Фінни перетворять соняшникову макуху на м’ясо для флекситаристів

Фінсько-німецький проєкт, що фінансується Європейським інститутом інновацій і технологій (EIT-Food) взявся перетворити соняшникову макуху на альтернативу м’ясу.

Макуха — це відходи, що лишаються після віджиму олії з ядра соняшнику.

Оскільки соняшник є третім за величиною джерелом насіння олійних культур у світі, щорічно виробляється значна кількість соняшникової макухи – понад 19 млн т.

Здебільшого макуха переробляється на корм худобі або викидається. Однак макуха є багатим на білок інгредієнтом, який, на думку дослідників, може бути перероблений на поживну та смачну їжу.

Науково-дослідний проект під назвою Taste2Meat очолює професор Неслі Созер із Центру технічних досліджень Фінляндії VTT.

«Taste2Meat робить внесок у безвідходну та екологічно чисту харчову систему шляхом розробки як гібридних (поєднання м’яса та рослинного білку), так і виключно рослинних альтернатив м’ясу для європейських споживачів», — пояснив він.

Вчені використовуватимуть технологію мокрої екструзії для створення текстур, схожих на курку або яловичину

У поєднанні з білками гороху та ріпаку дослідники планують розробити альтернативи рослинному м’ясу з бажаним органолептичним профілем.

Їх ключова аудиторія – споживачі-флекситаристи.

Ще одна мета проекту – переконатися, що споживачі охоче спробують такий продукт. 

«Це відіграє ключову роль у розробці реальних бізнес-кейсів навколо м’ясних альтернатив, — пояснив Созер. — Сенсорні властивості, такі як смак і консистенція є найвпливовішими показниками сприйняття альтернативного м’яса».

Нагадаємо, покоління Z назвало головним пріоритетом їжу. Половина — за рослинне м’ясо.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Винахідник латте та еспресо у вигляді плиток шукає інвестора. Маск на підході?

Javacolate виготовляється з какао-масла ручної роботи зі смаком кави та представлений двома різновидами: з кофеїном «Jump» та без —...

Nestlé модернізує центр, де експерти дегустуватимуть інноваційну їжу для Азії

R&D-центр в Сінгапурі має стратегічне значення для компанії. Саме тут всі розробки продуктів та технологій адаптуються під смакові уподобання...

Інноваційний холодильник знищує бактерії, щоб подовжити термін зберігання їжі

Обладнання представлене на міжнародній виставці CES-2022 в США.Розумна система зберігання продуктів Uvera має базовий блок, який вакуумуватиме контейнери, щоб...

Фудтех України 2022: тренди, інвестори, новинки, стартапи, компанії

За оцінкою Pitchbook, сервіси та технології «навколо їжі» залучають інвестиції понад 1 мільярду доларів щорічно. Фудтех України постійно зростає,...

Канадці випустили дитячі коктейлі, які покращують здоров’я та надають енергію

Нові Ready-to-Drink Kids Shakes доступні у двох популярних смаках — шоколад і ваніль.  Коктейлі створені спеціально для дітей до 13...

Мармурова яловичина, вирощена в лабораторії, стала продуктом року на світовому конкурсі

AgTech Breakthrough Awards — це міжнародна премія, що присуджується компаніям, які впроваджують інноваційні рішення у виробництві їжі та сільському...

Може вас зацікавити

ЄС виділить українським компаніям гранти на захист ідей унікальних продуктів

SME Fund – це ініціатива Європейської Комісії, яка реалізується...

ЄС визнав безпечними рослинні яйця компанії, що першою у світі почала продавати культивоване м’ясо

Очікується, що це дозволить американській компанії вивести свій продукт...

Вибір редактора
В продовження теми