У напрямку створення продукту, який матиме перспективу на ринку, дуже просунулась ізраїльська компанія BioBetter.
BioBetter отримала $10 млн на свою розробку
Суть інновації полягає у використання листя тютюну як фактору росту – матеріалу, який стимулює виробництво клітин білку.
Це допоможе значно знизити витрати та збільшити виробництво м’яса, вирощеного в лабораторії.
Рослини тютюну, вирощені в полі, – це нова, стійка, ефективна та гнучка відповідь на потреби ринку в факторах росту. Це значно дешевше, ніж використовувати інсулін, трансферин або FGF2.
Фактори росту є чи не найбільш вартісною частиною культивування м’яса. Один грам FGF2 коштує від $50 000 до $500 000. Технологія BioBetter може знизити ці витрати лише до $1 долара за грам.
«Тютюн має багато переваг. Рослини продукують об’ємну біомасу та швидко ростуть, можуть давати багато врожаїв за рік. При цьому тютюн не можна згодовувати худобі через високий вміст алкалоїдів та неприємний смак», – говорить Аміт Яарі, доктор філософії та генеральний директор BioBetter.
Натомість, за його словами, клітини тютюну перетворюються на «маленькі біореактори, кожна з яких виробляє фактор росту відповідно до послідовності ДНК, вставленої в їхній геном».
Біореактор – це своєрідна посудина, в якій здійснюється хімічний процес із вирощування білків
Технологія нагадує ту, що використовують пивоварні.