Ukraine Creates Its First Innovative Food Industry Park

Ukrainians presented VOLIA, a project of an innovative park for food market players, during the Ukraine Recovery Conference in Swiss Lugano.

The VOLIA industrial park unites three locations specializing in separate production stages and promotion of its residents’ products.

A production and innovation center will be built in Vinnytsia. Here, new products will go from development and prototypes to mass production. A grain cluster in Ivano-Frankivsk and a logistics center in the border town of Hrushevo will be other units of the park. Newly developed Ukrainian food products will come there to get ready for a consolidated export to foreign markets.

“The structure of the industrial park allows any of its residents to use the competencies of other residents, not needing to build new infrastructure. Thus, we get production synergy that increases the efficiency of the entire park,” explains Borys Shestopalov, a shareholder of HD Group and GFS companies. He stands behind the idea and creation of the park.

Borys Shestopalov, a shareholder of HD Group and GFS companies. He stands behind the idea and creation of the park

A team of professionals will help VOLIA residents master the theory and practice of modern food production. The leadership team of the U PARKS company, which will manage the park, in addition to Borys Shestopalov, includes Alex Kovalenko, the founder of EPI KUR and EPI HAPPY brands, a shareholder of the Volodymyr-Volyn Poultry Factory; Andriy Dlihach, strategist and futures studies expert, CEO of Advanter Group; Valerii Kyrylko, CEO of IMC, which specializes in the development of the industrial parks.

Structure of the industrial park allows any of its residents to use the competencies of other residents, not needing to build new infrastructure

“We have people with all the necessary expertise at the core of our team. For example, my companies have long been leaders in producing flour, cereals, and flakes. We’re also enhancing our food tech projects. Alex was the first to launch mass production of eco-friendly chicken — without antibiotics and other additives. Last year, he was recognized as a leader of change according to the Union of Ukrainian Entrepreneurs. And Andriy is the №1 economic expert in futures studies in Ukraine, and also the author of new economic programs for the government,” as Borys Shestopalov introduced his partners during his speech in Lugano.

Being an ambitious project, VOLIA can drive Ukraine as one of the leaders in the global  food market. Both the government and business circles support it. The Ukrainian ministry of agrarian policy and food, the ministry of economy, the ministry for communities and territories development, and UkraineInvest, the government office for investment attraction and support, have become project partners.

In the regions, the project got the support of Vinnytsia and Lviv municipalities. On the part of foreign organizations, UNIDO (United Nations Industrial Development Organization — Ed.) joined as a project partner. Among businesses, UMG Investments expressed its commitment to the project.

The industrial park’s economic advantages will enhance production convenience and efficiency

The industrial park’s economic advantages will enhance production convenience and efficiency. For example, the corporate tax for parks was abolished last month. This, in turn, will affect the cost price of park residents’ products. As a result, the final consumer will get the finished product at lower prices, yet the manufacturer won’t suffer any losses. Such a competitive advantage is timely for those manufacturers who want to take advantage of the openness of the EU market and establish exports.

“The Ukrainian word VOLIA [in English means both freedom and willpower — Ed.] used in our name is incredibly powerful. It stands for freedom and strength in achieving the goal,” says Borys Shestopalov.

You can download the presentation here

Прочитати українською тут

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Фріпси з кавуна та пастила із йогурту: у Рівному варять унікальні фруктові снеки

Засновниця бренду Тетяна Новачук почала варити пастилу ще у 2018 році, а тепер і навчає це робити інших. За місяць...

Мішленівський шеф-кухар готує еко-страви на двох лезах від старого млина

Обід у його ресторані Knystaforsen обійдеться у 2450 шведських крон на одну особу  (приблизно 10 тис. грн), і скоріше...

Японський рітейлер Muji розробив рослинне м’ясо на основі сої, яке можна зберігати без холодильника

Таке м’ясо коштує $2,75 за пачку і продається в інтернет і та у роздрібних магазинах, які ще працюють.Японський рітейлер...

Швейцарці створили першу в світі кавомашину зі штучним інтелектом, яка заварює гарячу та холодну каву

Виробники кавомашин JURA запропонували інноваційне рішення, що подвоює асортимент фірмової кави, яку можна заварити вдома.Установка JURA Z10 готує не...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Стартап отримав $2 млн на випуск справжнього сиру, але без корів

В раунді взяли участь представники Кремнієвої долини Plug and...

Вінницький медобар приборкав бджіл, і тепер створює унікальні медово-ягідні пасти

Вінничани створюють солодкі десерти, поєднуючи натуральні інгредієнти з медом...

Їжа майбутнього: які тренди впливають на те, як ми будемо харчуватися?

Коли ми говоримо про їжу майбутнього, то маємо на...

Бобова бомба. Українська компанія виготовляє макарони з нуту та сочевиці, які готуються за 5 хвилин

Макарони з гороху та сочевиці виготовляються під брендом Happyroni,...

Вибір редактора
В продовження теми