Від учора набори клітин різних тварин для вирощування м’яса можуть купити невеликі стартапи

Доступні клітини корови, свині та ягняти. Незабаром з’являться й інші тварини

12 червня 2023 року Extracellular, організація з розробки та виробництва культивованого м’яса, оголосила про доступність недорогих та безліцензійних наборів (банків) клітин тварин для розробників культивованого м’яса. Банки клітин стануть доступними для дослідників і стартапів на ранніх стадіях вирощування м’яса. Фінансує вивід інноваційної технології у маси відомий бізнес-інкубатор StartupUK (виростив Deliveroo, Monzo та Revolut) у співпраці з Mutus — британським стартапом, орієнтованим на лабораторне м’ясо. Першої країною, де набори клітин з’являться у доступі стане Великобританія.

Раніше вирощування м’яса в лабораторіях було доступно далеко не всім. Навіть, якщо розробники знали технологію, то отримати первинні клітини тварин було вкрай непросто. Вони були не тільки дорогими, але часто низької якості. Окрім того, подекуди було невідомо про їхнє походження та ефективність. Ще одною перепоною були жорстокі вимоги до ліцензування «клітинного» бізнесу.

Тепер же ринок лабораторного м’яса зміниться назавжди. Будь-хто з розробників нових продуктів зможе купити набір необхідних клітин для вирощування м’яса трохи не на 90% дешевше. Це радикально розширює список майбутніх гравців ринку, адже вирощувати м’ясо зможе навіть невеликий стартап.

Це радикально розширює список майбутніх гравців ринку, адже вирощувати м’ясо зможе навіть невеликий стартап.

Спочатку у вільному доступі з’являться клітини, ізольовані з жирових, м’язових і кістковомозкових тканин корови, свині та ягняти. Кожен такий «клітинний» набір матиме паспорт щодо статті, породи, віку тварин та ефективності лабораторного використання. У майбутньому до клітин цих тварин буде додано й інші.  Як, наприклад клітини мамонта, з вирощеного м’яса якого нещодавно зварили фрикадельки.

Цей крок став реакцією на заклики дослідників та активістів у сфері вирощуваного м’яса та майбутнього харчового простору до більш відкритого доступу до спільних ресурсів для прискорення розвитку. У фіналі це призведе до скорочення промислового сільського господарства та пов’язаних з ним кліматичних наслідків. Наступною формою існування агросектору може стати клітинне сільське господарство.

Іша Датар з New Harvest (неурядова дослідницька організація, що досліджує вирощування м’яса тварин в лабораторії) впевнений, що спільний доступ до революційної технології внаслідок колективних зусиль зможе поліпшити її, як це видно іншим розробкам, до яких мають доступ численні ентузіастів.

«Зусилля Уїлла Міллігана (Співзасновник та генеральний директор Extracellular — Ред) та команди Extracell щодо обміну ресурсами за низькою ціною для оснащення та розширення можливостей дослідників для створення роботи заслуговують на похвалу. У найближчій перспективі нам потрібно вийти за рамки традиційних наукових кіл, щоб побудувати фундаментальну роботу в цьому напрямку. Такого роду ініціатива з боку приватного сектора — це саме те, що потрібно клітинному сільському господарству».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Перший у світі годинник з кави — на Kickstarter збирають фінансування

Чотири версії Годинника Кави вже доступні для передзамовлення у першому обмеженому тиражі лише на Kickstarter. Поставка цього тиражу запланована...

У Камбоджі годують закусками з тухлої риби — це національна багатовікова страва

Найкраща ферментована риба може зберігатися до трьох років та виготовляється трудомістким дводенним процесом, який передають у сім’ях поколіннями.Між груднем...

На перше лабораторне м’ясо в ресторані шикуються черги попри преміальні ціни

Культивовані м’ясні продукти обох компаній доступні лише у преміальному сегменті громадського харчування: культивована курка культивоване м'ясо– в Bar Crenn...

Стейк замість герані. У 2050 році вирощування клітинного м’яса вдома стане нормою

Окремі компанії, як то Shojin DIY Meat Community, взагалі націлені на пошук технологій, які будуть настільки доступними і простими,...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Може вас зацікавити

Перший у світі справжній мед без бджіл з’явиться на полицях магазинів до кінця року

Вперше продукт презентували на приватній дегустації в Сан-Франциско, в...

За десять років існування ринку лабораторного м’яса на ньому з’явилося 150 гравців

За цей час Mosa Meat розпочала будівництво гігантського заводу...

Співзасновник Beyond Meat першим випустив рослинний напій для людей за 50

Напій пропонується під брендом Perennial та містить 140 Ккал...

Шеф-кухар, який допомагає українцям, першим в США смажитиме лабораторну курятину

Міністерство сільського господарства США надало підрозділам Upside Foods і...

Грибний криль. Вперше із мікопротеїну створили цілі креветки та кальмари

На сьогодні більшість альтернативних морепродуктів представлені на світовому ринку...

Вибір редактора
В продовження теми