В Іспанії створили упаковку із сироватки. Вона подовжить термін зберігання сиру на 50%

Іспанський проект GO Orleans, який досліджує рішення циклічної економіки в молочному секторі, перетворив сироватку на антимікробну упаковку, що значно збільшує термін зберігання сиру.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, з 18 млн тонн сиру, виробленого в усьому світі, щороку утворюється 180 млн л сироватки. Часто цей побічний продукт потребує додаткового обладнання для утилізації та часто йде на смітник.

Нове рішення запобігатиме харчовим відходам, ще й подовжить термін придатності сиру на 25-50%. Залишкова сироватка піде на корм худобі.

Проект отримав грант від іспанського уряду в розмірі 600 тис. євро. Його  очолюють Aimplas, ADM, FEDACOVA (Федерація агропродовольчого бізнесу Валенсії) та Університет Валенсії. А партнерами проєкту виступають два виробника сиру: La Cabezuela y Dehesa Dos Hermanas.

Нове дослідження дозволить невеликим кустарним сироварням (значна частина промисловості) вперше використовувати сироватковий побічний продукт

До проекту лише великі компанії могли придбати обладнання для утилізації сироватки, яка в кінцевому підсумку викидалася в навколишнє середовище, утворюючи небезпечні відходи.

«Спочатку ми відокремимо бактерії з потенціалом біоконсервації. Потім ми структуруємо сполуки в матриці, яка є сироваткою», — говорить Джузеппе Мека, професор кафедри профілактичної медицини Університету Валенсії.

Для отримання активних прототипів дослідники планують використовувати пластикову плівку у поєднанні з інноваційним шаром, отриманим із сироватки.

Джерело: GO Orleans Project, Food Ingredients First

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Nestlé створила із шовковиці добавку, що регулює рівень глюкози в крові — для боротьби з діабетом

Перша програма Nestlé по боротьбі з діабетом в Малайзії розпочинається з поставки добавки Nutren GlucoSmart, котра підтримує оптимальний рівень...

Піранья із корнеплоду — на прилавках з’явилися нові продукти від стартапів

Лінійка продуктів включає рослинні версії популярної риби, як-от лосось, копчений лосось і тунець, а також інноваційні варіанти, які досі...

Шоколадний гігант випустив перший у світі какао-сік, над яким працював 15 років

Какао-сік Elix, виготовлений із 100% чистого какао-фрукта, має пікантний фруктовий смак.Завдяки природному вмісту флаванолів, «еліксир какао» сприяє покращенню кровотоку...

Пластична операція. Українці виготовили пакети із кукурудзяного крохмалю

Компанія розпочала діяльність у лютому 2018 року – коли світ набагато менше говорив про необхідність заміни шкідливого пластику.Зараз асортимент...

Мармурова яловичина, вирощена в лабораторії, стала продуктом року на світовому конкурсі

AgTech Breakthrough Awards — це міжнародна премія, що присуджується компаніям, які впроваджують інноваційні рішення у виробництві їжі та сільському...

Німці створили сир із дріжджів, який продаватимуть супермаркети, які є і в Україні

Серед магазинів, що розпочали продаж, — мережі Rewe, Billa і Metro. Це унікальне досягнення стало можливим після успішного залучення компанією...

Може вас зацікавити

Швейцарський стартап виводить на полички веганське м’ясо з відходів виробництва тофу

Раунд очолив Redalpine Venture Partners — технологічний інвестор-початківець із...

Замінники м’яса: ТОП-13 продуктів з високим вмістом білка

Яйця В одному яйці може бути від 5 до 8...

Вибір редактора
В продовження теми