Фінни перетворять соняшникову макуху на м’ясо для флекситаристів

Фінсько-німецький проєкт, що фінансується Європейським інститутом інновацій і технологій (EIT-Food) взявся перетворити соняшникову макуху на альтернативу м’ясу.

Макуха — це відходи, що лишаються після віджиму олії з ядра соняшнику.

Оскільки соняшник є третім за величиною джерелом насіння олійних культур у світі, щорічно виробляється значна кількість соняшникової макухи – понад 19 млн т.

Здебільшого макуха переробляється на корм худобі або викидається. Однак макуха є багатим на білок інгредієнтом, який, на думку дослідників, може бути перероблений на поживну та смачну їжу.

Науково-дослідний проект під назвою Taste2Meat очолює професор Неслі Созер із Центру технічних досліджень Фінляндії VTT.

«Taste2Meat робить внесок у безвідходну та екологічно чисту харчову систему шляхом розробки як гібридних (поєднання м’яса та рослинного білку), так і виключно рослинних альтернатив м’ясу для європейських споживачів», — пояснив він.

Вчені використовуватимуть технологію мокрої екструзії для створення текстур, схожих на курку або яловичину

У поєднанні з білками гороху та ріпаку дослідники планують розробити альтернативи рослинному м’ясу з бажаним органолептичним профілем.

Їх ключова аудиторія – споживачі-флекситаристи.

Ще одна мета проекту – переконатися, що споживачі охоче спробують такий продукт. 

«Це відіграє ключову роль у розробці реальних бізнес-кейсів навколо м’ясних альтернатив, — пояснив Созер. — Сенсорні властивості, такі як смак і консистенція є найвпливовішими показниками сприйняття альтернативного м’яса».

Нагадаємо, покоління Z назвало головним пріоритетом їжу. Половина — за рослинне м’ясо.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Харчові гіганти та стартапи створюють їжу для сну – шоколад, каші та напої

Американська психологічна асоціація повідомляє про сплеск розладів сну після пандемії: 2 із 3 людей сплять занадто багато або занадто...

Лабораторію сенсорного аналізу МХП прийняли до Європейської мережі з сенсорного аналізу (ESN)

Лабораторія сенсорного аналізу Кулінарного центру МХП успішно пройшла процедуру вступу до Європейської мережі з сенсорного аналізу (ESN). Тож випробувальна...

Легендарний лікер запакували у пляшки із ячменю, які легко утилізуються

Розроблена у співпраці з PA Consulting і PulPac, пляшка підлягає утилізації у звичайних паперових потоках, без необхідності відокремлювати інші...

Німці створили із картоплі низькокалорійний попкорн для собак

Цей снек вперше з’явився в адвент-календарі компанії у 2023 році, і після позитивних відгуків клієнтів VEGDOG вирішила зробити його...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Українська пивоварня отримала дві нагороди World Alcohol-Free Awards

Темне безалкогольне пиво Dark Non-alcohol (ABV 0,5%, IBU 13, Plato 7) отримало золоту медаль. Судді відзначили у ньому "аромати...

Може вас зацікавити

Стартап, що вирощує свинину за 4 дні, набрав у команду ветеранів м’ясного ринку

У червні новим генеральним директором Meatable стане ветеран м’ясного...

Лише два виробники рослинних бургерів за рік врятували мільйон тварин

Некомерційна організація World Animal Protection (WAP) зібрала дані та...

Рейтинг суперфруктів: ТОП-7 фруктів з високим вмістом антиоксидантів

У процесі життєдіяльності в людському організмі регулярно виробляються «неповноцінні...

Дніпровська пивоварня MOVA випускає власну версію Ukrainian Golden Ale

Це перший сорт, представлений у межах нової мистецької лінійки...

Їжа для усіх. Алергік створив снеки, які не містять жодного алергену

Замість цього лінійка харчових батончиків Blake’s Seed Based має...

Вибір редактора
В продовження теми