Австралійці виростили з гену мамонта м’ясо та зварили з нього фрикадельки

Австралійська компанія з виробництва культивованого м’яса Vow Food створила фрикадельки з клітин вимерлого шерстистого мамонта.

Мамонтова фрикаделька — символічний продукт, який демонструє можливості створення нових видів м’яса, навіть того, яке більше недоступне через втрату біорізноманіття та зміни клімату. 

Мамонти вимерли значною мірою через полювання людини, а також через потепління планети після льодовикового періоду. Попри це, у людини знову є можливість відчути доісторичний смак.

Нова фрикаделька була представлена у науковому музеї Немо в Нідерландах

Щоб створити фрикадельку, Vow заповнила прогалини в послідовності ДНК міоглобіну мамонта, використовуючи інформацію з геному африканського слона – найближчого живого родича вимерлої тварини. Вчені вставили синтезований ген у м’язову клітину вівці, яка була вирощена в лабораторії.

«Наша мета – перевести кілька мільярдів м’ясоїдів від споживання [звичайного] тваринного білка до їжі, яку створюють штучні системи», – заявив Джордж Пеппоу, генеральний директор Vow.

 

Найкращий спосіб зробити, вважає він, — перевинайти м’ясо. 

«Ми шукаємо клітини, які легко вирощувати, дійсно смачні та поживні, а потім змішуємо та поєднуємо ці клітини, щоб створити гарний продукт», – додав він.

Нагадаємо, Vow Food була заснована в 2019 році, і з того часу багато експериментувала зі створенням лабораторного м’яса. Спочатку це був продукт зі свинини та клітин кенгуру, пізніше Vow включила у перелік клітинне м’ясо кроликів, мишей, козлів, буйволів і альпаки. Чотири місяці тому компанія залучила $73,4 млн на подальші розробки.

Джерела: Vow Food, Green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Українська компанія пакує сир у стіки та змішує з червоною ікрою

Сир створено спеціально як снек до ранкової кави, і компанія сподівається, що він стане новим щоденним ритуалом для українців. «А...

Найбільша мережа кав’ярень пропустила через шлунки хробаків 3 тони кавової гущі

У співпраці з компаніями Veolia та Wormganix, які спеціалізуються на управлінні ресурсами та виробництві вермікомпосту, мережа кав'ярень тестує використання...

Володарі премії Оскар дадуть мільйон євро амбасадору рослинного харчування

Премія Earthshot була заснована у 2020 році Королівським фондом принца Вільяма та Кейт Міддлтон.Вона присуджує по одному мільйону фунтів...

Український бренд створює хрусткі снеки, що на 100% складаються із сиру

ТМ «snEco» була заснована у 2015 році двома братами, Вадимом та Пилипом, які є справжніми шанувальниками сиру та здорового...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Українська пивоварня отримала дві нагороди World Alcohol-Free Awards

Темне безалкогольне пиво Dark Non-alcohol (ABV 0,5%, IBU 13, Plato 7) отримало золоту медаль. Судді відзначили у ньому "аромати...

Може вас зацікавити

Захоплені кулінарією сестри створили замінник ікри з чіа та водоростей

Засновниці бренду – сестри Люсіль та Емілі Баттафарано, які...

Німці заварюють чай з листям коки, а також хочуть створити з нього спиртний напій

"Екстракт з листя коки також викликає легке відчуття енергетичної...

Найбільша інвестиція в альтернативне м’ясо — $0,4 млрд отримали стейки з грибів

Загальна сума інвестицій у стартап з моменту заснування сім...

Інвестори вклали $5 млн у виробництво котлет із плодів хлібного дерева

Компанія, яка спеціалізується на виробництві м'ясних альтернатив на основі...

Із чайного гриба створили нановолокно, яке замінить шкіру та пластик

Bucha Bio працює над двома матеріалами – Shorai та...

Вибір редактора
В продовження теми