Вчені створили біопластик з дріжджів з антимікробними властивостями

Бразильські та португальські вчені розробили стійкий процес виробництва пластику, що біологічно розкладається, з додаванням пігменту, виділеного з дріжджів.

Такий біопластик має потенціал до використання в «розумній упаковці» з антиоксидантними та антимікробними властивостями.

Дослідження тривало більше восьми років. Вченим вдалося «витягнути» каротиноїди астаксантин і бета-каротин з біомаси дріжджів Phaffia rhodozyma за допомогою «зелених» евтектичних розчинників.

Саме каротиноїди відповідають за жовте, помаранчеве та червоне забарвлення рослин.

Отже, вчені продемонстрували, що можна виробляти природний пігмент за допомогою біопроцесу на основі дріжджів, з подальшою обробкою цих сполук безпечними розчинниками для використання у виробництві біопластику на основі крохмалю.

Каротиноїди (пігмент), добуті таким способом, зберігають антиоксидантні та протимікробні властивості у кінцевому виробі.

Отримані кольорові біопластики здатні «вловлювати» хімічну реакцію в реальному часі, що може демонструвати якість запакованої їжі та відслідковувати її свіжість.

«Наша розробка має перспективний потенціал у якості пакувальної плівки для збереження терміну придатності упакованих свіжонарізаних фруктів та овочів», — заявив учасник проєкту доктор Кассамо Уссемане Муссагі з Університету Сан-Паулу, Бразилія.

Дослідники планують налагодити співпрацю з розробниками пластмас, щоб провести порівняльні дослідження свого кольорового біопластику з антиоксидантними властивостями відносно традиційних упаковок.

Нагадаємо, вчені створили упаковку з авокадо, яка збільшує термін зберігання продуктів.

Джерело: Packaging Insight

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Сімейна пекарня на Прикарпатті пече давній хліб — малай та струцлі

Пекарню родина заснувала 20 років тому. Поряд з давніми рецептами тут випікають смачний житній хліб, цільнозернові буханці, булочки та...

Французи створили унікальну технологію перетворення гороху на м’ясні волокна

Для цього стартап винайшов інноваційну технологію текстуризації, яку називає умізацією.Щоб активізувати свої зусилля, Umiami залучила 2,3 млн євро посівного...

На розвиток кадрів та інновації можна отримати понад 5 млн грн гранту

USAID очікує, що це сприятиме підвищенню економічної стабільності українських виробників та сприятиме інноваціям. У межах програми буде надано орієнтовно 20...

“We’ve started transforming from artisans to a foodtech company.” Dmytro Borysov – on trends in the restaurant business.

The coronavirus crisis has disrupted the restaurant business. New services, formats, and technological solutions allowed them to survive when...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

Сінгапурський стартап перетворить відходи соєвого молока на рослинне м’ясо

Завдяки підтримці інвесторів та урядових агенцій, компанія наразі займається...

Легендарна Nutella нарешті стане продуктом для веганів. Що всередині?

Рослинна версія культової шоколадно-горіхової пасти з’явиться в Італії цієї...

На Kickstarter збирають фінансування на черевики, з яких виростають яблуні

Концепт кросівок від північноамериканського бренду Houle зовні нічим не...

Трохи технологій і багато творчості: якими будуть успішні ресторани майбутнього

Мінімізація точок дотику у приміщенні між людьми вимагатиме трохи...

Редакція першого українського порталу про новітні харчові технології NEWFOOD.UA складає рейтинг інноваційних харчових компаній

Учасниками рейтингу стануть: українські компанії, які виробляють технологічні харчові...

Вибір редактора
В продовження теми