Мехран Гасемлу, науковець PhD RMIT та провідний автор дослідження, опублікованого в Science of the Total Environment, говорить, що новий біопластик ідеально підходить для упаковки свіжих продуктів і їжі на винос.
«Пластикові відходи є однією з наших найбільших екологічних проблем, тому альтернативи, які ми розробляємо, повинні бути екологічно чистими та економічно ефективними, щоб мати можливість широкого використання», – ділиться Гасемлу.
Його винахід передбачає масштабне виробництво та не потребує складного обладнання.
«Ми відтворили феноменально водовідштовхувальну структуру листя лотоса, щоб отримати унікальний тип біопластика, який точно поєднує міцність і здатність до розкладання», – сказав він.
Він виготовляється з дешевої та широко доступної сировини – крохмалю та целюлози. Біопластик матиме конкурентну вартість та швидко й природним чином розкладається «Ми ретельно відбирали сировину для компостування, і це знайшло відображення в результатах наших досліджень ґрунту, які показали, що наш біопластик швидко руйнується під впливом бактерій і мікробів у ґрунті», – додав винахідник.
Виготовлення біопластику не вимагає нагрівання або складної технології, тож його легко можна інтегрувати в існуючі виробничі процеси.
Нагадаємо, раніше гонконзький стартап створив водорозчинні пакети для продуктів.
Джерела: Університет RMIT, Renewable-Carbon, ScienceDirect