Німецький стартап Bluu Seafood цими днями представив рибні палички та рибні кульки, основним інгредієнтом яких є культивована риба.
Прототипи збагачені рослинними білками для оптимізації процесу приготування їжі та смакових якостей
«Рибним кулькам і рибним пальчикам правильний смак надають клітини та унікальне поєднання рослинних інгредієнтів, що входять до складу продукту. Деталі, звичайно, є нашою комерційною таємницею», — розповідає доктор Себастьян Рейкерс, співзасновник Bluu Seafood.
Додає, що стартап витратив близько двох років на те, щоб отримати приємну текстуру за допомогою усталених процесів харчових технологій.
«Дуже важливо те, що ми не додаємо штучних ароматизаторів», – уточнює засновник.
Незабаром продукція Bluu Seafood піде на процедуру затвердження регуляторами
Компанія планує отримати первинне схвалення та запустити її на ринок у Сінгапурі до кінця 2023 року, оскільки регуляторний процес у країні вже чітко визначений.
Bluu Seafood також подасть заявку на схвалення в США, Великобританії та ЄС.
Фактично, Bluu Seafood стає першим стартапом в Європі, який виробляє культивовану рибу.
«Зараз ми ведемо обговорення з потенційними партнерами в Сінгапурі, тому точний запуск, а також специфікації щодо маркування ще не визначені. Це значною мірою залежить від прогресу в регуляторній частині», – додав Рейкерс.
До слова, Bluu Seafood – не єдина компанія, яка зібралася покорити сегмент альтернативних морепродуктів. Так, американці BlueNalu Inc вирощують рибу «в пробірці», а іспанці Mimic Seafood створили рослинного тунця для суші з помідорів та водоростей.
Джерела: Bluu Seafood, food ingredients first