Ukraine Creates Its First Innovative Food Industry Park

Ukrainians presented VOLIA, a project of an innovative park for food market players, during the Ukraine Recovery Conference in Swiss Lugano.

The VOLIA industrial park unites three locations specializing in separate production stages and promotion of its residents’ products.

A production and innovation center will be built in Vinnytsia. Here, new products will go from development and prototypes to mass production. A grain cluster in Ivano-Frankivsk and a logistics center in the border town of Hrushevo will be other units of the park. Newly developed Ukrainian food products will come there to get ready for a consolidated export to foreign markets.

“The structure of the industrial park allows any of its residents to use the competencies of other residents, not needing to build new infrastructure. Thus, we get production synergy that increases the efficiency of the entire park,” explains Borys Shestopalov, a shareholder of HD Group and GFS companies. He stands behind the idea and creation of the park.

Borys Shestopalov, a shareholder of HD Group and GFS companies. He stands behind the idea and creation of the park

A team of professionals will help VOLIA residents master the theory and practice of modern food production. The leadership team of the U PARKS company, which will manage the park, in addition to Borys Shestopalov, includes Alex Kovalenko, the founder of EPI KUR and EPI HAPPY brands, a shareholder of the Volodymyr-Volyn Poultry Factory; Andriy Dlihach, strategist and futures studies expert, CEO of Advanter Group; Valerii Kyrylko, CEO of IMC, which specializes in the development of the industrial parks.

Structure of the industrial park allows any of its residents to use the competencies of other residents, not needing to build new infrastructure

“We have people with all the necessary expertise at the core of our team. For example, my companies have long been leaders in producing flour, cereals, and flakes. We’re also enhancing our food tech projects. Alex was the first to launch mass production of eco-friendly chicken — without antibiotics and other additives. Last year, he was recognized as a leader of change according to the Union of Ukrainian Entrepreneurs. And Andriy is the №1 economic expert in futures studies in Ukraine, and also the author of new economic programs for the government,” as Borys Shestopalov introduced his partners during his speech in Lugano.

Being an ambitious project, VOLIA can drive Ukraine as one of the leaders in the global  food market. Both the government and business circles support it. The Ukrainian ministry of agrarian policy and food, the ministry of economy, the ministry for communities and territories development, and UkraineInvest, the government office for investment attraction and support, have become project partners.

In the regions, the project got the support of Vinnytsia and Lviv municipalities. On the part of foreign organizations, UNIDO (United Nations Industrial Development Organization — Ed.) joined as a project partner. Among businesses, UMG Investments expressed its commitment to the project.

The industrial park’s economic advantages will enhance production convenience and efficiency

The industrial park’s economic advantages will enhance production convenience and efficiency. For example, the corporate tax for parks was abolished last month. This, in turn, will affect the cost price of park residents’ products. As a result, the final consumer will get the finished product at lower prices, yet the manufacturer won’t suffer any losses. Such a competitive advantage is timely for those manufacturers who want to take advantage of the openness of the EU market and establish exports.

“The Ukrainian word VOLIA [in English means both freedom and willpower — Ed.] used in our name is incredibly powerful. It stands for freedom and strength in achieving the goal,” says Borys Shestopalov.

You can download the presentation here

Прочитати українською тут

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Мільйон літрів молока без корів — німці будують гігантський завод

Головна мета проєкту — зробити культивоване молоко доступним за ціною, порівнянною з традиційним, що допоможе зменшити екологічний слід молочної...

Альтернативний протеїн стає мейнстрімом — над штучним м’ясом працює 300 проектів

У першому кварталі 2020 року стартапи, які спеціалізуються на виробництві рослинного м'яса, морепродуктів, молочної продукції або яєць, а також...

Шведи створили перше у світі молоко з картоплі для ідеального латте

Для розробки нової лінійки веганського молока Dug, стартап відмовився від традиційних рослинних “молочних” інгредієнтів та використав картоплю.Рецептура також включає...

Kalyus Winery створює вино із найдавніших виноградних сортів на березі Дністра

У довоєнні часи Kalyus Winery організовувала дегустації вин з легкими закусками на мальовничому березі Дністра. Засновник виноробні Юрій Данилюк...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Їжа за часів блекаутів та інновації наперекір усьому: оголошено спікерів головної агріфуд-події New Food Summit 2024

У топі питань, які найбільше хвилюють виробників, дистриб’юторів харчових...

Редакція першого українського порталу про новітні харчові технології NEWFOOD.UA складає рейтинг інноваційних харчових компаній

Учасниками рейтингу стануть: українські компанії, які виробляють технологічні харчові...

Вулканічне м’ясо, лабораторна курятина та штучні яйця — 10 foodtech-проєктів, у які інвестували мільярди у 2021 році

Щонайменше 13 раундів залучення інвестицій принесли гравцям фудсегменту від...

У Нідерландах з картопляного лушпиння з допомогою мікробів роблять олію, що замінить пальмову

«Новий продукт надзвичайно схожий з пальмовою, соняшниковою та кокосовою...

Харчовий гігант вкладає мільярд доларів в експеримент зі штучним інтелектом

У рамках угоди Coca‑Cola виділила $1,1 млрд на Microsoft...

Вибір редактора
В продовження теми