Фінський стартап зібрав мільйони на виробництво першого яєчного білка з грибів

Стартап клітинного сільського господарства Onego Bio зібрав 10 млн євро (приблизно $11,3 млн) початкового фінансування.

У раунді взяли участь венчурні фонди, включаючи Maki VC та інвестора-мільярдера Agronomics Limited Джима Меллона.

Фінансування використають на комерціалізацію своєї проривної технології виробництва яєчного білка без курей — біоальбумена.

Один з найбільш широко використовуваних тваринних білків у світі був розроблений спільно з фінським Центром технологічних досліджень VTT.

Біоальбумен виготовляють комерційно перевіреною технологією Trichoderma. Вона являє собою специфічний процес точної ферментації в результаті якого отримують ідентичний яєчний білок без тварин.

«У процесі не потрібні кури, оскільки ми отримуємо інформацію з наукових генетичних баз», — пояснюють Onego Bio.

По закінченню процесу яєчний білок відокремлюють від загальної біомаси та висушують.

Сама ж біомаса є «цінним матеріалом», який можна використовувати іншим виробництвам у клітинній галузі, кажуть розробники.

«З їхньою технологією вони мають потенціал для виробництва біоальбумену в промислових масштабах і за ціною, яка є конкурентоспроможною зі звичайним виробництвом яєць, що має серйозні наслідки для навколишнього середовища та добробуту тварин», — коментує Джим Меллон, виконавчий директор Agronomics Limited.

Onego Bio зосередиться на створенні пілотного виробництва у Фінляндії і отримання необхідних комерційних схвалень протягом найближчих років.

Джерело: Vegconomist, Onego Bio

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Пірнути за обідом. ТОП-5 переваг морських овочів як їжі майбутнього

Ресторани, заклади громадського харчування та магазини спеціалізованої здорової їжі проявляють великий інтерес до морських овочів, оскільки споживачі усвідомили їх...

Філейні котлети з грибного міцелію розкупили менш ніж на добу

Міцелій, коренева структура грибів, ідеально підходить для приготування альтернативного м’яса завдяки своїй м’язовій текстурі та щільності поживних речовин.Він дає...

Ізраїльська компанія отримала патент на створення людського грудного молока в промислових лабораторіях

Wilk очолює революцію у сегменті молока, розробляючи промисловий процес виробництва як людського, так і тваринного молока з епітеліальних клітин...

Першовідкривач альтернативного м’яса створив яловичину четвертого покоління — із авокадо

Інноваційне рослинне м’ясо складається з олії авокадо, має знижений вміст насичених жирів, натрію та підвищену кількість білка, а також...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

Німецький стартап отримав рекордні $58 млн на сосиски із коріння грибів

Це – найбільшая інвестиція в грибний міцелій у Європі Загальна...

Сміливі аромати та безалкогольне вино: що питимуть у 2022 році

Такими спостереженнями поділився Том Гібсон, головний спеціаліст по ароматизації...

В очікуванні п’ятикратного росту: Beyond Meat та Nestle штурмують ринок замінників м’яса

У серпневому звіті агентства Bloomberg Intelligence перераховуються різні причини...

Німці створили із картоплі низькокалорійний попкорн для собак

Цей снек вперше з’явився в адвент-календарі компанії у 2023...

Компанія, яка вирощуватиме м’ясо качок у космосі, отримала $13 млн гранту

Отримувачами грантів стали стартапи Umami United і IntegriCulture Umami United...

Вибір редактора
В продовження теми