Що таке альтернативний білок? Історія його дослідження, стартапи і технології

Альтернативний білок - це продукти, які можуть замінити тваринний білок. Вони бувають як натурального походження – рослини, бобові, гриби, так і лабораторного – протеїни, синтезовані в спеціальних умовах, як, наприклад, «м'ясо з пробірки». Такі білки можуть заповнити нестачу м'яса та морепродуктів. Альтернативний протеїн – це майбутнє сільського господарства та продовольчих технологій.

Замінники м’яса із гороху; макаронні вироби, які містять білок хлорели; борошно з Чорної левини як корм для аквакультури — ці та інші не менш цікаві продукти набувають все більшої популярності у професійних колах. А незабаром альтернативні джерела білка, до яких відносяться бобові, водорості, комахи і продукти мікробіологічного синтезу, відіграватимуть ключову роль у харчуванні людей та тварин.

Перспективи дослідження альтернативного білка

У світі швидко зростає інтерес до білкових продуктів, які не містять м’яса: інакше їх називають альтернативні джерела білка. Наочними прикладами такого інтересу стали IPO американської компанії Beyond Meat, (за 2,5 місяці зростання акцій склало 800%) та успішне залучення великого венчурного фінансування (155 млн євро) французьким стартапом Ynsect, що спеціалізується на виробництві кормів для тварин на основі білка комах.
Існує ряд важливих факторів, що підтримують розвиток ринку альтернативного білка:

  • Зростання населення Землі у поєднанні зі зростанням добробуту та зусиллями міжнародного співтовариства з викорінення голоду: потреба у білковому харчуванні швидко зростає і традиційне тваринництво не встигає її задовольняти.
  • Кліматичні ризики: м’ясне тваринництво – одне з головних джерел парникових газів. Для зниження кліматичних ризиків та переходу до сталого розвитку необхідно знайти альтернативні джерела білка.
  • Сумарний обсяг інвестицій у стартапи, що спеціалізуються на альтернативному білку, у 2010 році становив 1,5 млрд дол. США. Прогноз зростання ринку – з $3,6 млрд у 2020 до $4,2 млрд у 2021 році. Експерти порталу GreenBiz вважають, що до 2040 року 60% продажів м’яса складатиме м’ясо з альтернативних джерел білка.

Прогнози на майбутнє

До 2035 року в системі харчування у всьому світі відбудеться революція: кожна десята котлета або креветка, куряче яйце або пакет молока, що споживаються у світі, будуть виготовлятися з альтернативного білка. Про це свідчить дослідження, проведене Boston Consulting Group (BCG) разом із Blue Horizon Corporation.

У звіті BCG «Їжа для роздумів: трансформація білків» говориться, що ринок альтернативних білків зросте з нинішніх 13 млн тонн на рік до 97 млн тонн вже до 2035 року і складе 11% від загального ринку білкової продукції. Обсяг нового ринку досягне на той час не менше $290 млрд

Це базовий прогноз BCG. Але якщо біотехнології почнуть розвиватися швидше і виробники жорстко не регулюватимуться владою різних країн, то частка м’яса, вирощеного в пробірці, подвоїться.

У будь-якому випадку, Європа та Північна Америка досягнуть піку споживання м’яса вже у 2025 році, а далі затребуваність тваринної білкової їжі в раціоні людей лише знижуватиметься.

Автори дослідження вказують на три етапи переходу до альтернативних білків і прогнозують поліпшення їхнього смаку, якості та ціни найближчими роками. «Альтернативи на рослинній основі, такі як гамбургери, молочні продукти та замінники яєць із сої, гороху та інших рослинних білків, досягнуть паритету ціни, смаку та якості у 2023 році або навіть раніше», — наголошується у дослідженні.

Білок з комах

Один із варіантів альтернативного протеїну – білок, який отримують з комах. Наразі з’являється все більше компаній, які вирощують комах для харчової галузі. Це новий та дуже перспективний бізнес. Що казати — понад чверть людей у ​​світі їсть комах і не має жодного дискомфорту (приблизно 80% усіх жителів Азії). З мухою простіше розлучитися, ніж з коровою. У майбутньому білки з комах увійдуть у різні продукти, а ставлення споживачів зміниться на краще до такого типу протеїну.

Окрім цього, виробляти білок із комах вигідніше, ніж із тварин. Для отримання 1 г яловичини потрібно 112 літрів води, а для 1 г білка з цвіркуна – 2 літри. До того ж, білок з комах досить високоякісний, в ньому немає антибіотиків і стероїдів. Борошно з цвіркуна містить 69% білка, а в’ялена яловичина – 33%.

За розрахунками стартапу Ехо, з гектара землі можна зібрати 150 тонн білка комах на рік — це абсолютно інші масштаби виробництва, а отже, інший екологічний та економічний ефект для фірм-виробників.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ядерна ікра. Британці першими виростили чорну ікру у лабораторії

Exmoor Caviar відома світу як ферма по вирощуванню ікри осетрових, де умови існування риб максимально наближені до природних. Зараз...

У Франції почали шити люксові сумки зі шкіри, вирощеної із клітин

Шляхом нового фінансування компанія планує збільшити команду та розробити обладнання для масштабування виробництва.Faircraft базується в Парижі й вже працює...

Aмериканці створили напій, який відновлює пошкоджений кишківник та захищає дихальні шляхи

Спочатку Nouri вивели на ринок Inner Immune у вигляді порошку, який достатньо було просто змішати з водою.Проте, Керолайн Бекман,...

Стартап Pairwise залучив $90 млн на створення вишень без кісточок

Інвестиційний раунд очолили Глобальний фонд харчових та сільськогосподарських технологій Pontifax та існуючий інвестор стартапу Deerfield Management Company. Також долучилася компанія...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Може вас зацікавити

Китайці створили колірний індикатор «свіжості» морепродуктів, надихнувшись хамелеоном

Ключовою частиною виробництва морепродуктів є здатність виявляти диметиламін та...

Створили каву в чайних пакетах. Після подрібнення її промивають азотом

Кава в пакетиках орієнтована на споживачів, які не мають...

Відома броварня варить із африканського зерна пиво, що смакує як шампанське

Фоніо – це зерно, яке відоме завдяки своїм високим...

«П’яний кум» у вині та «лавандовий» — у квітах. Сироварня на Житомирщині створює унікальну рікоту

Сири створюються вручну з цільного коров’ячого молока, яке постачають...

Вибір редактора
В продовження теми