“Після перемоги буде велике свято, на якому проллється багато пива. Ми дуже цього чекаємо і відкладаємо сорти на той час. Подумаємо також про збільшення об’ємів виробництва, але все залежатиме від стану економіки на той час”, – говорить співзасновник підприємства Євген Нартенко.
Історія KLB розпочалася у 2017 році з ідеї двох шкільних друзів – Євгена Нартенко та його друга Дмитра Самойлова – втілити в життя свою давню мрію. Це було досить складно, незвично та цікаво, говорить пивовар.
Пивоварня розташована на території колишнього заводу. Потужність – 4 000 літрів пива у місяць. В асортименті – кілька постійних сортів та щомісяця випускають нові, експериментальні.
70% клієнтів KLB – бари та магазини крафтового пива
Нещодавно у рамках колаборації із музикантами Latexfauna Kyiv Local Brewery знову зварила нове пиво. Ця духмяна пшенична IPA з американським хмелем. Прибуток з продажу підприємці традиційно відправляють на допомогу ЗСУ.
Євген згадує, що першим у рамках колаборації було пиво з лаймом. Воно ідеально вписалося у співпрацю, адже Latexfauna має однойменну пісню “Лаймові небеса”. “Це пиво ми почали продавати 23 лютого, і буквально за добу все розкупили, але відвантажили клієнтам вже у квітні”, – згадує він.
За словами підприємця, колаборація додає інформаційності, творчості та прикрашає бренд.
Євген згадує, що коли він починав справу разом з Олексієм, то уже мав підприємницький досвід у сфері одягу та спорядження для сноубордингу. Але пивоваріння все одно стало викликом.
“На старті ми варили пиво вдома. На це багато фінансів не потрібно було, весь пакет обладнання коштував $500. Через трьох місяців домашнього пивоваріння ми зрозуміли, що час створювати велику пивоварню”, – розповідає він.
Поточне виробництво засновники стартували з бюджету у $20 тис., але їм, говорить Євген, дуже пощастило з приміщенням. Це була колишня столова при заводі, побудована за всіма нормами харчового виробництва.
Перший рік працювали в мінус. Той набір обладнання, який був у підприємства, виявився недостатнім. Щоб почати заробляти гроші, потрібні були інші об’єми виробництва.
“Ми стартували з найдешевшого обладнання, яке знайшли в Україні. продати це було нереально. Єдиним шляхом стало зробити з цього робочий проєкт”, – говорить Євген
Зараз пивоварня вийшла на потрібний обсяг, однак не зупиняється у пошуку та створенні нових сортів.
Нагадаємо, раніше олімпійський чемпіон створив пиво з бичачого колагену.
Джерела: Дія.Подкаст, KLB