Фудтех України 2022: тренди, інвестори, новинки, стартапи, компанії

Фудтех (foodtech) – це виробництво, приготування та доставка їжі з використанням IT-рішень, наприклад, мобільних додатків. Наразі foodtech-стартапи — це одна з найперспективніших галузей інвестицій.

За оцінкою Pitchbook, сервіси та технології «навколо їжі» залучають інвестиції понад 1 мільярду доларів щорічно. Фудтех України постійно зростає, і немає жодних передумов для того, щоб це зростання зупинилося. Навпаки, очікується прихід великих гравців, які активно розвиватимуть галузь.

Тренди фудтех

В 2022 році експерти прогнозують зростання кількості сервісів з підпискою на їжу та набори продуктів з рецептами приготування, а також b2b-напрямів – сервісів із постачання ресторанів продуктами. Ось foodtech тренди, які розвиватимуться у 2022 році:

  1. Використання big data. Наприклад, для прогнозування вдалого місця для відкриття кухні, отримання відомостей про попит та пропозицію у конкретних районах. На Заході популярні кухні без столів, які працюють лише на доставку — вартість їхнього відкриття набагато нижча.
  2. Різноманітність їжі у спальних районах. Зараз тут можна замовити лише піцу та суші – асортимент звужується через відсутність ресторанів у віддалених від центру районах. Сервіси створюватимуть можливість замовляти у спальних районах ту їжу, якої зараз там немає, але не за рахунок доставки з центру, а за рахунок появи цих ресторанів у спальних районах.
  3. Доставка збільшить присутність сервісів у регіонах. Нас чекає активне формування регіональних ринків з огляду на локальні особливості, коли послуги доставки їжі почнуть вкладатися у розвиток. Foodtech компанії мають подолати багато локальних бар’єрів — таких, як замовлення їжі тільки у свята і так далі.
  4. Люди будуть готувати рідше. Зростання пропозицій у сфері доставки призведе до появи доступної домашньої їжі для замовлення, до якої всі звикли: котлети, супи, смажена картопля, плов, салати. В результаті люди почнуть готувати рідше, а частіше замовляти їжу додому та витрачати час на саморозвиток чи близьких. Ще одна цікава особливість: швидкість доставки для користувачів менш важлива, ніж точність. Різниця між 45 і 60 хвилинами не така істотна, головне — доставити вчасно.
  5. Доставка не лише з ресторанів. Компанії почнуть доставляти продукти не лише з магазинів, а й з ринків. Крім того, можуть бути цікаві варіанти комбінування сервісу доставки їжі з іншими. Наприклад, замовлення продуктового кошика на тиждень і клінінгових послуг, або щось подібне до консьєрж-служби, коли водій таксі забрав вашу вечерю перед тим, як забрати вас.

Куди вкладають гроші foodtech-інвестори?

Згідно зі звітом Five Season Venture та dealroom.co обсяг венчурних інвестицій у foodtech у світі виріс практично в 5 разів: з €3,08 млд у 2014 році до €14,3 млд у 2018. Зараз ця тенденція лише набирає обертів. Один з найбільш перспективних напрямків для інвестицій – онлайн-доставка товарів. Близько 60 відсотків обсягу інвестицій у світовий фудтех припадає на онлайн-доставку їжі з магазинів та ресторанів.

Окрім цього, західні конструктори рухаються у бік розробки пропозицій для певних груп споживачів: веганів, людей з непереносимістю глютена, прибічників органічного харчування тощо. Найбільший світовий сервіс доставки meal kits (наборів продуктів) – німецький HelloFresh, що оцінюється в €2,6 млд, придбав конструктор органічної та безглютенової їжі Grean Chef.

Ще одна новинка foodtech – сервіси рекомендацій із власними онлайн-супермаркетами. Серед успішних прикладів – датський сервіс Vivino, найбільш завантажуваний у світі винний додаток і найбільший винний онлайн-супермаркет: в 2018 компанія залучила інвестиції в обсязі $20 млн.

Фудтех України

Один з найуспішніших foodtech-стартапів в Україні – Choice QR, який на початку 2021 року запустили Алекс Ільяш та Володимир Оляніцький. Спочатку він спеціалізувався на замовленні без офіціанта, але згодом сконцентрувався саме на онлайн-меню по QR-коду, оплаті замовлення через QR та готових сайтах з організації доставки закладів.

Основний продукт Choice – онлайн-меню. Фаундери зробили ставку на простоту та швидкість оформлення – замовник залишає заявку на платформі, рішення для нього роблять під ключ. Зараз у стартапу чотири тарифні плани – чим дорожче, тим більше функцій. Найпростіший, тільки з QR-меню, коштує $12 на місяць. Можливості для створення такого стартапу дала пандемія, адже раніше ринок не був готовий до таких змін.

Ще один український фудтех-стартап bafood запускає програму, в якій зібрано всі “кухні” бренду, представлені в його “віртуальних ресторанах”: домашня їжа, паназіатські страви та стріт-фуд. Сервіс обіцяє доставку за 30 хвилин та службу підтримки у месенджерах.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Світовий бренд створив інноваційні суміші для насичення організму водою

Продукт доступний  у трьох смаках: лимон-лайм, зелений виноград і білий персик.Сай Чалуваді, віцепрезидент відділу досліджень і розробок Liquid IV,...

Власник бренду Фрекен БОК запускає унікальне виробництво чаю вартістю $20 млн

Згідно з повідомленням Міністерства економіки, вартість проєкту оцінюється в $20 млн. Частково для його фінансування компанія скористалася державною кредитною...

В океані майже не залишилось вугрів. Тепер їх вирощуватимуть у лабораторії

Її запатентована технологія органоїдів — тривимірна структура тканини, отримана зі стовбурових клітин — не потребує стільки факторів росту, як...

Австралійський бренд створив функціональний напій для тих, хто хоче завагітніти

Aquamamma була розроблена провідним австралійським акушером для задоволення потреб у гідратації та електролітах для жінок, які намагаються завагітніти, вагітні,...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

Продовольчий гігант Bunge інвестує у їжу майбутнього – продукти з комах

Nutrition Technologies використовує личинки чорної солдатської мухи для біологічного...

Насіння ацтеків лікує все — від гіпертонії до раку. Дослідження

Глобальний попит на другорядні культури, такі як чіа, просо...

ТОП-12 овочів і фруктів із низьким рівнем цукру для діабетиків

Іноді буває, що обід або вечеря ще попереду, а...

Платформа, що продає некрасиві овочі харчовим гігінтам, отримала мільйони на розширення

Компанія з Сан-Франциско Full Harvest, що створила онлайн-платформу для...

Сінгапур запускає перший у світі промисловий центр з виробництва рослинного м’яса

У Сінгапурі, який першим у світі законодавчо затвердив культивовану...

Вибір редактора
В продовження теми