Доставка їжі: тенденції, секрети, фішки, майбутнє ринку онлайн-доставки продуктів

Очевидно, що з пандемією ринок доставки їжі (готової або для самостійного приготування) просто вибухнув, і показав неймовірні темпи зростання. Але більшість гравців ринку - це відомі компанії, з якими складно конкурувати початківцям чи просто більш скромним фірмам. Що робити? Як зайняти свою нішу? Як мінімум, можна слідувати трендам кінця 2021-го - початку 2022-го років.

Основні екологічні тренди продуктового ритейлу:

  • Відмова від пластику;
  • Етичне ставлення до тварин;
  • Піклування про екологію.

Як грамотно доставляти їжу: які фішки потрібно знати

Співробітництво з відомими агрегаторами ринку замовлення доставки продуктів онлайн – це добре, але не дуже вигідно. Вони забирають свою комісію з кожного замовлення. А це значить, що і маржинальність падає. Тому є сенс задуматися над створенням власного відділу доставки замовлень. Хай навіть буде лише кілька осіб – все одно це вигідніше для бізнесу. Основний ризик тут хіба що в тому, що важко спрогнозувати кількість замовлень. Адже може статися, що кур’єр сидітиме без роботи, або ж навпаки – не встигатиме нікуди.
Важливе позиціонування. Не можна пропонувати доставку своєї їжі всім і кожному. Тенденції в доставці продуктів такі, що потрібно чітко орієнтуватися у цільовій аудиторії. Що потрібно знати про неї:

  • Демографічні характеристики;
  • Робота – час обіду, розташування робочого місця, графік;
  • Уподобання в їжі;
  • Якими джерелами інформації користуються.

Ці дані знадобляться для таргетованої реклами. Тобто такої, яка направлена конкретно на потенційного клієнта.

Dark kitchen: тренд року і майбутнє на ринку доставки

Формат Dark kitchen – це ресторан або кафе, де немає посадкових місць, і який працює виключно на доставку. Замовлення клієнт також може забрати самостійно, наприклад, дорогою додому або на роботу. Відповідно, там немає і офіціантів.
Даний формат набагато зручніший, ніж класичний заклад харчування, адже окупається значно швидше. Так, наприклад, навіть звичайні ресторани і кафе почали запроваджувати Dark kitchen – доставку свіжеприготованої їжі протягом 30 хв.

Доставка готових раціонів

Ще один тренд – доставка додому або в офіс збалансованого харчування. Тобто, харчування, направлене на:

  • Детоксикацію;
  • Схуднення;
  • Набір м’язової маси.

Залежно від того, яку мету переслідує людина, для неї готуються збалансоване меню, в якому є всі поживні необхідні речовини. Найчастіше це супроводжується еко-доставкою в стилі ZERO WASTE:

  • Без одноразового посуду;
  • Використання багаторазових контейнерів;
  • Пакування один раз вироблено в Україні і не йде постачання контейнерами через половину земної кулі;
  • Сортування відходів.

Щодо останнього пункту – мається на увазі те, що кур’єр, доставляючи замовлення, може забрати пакет вторсировини на переробку.

Як замовник може зробити доставку їжі більш екологічною

Еко-майбутнє в доставці продуктів, їжі може наступити раніше, якщо споживачі в свою чергу також знатимуть, як замовляти:

  • Краще робити одне велике замовлення, ніж багато маленьких. Це дозволить зменшити об’єм упаковки;
  • Замовляйте рівно стільки, скільки вам потрібно. Недоїдки, швидше за все, будуть відправлені на переробку, яка ще не налагоджена як слід;
  • Не замовляйте одноразові столові прибори;
  • Намагайтеся замовляти менше гарячих напоїв. Їх доставляють у стаканчиках, які важко піддаються переробці.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Морський біолог виростить у лабораторії першу у світі устрицю та поєднає її з грибами

Стартап є одержувачем фінансування крупних профільних інвесторів Sustainable Food Ventures та Big Idea Ventures New Protein Fund.Нещодавно Pearlita отримала...

Вчені створили костюм, у якому власник вирощує собі обід теплом свого тіла

Костюм виготовлений із пластику з низьким вмістом вуглецю та має спереду куполоподібний тераріум з борошняними черв’яками. Коли власник костюму...

Ринок foodtech у 2020 році: 331 угоди на $8,6 млрд

6 місце: розробник біотехнологій Manus Bio — $ 340 млнManus Bio  — американський розробник передової технології ферментації, призначеної для...

Вчені, яких підтримує бізнес-інкубатор Y Combinator, накачають лабораторного лосося колагеном для «справжності»

Оскільки колаген та м’язові волокна плавляться при різній температурі, після термічної обробки культивована риба буде розшаровуватися так, як справжня.Таким...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

Три десятки собак півроку тестуватимуть лабораторне м’ясо на смак

Компанія очікує відповіді від FDA щодо схвалення проєкту протягом...

Побачення за яйця: виробник сніданків знайшов унікальний спосіб підтримати фермерів

Споживачі, які купують набір для приготування яєчні скрамбл Just...

Найкращі вітаміни в зимовий період: як поповнити запаси природним чином

З урахуванням особливостей зимового періоду питання правильного вибору вітамінів...

Бийте посуд, я плачу. Луганчани готові випускати біопосуд з пшениці та кукурудзи

«Тана» уже розробила стратегію на найближчі 3 роки й...

Вибір редактора
В продовження теми