Вирощувати лабораторне м’ясо на тютюні виявилося в 500 тисяч разів дешевше

Вартість ринку культивованого м’яса сягне $2,8 млрд у 2030 році, прогнозують аналітики. Дуже непогано для сектору, якому ще належить виробити життєздатний масовий споживчий продукт та отримати дозвіл регуляторних органів на його продаж.

У напрямку створення продукту, який матиме перспективу на ринку, дуже просунулась ізраїльська компанія BioBetter.

BioBetter отримала $10 млн на свою розробку

Суть інновації полягає у використання листя тютюну як фактору росту – матеріалу, який стимулює виробництво клітин білку. 

Це допоможе значно знизити витрати та збільшити виробництво м’яса, вирощеного в лабораторії.

Рослини тютюну, вирощені в полі, – це нова, стійка, ефективна та гнучка відповідь на потреби ринку в факторах росту. Це значно дешевше, ніж використовувати інсулін, трансферин або FGF2.

Фактори росту є чи не найбільш вартісною частиною культивування м’яса. Один грам FGF2 коштує від $50 000 до $500 000. Технологія BioBetter може знизити ці витрати лише до $1 долара за грам.

«Тютюн має багато переваг. Рослини продукують об’ємну біомасу та швидко ростуть, можуть давати багато врожаїв за рік. При цьому тютюн не можна згодовувати худобі через високий вміст алкалоїдів та неприємний смак», – говорить Аміт Яарі, доктор філософії та генеральний директор BioBetter.

Натомість, за його словами, клітини тютюну перетворюються на «маленькі біореактори, кожна з яких виробляє фактор росту відповідно до послідовності ДНК, вставленої в їхній геном».

Біореактор – це своєрідна посудина, в якій здійснюється хімічний процес із вирощування білків

Технологія нагадує ту, що використовують пивоварні.

Джерела: The Spoon, BioBetter

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Американці створили перше в світі справжнє молоко без цукру та вуглеводів

Компанія запустила перше у своєму роді органічне ультрафільтроване молоко Maple Hill’s Zero Sugar, яке пропонує такий же безкомпромісний смак...

Замінить 100 млн пакетів: В упаковку із водоростей інвестували 24 млн євро

Отримані кошти допоможуть компанії розширити виробничі потужності, збільшити асортимент продукції, що не містить пластику, та зміцнити позиції на ринку,...

Сімейне господарство створило енергетичні медові снеки для ЗСУ

Снек «Медова паста +292» має енергетичну цінність у 292 кКал на одну порцію, високий вміст легкозасвоюваних вуглеводів, білків та...

На інновації в їжі та релокацію ресторанів можна отримати 100 тис. грн

Конкурс має на меті підтримку сталого розвитку підприємництва у сфері громадського харчування як відповідь на негативні економічні наслідки війни...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

За наступні сім років ринок веганського масла виросте до $3 млрд. Дослідження

За дослідженням ResearchAndMarkets, ринок веганського вершкового масла очікує значний...

Кондитерська у Києві створює десерти із буряком і зеленою гречкою

Цукерки роблять вручну та фарбують натуральним какао-маслом із французькими...

Норвезькі біотехнологи робитимуть інноваційні продукти з перемеленого криля

Завод, котрий збудують в гірськолижному комплексі Нерінгспарк, поблизу Осло...

Інноваційний український foodtech зародиться із кластерів із потужними R&D центрами — Борис Шестопалов, HD-group

Як забезпечити цю трансформацію — newfood.ua розповів Борис Шестопалов,...

«Попри війну в Україні та інфляцію»: стартап зробив із грибів сир та шукає інвесторів

Сири виготовлені за допомогою новітньої технології MycoVeg, яка комбінує...

Вибір редактора
В продовження теми