Китайці навчилися друкувати фрикадельки з лабораторного м’яса у промислових масштабах

Виробництво фрикадельок з культивованого м’яса готове до комерційних масштабів. З такою гучною заявою виступили дослідники з Університету Цінхуа та Нанкінського сільськогосподарського університету.

Вчені запевняють, що створили «клітинну фабрику», яка може виробляти лабораторно культивоване м’ясо у величезних масштабах. 

Основа «клітинної фабрики» – 3D-мікроносії на основі желатину, які слугують каркасом для нових клітин. 

Свинячі м’язові клітини та жир вирощуються окремо, а потім їх об’єднують у форму за допомогою 3D друку.

Технологія прискорює вирощування клітин у 20 разів

«Такий метод м’ясної інженерії дає можливість надійного та масштабованого біовиробництва альтернативних фрикадельок, сосисок чи інших продуктів із фаршу. Це стане справжньою інновацією в м’ясному меню майбутнього», – кажуть дослідники.

Учасники сегменту культивованого м’яса наввипередки намагаються прокласти собі дорогу в майбутнє та спрямовують величезні інвестиції у здешевлення цього процесу. Зокрема, вони прагнуть уникнути використання у технології цінної фетальної бичачої сироватки (FBS). 

За такою схемою працюватиме завод швидкісного виробництва фрикадельок

Буквально минулого тижня нідерландська компанія Meatable анонсувала свою першу лабораторну ковбасу, отриману без FBS. Інша голландська компанія, Mosa Meat, також знайшла заміну дорогому інгредієнту.

А каліфорнійська Upside Foods, про яку раніше писав newfood.ua, побудувала підприємство, що виготовлятиме 400 тис. фунтів культивованого м’яса на рік. Розвиток виробництва в подібному масштабі також зменшує витрати.

Китайські вчені поки що не готові сказати, що собівартість лабораторних фрикадельок буде низькою. Але вони запевняють, що ті захоплять споживачів ідеєю здоровішої їжі. 

Крім всього іншого, лабораторні фрикадельки містять менше жиру.

Джерела: Biomaterials journal, Green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Розробник, що виростив із гену мамонта доісторичне м’ясо, представляє інший унікальний продукт

Vow створює культивоване м’ясо із клітин рідкісних японських перепелів Coturnix japonica.Продукт вирощують без застосування суперечливої ​​фетальної бичачої сироватки та...

Планктон для офісів. Снеками майбутнього будуть низькокалорійні чіпси з медуз

Команда данських дослідників розробила метод перетворення медуз, які багаті на поживні речовини, включаючи вітамін В12, магній і залізо, на...

Розслабили м’язи. Культивоване м’ясо схвалять у Європі щонайменше за три роки

Оскільки, клітинне м'ясо та жир є новими продуктами харчування, Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA) вимагає, щоб вони...

Кондитерська компанія «АВК» зробила ставку на нову іноваційну розробку

«АВК» та її засновник Володимир Авраменко зробили собі ім'я на виробництві кондитерської продукції. До війни на Сході в їхньому...

Найбільша українська мережа пекарень відкрила перший заклад у Празі

Заклад відкрився в самому центрі Праги в ТЦ Palladium, поруч із Карловим мостом. Площа становить 173 кв. м на...

Шістсотрічна українська солеварня випустила сирну сіль та шукає нового інвестора

Склад сирної солі включає різні сири, як от "Світанок", "Монастирський", сир із трюфелем, "Торба", "Годз", "Магура", "Верде" та "Чорна...

Може вас зацікавити

Електростейк. Навіщо японські вчені тримають лабораторне м’ясо під струмом?

Вчені запевняють: тканинна інженерія вирішить екологічні проблеми, які спричиняє...

Вибір редактора
В продовження теми