Що таке рослинне молоко? Як його вибрати? ТОП кращих замінників молока на рослинній основі

Причин припинити пити коров'яче молоко може бути багато: алергія, непереносимість лактози, проблеми з травленням або гастрономічна ворожість. Щоб повністю не відмовлятися від молока, можна спробувати його рослинні замінники.

Що таке рослинне молоко?

Рослинне молоко – це напій, який сильно нагадує тваринне молоко. Головна відмінність рослинного молока від тваринного полягає в тому, що воно не містить лактози, казеїну та тваринного жиру. Також рослинне молоко не містить холестерину і воно низькокалорійне (за винятком напоїв на основі горіхів). За основу беруть злаки, боби, горіхи та насіння. Такий напій важко назвати молоком, але корисних властивостей у ньому не менше.

Хто і чому надає перевагу рослинному молоку?

Рослинне молоко приходить на поміч, коли звичайне не підходить з тих чи інших причин. Наприклад, людям, які:

  • Не вживають продукти тваринного походження: постійно – вегани, сироїди, або тимчасово – під час постів.
  • Вимушені відмовитися від звичайного молока з міркувань здоров’я, рекомендацій лікаря.
  • Незадоволені етичністю виробництва звичайного молока — умовами утримання корів, добавками та антибіотиками, які вони отримують. Все це відбивається на якості та поживності молока.

Крім того, рослинне молоко урізноманітнить життя гурманам, любителям експериментувати з новими інгредієнтами та новими смаками. А шеф-кухарям допомагає передати місцевий колорит. Кокосове молоко притаманно кухні Таїланду, а макове молоко — звичайний інгредієнт російської кухні.

Різновиди рослинного молока

Соєве молоко

Соєве молоко було одним із перших замінників молока, яке набуло широкого поширення. З усіх альтернативних варіантів соєве молоко найбільше схоже на коров’яче, особливо за вмістом білка та кальцію. Харчові характеристики склянки соєвого молока вражають: 8 г білка та 110 калорій. Одна склянка соєвого молока містить 45% рекомендованої денної норми кальцію, а деякі бренди навіть збагачують свої продукти таким необхідним вітаміном D. Деякі люди з обережністю ставляться до соєвих продуктів через вміст у них фітоестрогену та ГМО. Щоправда, ми не маємо жодних переконливих доказів, що людям слід повністю уникати сої. Соя містить ізофлавони, які можуть захищати від деяких проблем здоров’я, таких як серцево-судинні захворювання та рак молочної залози. Але не слід забувати, що всі соєві продукти підвищують рівень тиреотропіну (гормону, що стимулює роботу щитовидної залози). Тому, якщо у вас є проблеми із щитовидною залозою або ви приймаєте ліки для щитовидної залози, варто обмежити споживання соєвих продуктів.

Рисове молоко

Рисове молоко поступово набирає популярності. Цей напій роблять із перемеленого рису та води. Крім того, він містить олії, які надають напою більш густу консистенцію. Рисове молоко має один із найнейтральніших смаків серед усіх замінників молока. Разом з тим рисове молоко містить дуже багато вуглеводів. Воно ідеально підійде людям з алергією на сою, горіхи, з непереносимістю глютену або лактози.
Вміст цукру в рисовому молоці, як правило, вищий, ніж у коров’ячому молоці. Крім того, в ньому досить мало білка, а смак трохи рідкий і солодкий.

Кокосове молоко

Кокосове молоко добре відоме у кулінарії. Воно дуже популярне у східній кухні. Кокосове молоко відмінно підходить для солодких смузі або випічки і практично не містить вуглеводів та протеїнів. Цей напій виготовляють із тертої кокосової м’якоті, води та деяких загусників. Кокосове молоко – рекордсмен серед замінників молока за вмістом «хороших» насичених жирів. Головним його недоліком є ​​відсутність білка, за який ми цінуємо коров’яче молоко. Таким чином кокосове молоко не підійде людям, які шукають джерело білка. Але якщо у вашому раціоні достатньо рослинного чи тваринного білка, тоді кокосове молоко – ідеальний вибір. Воно також підійде алергікам, які не переносять молочні продукти, сою, горіхи або глютен (кокос вважають фруктом, а не горіхом).

Горохове молоко

Горохове молоко – новий гравець на ринку замінників молока. Його головні плюси – низький вміст жирів, мала кількість калорій та велика кількість білків. Цей напій найбільше нагадує коров’яче молоко за вмістом білків. Щоправда, у гороховому молоці більше цукру, ніж у коров’ячому молоці. Таким чином, горохове молоко не підійде людям, які дотримуються кетодієти. Цей вид молока роблять із протеїнової пудри, яку одержують із жовтого гороху, також у нього часто додають олію та цукор.
Горохове молоко сподобається людям, які сумують за коров’ячим молоком. Воно має приємний вершковий смак і містить велику кількість білка.

Вівсяне молоко

Вівсяне молоко – лідер за популярністю серед замінників молока. Багато кав’ярень пропонують вівсяне молоко як альтернативу звичайному коров’ячому молоку. У нього чудовий солодкуватий вершковий смак. Крім того, вівсяне молоко містить багато білка, а також це відмінне джерело клітковини. Найкраще у вівсяному молоці те, що воно не містить жодних добавок: це просто овес, вода та трохи морської солі. Щоправда, вівсяне молоко містить більше вуглеводів, ніж інші замінники молока.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Німці розширяють вирощування лабораторної риби і планують зробити її масовим продуктом

«Компанія оптимізує свої клітинні лінії для омега-3, вмісту жирів для оптимально збалансованого продукту», — повідомив Себастьян Рейкерс, співзасновник та...

23 нові компанії почали культивувати м’ясо. Інвестиції б’ють рекорди

Всього вирощуванням м'ясних культур займається 76 компаній — на 43% більше, ніж в 2019 р.В сегменті рослинних замінників білку...

Danone інвестує у повноцінне молоко, яке виробляється в процесі точного бродіння

Завдяки новим виробничим і технологічним потужностям компанія продаватиме молочні аналоги за такою ж ціною, як і традиційні тваринні продукти.Imagindairy...

Лідер ринку спортивних напоїв створив вишневий сік, що відновлює м’язи

Продукт преміум-класу, концентрат Черибунді готується на основі терпкої вишні, найбільш багатої антиоксидантами суперягоди у світі. Компанія застосовує власний методом екстрагування...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Може вас зацікавити

Пластикову упаковку замінить папір, покритий білками та БАДами

Нова упаковка не містить жодного пластику. Більше того, вона...

Морепродукти із гороху та водоростей підкорюють найбільший ринок Європи

Hooked Foods виклала веганську рибу на полицях відразу 400...

Із бузини та брусниці створять порошки для соків з пребіотиками. Їх можна їсти сухими

Asiros створює суміші, які поєднують в собі переваги клінічно...

Кава зі смаком свинини та алкогольний лате: китайці готуються до свята

Напій під назвою «Abundant Year Savory Latte» поєднує соус...

Бомба-ракета: український сервіс доставки Rocket запрацював в Амстердамі

Нідерланди стали другою серед десятка європейських держав, де Rocket...

Вибір редактора
В продовження теми