Понеділок, 2 Грудня, 2024
інше

    Вчені створили біопластик з дріжджів з антимікробними властивостями

    Бразильські та португальські вчені розробили стійкий процес виробництва пластику, що біологічно розкладається, з додаванням пігменту, виділеного з дріжджів.

    Такий біопластик має потенціал до використання в «розумній упаковці» з антиоксидантними та антимікробними властивостями.

    Дослідження тривало більше восьми років. Вченим вдалося «витягнути» каротиноїди астаксантин і бета-каротин з біомаси дріжджів Phaffia rhodozyma за допомогою «зелених» евтектичних розчинників.

    Саме каротиноїди відповідають за жовте, помаранчеве та червоне забарвлення рослин.

    Отже, вчені продемонстрували, що можна виробляти природний пігмент за допомогою біопроцесу на основі дріжджів, з подальшою обробкою цих сполук безпечними розчинниками для використання у виробництві біопластику на основі крохмалю.

    Каротиноїди (пігмент), добуті таким способом, зберігають антиоксидантні та протимікробні властивості у кінцевому виробі.

    Отримані кольорові біопластики здатні «вловлювати» хімічну реакцію в реальному часі, що може демонструвати якість запакованої їжі та відслідковувати її свіжість.

    «Наша розробка має перспективний потенціал у якості пакувальної плівки для збереження терміну придатності упакованих свіжонарізаних фруктів та овочів», — заявив учасник проєкту доктор Кассамо Уссемане Муссагі з Університету Сан-Паулу, Бразилія.

    Дослідники планують налагодити співпрацю з розробниками пластмас, щоб провести порівняльні дослідження свого кольорового біопластику з антиоксидантними властивостями відносно традиційних упаковок.

    Нагадаємо, вчені створили упаковку з авокадо, яка збільшує термін зберігання продуктів.

    Джерело: Packaging Insight

    НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

    введіть свій коментар!
    введіть тут своє ім'я

    Схожі теми

    Ukraine Creates Its First Innovative Food Industry Park

    The VOLIA industrial park unites three locations specializing in separate production stages and promotion of its residents' products.A production...

    Бийте посуд, я плачу. Луганчани готові випускати біопосуд з пшениці та кукурудзи

    «Тана» уже розробила стратегію на найближчі 3 роки й міркує, як розпочати самостійне виробництво. Іншим варіантом є реалізація композитної...

    Ізраїльський стартап виготовлятиме спортивне харчування на основі білків грудного молока

    Грудне молоко цінується за його імуностимулюючі властивості, протизапальну, зміцнюючу та лікувальну дію.Стартап встановив, що в грудному молоці міститься понад...

    Безалкогольне червоне вино з відтінком дуба стало напоєм року

    «Це найкраще червоне безалкогольне вино, яке куштували судді. Вино насиченого сливового кольору, має джемовий і трохи гострий з нотами...

    Чорна піца та рожевий багет: як «Сільпо» додає кольору Чорній п’ятниці

    Мережа супермаркетів «Сільпо» вирішила додати фарб Чорній п’ятниці та запропонувати альтернативу традиційному шопінг-хаосу. З 23 по 30 листопада «Сільпо»...

    Сирна «Корона» та кульки у чорному перці — українські сири, які визнав світ

    5 листопада в Португалії, місті Візеу, офіційно завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024. Цього року на конкурсі...

    Може вас зацікавити

    Стартап створив замінник м’яса із відходів виноробства та адаптогенних грибів

    Рослинна котлета готується з італійської трюфельної олії та тріо...

    Є щось? На Сумщині із конопель варять сир та виготовляють ікру

    Фермерське господарство було засноване київським менеджером Юрієм Колесником у...

    Вибір редактора
    В продовження теми