Чому виробництво їжі — це єдиний шлях виживання агрохолдингів в сучасних умовах

У структурі українського виробництва та експорту сільськогосподарської продукції домінує сировина, виняток із правила становить хіба що соняшникова олія.

Сировинний характер сільськогосподарського сектора неспроможний підняти економіку країни, оскільки виробництво та експорт сировини мають низьку додаткову вартість. До того ж концентрація виключно на виробництві сировини уповільнює впровадження інноваційного обладнання, перешкоджає рівномірному розвитку галузі.

Для того, щоб змінити цю тенденцію, українським аграріям, як великим агрохолдингам, так і фермерським господарствам, необхідно переходити до первинної переробки сільгосппродукції та випуску готової продукції. Далі — про потенційні переваги переробки для бізнесу та держави загалом.

Чим вигідна аграрна переробка?

Переробка сільгосппродукції може бути вигідна як великим агрохолдингам із земельним банком у кілька сотень тисяч гектарів, так і відносно невеликим фермерським господарствам.

Візьмемо, наприклад, агрохолдинг, який спеціалізується на вирощуванні ріпаку. У 2013 році обсяг виробництва ріпаку в Україні становив 2 353 тис. тонн. Практично весь урожай (більше 2346 тонн) був експортований в інші країни. Дохід від експорту склав $1197,2 млн. При цьому вартість ріпаку (428,36 $ за тонну) майже вдвічі менша за вартість продукту його переробки — ріпакової олії (826,53 $ за метричну тонну).

Таким чином, потенційна виручка від виробництва та експорту ріпакової олії могла б бути в 1,5-2 рази вищою. Ріпакова олія в свою чергу є одним з ключових елементів виробництва біодизеля, який набуває все більшої популярності в Європі та США. Отже, підприємство, що налагодило виробництво ріпакової олії, потенційно може налагодити виробництво та експорт біопалива, додаткова вартість якого буде ще вищою, ніж сировини, тобто в цьому випадку вже ріпакової олії.

Подібний поетапний розвиток виробництва має кілька переваг:

  • диверсифікує прибутки бізнесу;
  • прискорює поширення сучасних технологій;
  • створює нові робочі місця.

Для держави це означає збільшення надходжень до бюджету та посилення експортного потенціалу. Той самий принцип актуальний і для великих фермерських господарств. Вирощуючи яблука, фермер (або група фермерів) може розпочати виробництво готової продукції: соків чи концентратів. При цьому невеликі обсяги виробництва та обмежений бюджет не є перешкодами. Готову продукцію можна реалізовувати на локальному ринку, витримуючи конкуренцію з великими брендами та оптовими постачальниками за рахунок співвідношення ціна/якість, до того ж не потрібно витрачатися на дорогі технології по переробки сільськогосподарської продукції.

Приховані переваги переробки

На основі проаналізованих прикладів можна виділити кілька переваг аграрної переробки, і це не лише збільшення прибутковості бізнесу:

  • Переробка допомагає ефективно використовувати побічні продукти та непродані надлишки сировини. Якісні, але трохи пом’яті томати можуть стати чудовою томатною пастою або кетчупом, а з дрібної, нетоварного виду полуниці, може вийти чудовий джем;
  • Переробка дає змогу продовжити сезон продажів. Ви не можете продавати свіжі ягоди цілий рік, проте можете продавати морс, варення ягід або заморожені фасовані ягоди;
  • Якщо ми говоримо, наприклад, про зернові культури, які довго зберігаються, ви можете займатися їх переробкою в сезон, коли ціни на зерно низькі. Таким чином, ваш аграрний комплекс функціонуватиме цілий рік;
  • Створення власного виробництва забезпечує нові робочі місця та продовження терміну зайнятості співробітників в “не сезон”;
  • Агрокомпанія, що має власні виробничі потужності, може надавати послуги з переробки іншим компаніям, які не мають власного виробництва. Що стосується фермерських господарств, то там можливе створення спільного виробництва кількома фермерами;
  • Готова продукція має набагато більший термін зберігання, ніж сировина. Відповідно, цілорічні продажі допомагають збалансувати “сезонність” прибутку.

Потенційні виклики, яких не варто боятись

В одному з досліджень FAO було проаналізовано 40 нових сільськогосподарських переробних підприємств у кількох країнах, що розвиваються. У процесі дослідження було встановлено, що незважаючи на хороше технічне оснащення цих підприємств, вони були неефективні з низки причин. Ці причини є джерелами ключових викликів для промислової аграрної переробки та виробництва готової продукції:

  • для деяких видів продукції необхідно мати спеціальні ліцензії та дозволи;
  • потрібно закупити інноваційне обладнання для переробки сировини;
  • необхідно мати достатньо сировини для того, щоб забезпечити рентабельне завантаження виробничих потужностей. Виходом із становища може бути надання послуг переробки іншим підприємствам, які мають власне виробництво;
  • наявність достатнього капіталу чи вигідних кредитів для запуску переробних потужностей;
  • конкуренція з сильнішими локальними та глобальними виробниками схожої продукції;
  • додаткові витрати на маркетинг готового товару;
  • час на адаптацію товару під потреби нової цільової аудиторії;
  • додаткові витрати, пов’язані з оплатою праці працівників, страховкою, закупівлею додаткової сировини для виробництва і т.д.

Про ці виклики варто знати, але в жодному разі не боятися їх. Таким чином, аграрна переробка та виробництво готової продукції при правильному плануванні та проведенні попереднього вивчення ринку можуть бути постійним джерелом додаткового заробітку для агрокомпаній. До того ж, налагодження переробки та виробництва власної продукції є основою імпортозаміщення – процесу надзвичайно актуального для України в контексті девальвації національної валюти.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Іспанці створили кошерну «чорну ікру» із японських водоростей

Альтернативу ікрі Eurocaviar винайшла із морських водоростей вакаме та кодіум. «Ми застосовуємо техніку сферифікації, щоб перетворити зелені вакаме, які вважаються...

Виробник першого в Україні рослинного стейку запускає унікальні креветки, кальмари, лосось та тунець

Уже цього літа «GreenGo» запропонувала широкій аудиторії українців ніжні та хрусткі рослинні креветки, а також розробила кальмари, лосось та...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Стартап створив молекулярну курятину з води, квасолі, трав та овочів. Вона містить все, що є у м’ясі

Виробничий стартап Shandi Global розробив аналог м’яса рослинного походження за допомогою запатентованої технології «високоефективної хроматографії».Вивчивши склад нутрієнтів більшості рослин,...

Nestlé використовує відходи какао-бобів для збільшення виробництва шоколаду

Швейцарська компанія Nestlé оголосила про впровадження інноваційної технології переробки какао-плодів, яка дозволяє використовувати до 30% частин, що раніше йшли...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

Може вас зацікавити

На розвиток кадрів та інновації можна отримати понад 5 млн грн гранту

USAID очікує, що це сприятиме підвищенню економічної стабільності українських...

Українські виробники їжі можуть отримати 11 млн грн на цифрові інновації

Основна мета відкритого конкурсу — розробка та тестування відповідальних...

Хутро з кропиви — у Копенгагені показали нові рослинні тренди моди

Вони створені у стилі популярних сумок Ganni Bou, але...

Китайці створили безкалорійний підсолоджувач, кращий за стевію

Підсолоджувач є мінімально обробленим, рослинним і не містить калорій Ця...

Вчені відкрили нові види рослин, які можуть замінити какао

Це відкриття може стати ключем до створення стійких до...

Вибір редактора
В продовження теми