банків) клітин тварин для розробників культивованого м’яса. Банки клітин стануть доступними для дослідників і стартапів на ранніх стадіях вирощування м’яса. Фінансує вивід інноваційної технології у маси відомий бізнес-інкубатор StartupUK (виростив Deliveroo, Monzo та Revolut) у співпраці з Mutus — британським стартапом, орієнтованим на лабораторне м’ясо. Першої країною, де набори клітин з’являться у доступі стане Великобританія.

Раніше вирощування м’яса в лабораторіях було доступно далеко не всім. Навіть, якщо розробники знали технологію, то отримати первинні клітини тварин було вкрай непросто. Вони були не тільки дорогими, але часто низької якості. Окрім того, подекуди було невідомо про їхнє походження та ефективність. Ще одною перепоною були жорстокі вимоги до ліцензування «клітинного» бізнесу.

Тепер же ринок лабораторного м’яса зміниться назавжди. Будь-хто з розробників нових продуктів зможе купити набір необхідних клітин для вирощування м’яса трохи не на 90% дешевше. Це радикально розширює список майбутніх гравців ринку, адже вирощувати м’ясо зможе навіть невеликий стартап.

Це радикально розширює список майбутніх гравців ринку, адже вирощувати м’ясо зможе навіть невеликий стартап.

Спочатку у вільному доступі з’являться клітини, ізольовані з жирових, м’язових і кістковомозкових тканин корови, свині та ягняти. Кожен такий «клітинний» набір матиме паспорт щодо статті, породи, віку тварин та ефективності лабораторного використання. У майбутньому до клітин цих тварин буде додано й інші.  Як, наприклад клітини мамонта, з вирощеного м’яса якого нещодавно зварили фрикадельки.

Цей крок став реакцією на заклики дослідників та активістів у сфері вирощуваного м’яса та майбутнього харчового простору до більш відкритого доступу до спільних ресурсів для прискорення розвитку. У фіналі це призведе до скорочення промислового сільського господарства та пов’язаних з ним кліматичних наслідків. Наступною формою існування агросектору може стати клітинне сільське господарство.

Іша Датар з New Harvest (неурядова дослідницька організація, що досліджує вирощування м’яса тварин в лабораторії) впевнений, що спільний доступ до революційної технології внаслідок колективних зусиль зможе поліпшити її, як це видно іншим розробкам, до яких мають доступ численні ентузіастів.

«Зусилля Уїлла Міллігана (Співзасновник та генеральний директор Extracellular — Ред) та команди Extracell щодо обміну ресурсами за низькою ціною для оснащення та розширення можливостей дослідників для створення роботи заслуговують на похвалу. У найближчій перспективі нам потрібно вийти за рамки традиційних наукових кіл, щоб побудувати фундаментальну роботу в цьому напрямку. Такого роду ініціатива з боку приватного сектора — це саме те, що потрібно клітинному сільському господарству».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Майже 90% шеф-поварів готові подавати відвідувачам вирощене в лабораторії м’ясо

SuperMeat – виробник культивованої курятини, який поставив на своєму експериментальному заводі скляні стіни, аби кожен бажаючий міг поспостерігати за...

ЄС профінансує створення та просування борошна з відходів артишоку та інноваційних продуктів із жолудів

Конкурс запрошував стартапи та масштабні компанії представити інновації, які покращують доступ до поживної та екологічно чистої їжі. Кожен із десяти...

Магія їжі майбутнього: вперше створили смузі зі шпинату, авокадо та яєчного білку, який виробляють мікроби

Новий коктейль під назвою Pineapple Greens Protein містить біоідентичний яєчний білок The Every Company, виготовлений за допомогою технології точного...

Biobake Fresh Rich — новий фермент, який продовжує термін придатності солодкої випічки

Biobake Fresh Rich – це ферментний розчин для солодкої випічки, створений для забезпечення м’якості, свіжості та вологості протягом тривалого...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

На роботів-офіціантів та кур’єрів — лідер роботехніки Keenon зібрав рекордні $200 млн

Раунд очолив фонд венчурного капіталу Softbank Vision Fund 2....

Ізраїльський стартап масштабує виробництво преміальної риби із пробірки

Компанія стверджує, що її культивований блакитний тунець вироблений відповідно...

У Південній Кореї варять за спеціальною технологією пармезан із вівса

Використовуючи власну запатентовану технологію, яка імітує традиційний спосіб старіння...

Стартап Hyundai зібрав $10 млн на завод з виробництва грибної шкіри

Гроші підуть на комерціалізацію штучної шкіри на основі міцелію...

На інновації в їжі та релокацію ресторанів можна отримати 100 тис. грн

Конкурс має на меті підтримку сталого розвитку підприємництва у...

Вибір редактора
В продовження теми