Теплиця з нутом — ізраїльтяни відправлять у космос спеціальну ферму

Кілька останніх років астронавти намагаються вирощувати в космосі багато різних видів їжі, але за що ніколи не бралися поза озоновим шаром – так це нут.

Ситуацію планує змінити NASA. Американське управління з дослідження космічного простору об’єднало зусилля з некомерційною організацією SpaceIL, яка намагається висадити ізраїльський космічний корабель на Місяць, Стенфордським університетом та ізраїльським харчовим конгломератом Strauss, щоб відправити в космос спеціально розроблену мініатюрну теплицю для вирощування нуту. 

Усередині білої металевої коробки будуть міститися 28 насіння нуту з Ізраїлю, які команда науковців спробує проростити та виростити — дистанційно, за допомогою спеціального програмного забезпечення — у середовищі, вільному від гравітації та природного світла. 

Рослини в інноваційній теплиці вирощуватимуть протягом місяця, а потім вони будуть охолоджені до моменту повернення на Землю у червні.

Теплиця розміром з коробку для взуття була розроблена SpaceIL і групою вчених зі Стенфордського університету. 

Безпосередню участь у розробці міні-теплиці взяла компанія Strauss, яка стоїть за відомим брендом хумусу Sabra. Вона ж підібрала і насіння, яке буде вирощуватися поза планетою.

Насіння під назвою «Зехавіт», використовується для виготовлення ізраїльської версії хумусу Штрауса

Запуск теплиці в космос можна буде подивитися онлайн 19 лютого о 12:39 за американским часом.

Нагадаємо, раніше NASA пообіцяла дати $1 млн тому, хто розробить меню для астронавтів у міжпланетних перельотах.

Джерела: The Times of Israel, The Spoon

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Американські школи переходять на веганське меню — учні втомилися від традиційної їжі

Нова програма, яку ввели після успішного запуску безм’ясних понеділків і п’ятниць у 2019 та 2021 роках відповідно, є ініціативою...

Перемогла «Дружба» — німці розробили плавлений сир без використання фосфатів

Німецька компанія Hydrosol розробила рецептуру плавлених сирів для намазування, що виключає застосування шкідливих для здоров’я фосфатів чи цитратів.Hydrosol розробили...

Майже $1 млн зібрав шведський стартап на розробку жиру для рослинних стейків

Раунд очолив Nordic FoodTech VC, серед решти інвесторів —венчурна група Paulig PINC, Purple Orange Ventures та Chalmers Ventures.Спочатку компанія...

Інноваційні жувальні цукерки покращують м’язи, мозок та імунітет

Все більше ринкових гравців розробляють креатинові жувальні цукерки та жуйки і пропонують їх широкому колу споживачів.Новий жувальний формат спрямований...

Один завод замінить 30 тис. корів: інвестори вкладають шалені гроші в їжу з мікробів

Компанія очікує отримати дозвіл на нову їжу від ЄС до 2026 року. Завод буде побудований у 2025-му.Останній раунд фінансування...

Новий кулінарний рекорд України встановили в «Музеї Їжі» від родини брендів МХП

Попередньо замариновані курячі гомілки смажили на 30 мангалах досвідчені кухарі. Процес підготовки та грилювання зайняв понад чотири години. Контролювали...

Може вас зацікавити

“Морозиво майбутнього” створили за технологією корму для тварин. Зараз його продають по 70 млн порцій на рік

Окрім розважальних закладів, спортивних заходів, парків розваг “морозиво майбутнього”,...

Ні риба, ні м’ясо: рослинні бургери з’являться в McDonald’s

Рішення McDonald's цілком логічне, адже конкуренти активно включають штучне...

Вибір редактора
В продовження теми