«Новий продукт надзвичайно схожий з пальмовою, соняшниковою та кокосовою оліями», — кажуть виробники.
Стартап уже отримав перші інвестиції у розмірі 1 млн євро за участі Future Food Fund, Green Creators та ICOS Capital.
Для створення мікробної альтернативи як вихідну сировину NoPalm Ingredients використовує побічні потоки, такі як картопляне лушпиння, відбраковані овочі або будь-яку біомасу, що містить цукор, жирні кислоти або спирти.
Біомасу подрібнюють та ферментують специфічними дріжджами
«Наші дріжджі містять велику кількість олії, набагато більше за олійні культури, що робить загальне виробництво ефективнішим та менш енергоємним, ніж для рослинних аналогів», — каже Йероен Хугенхольц, технічний директор і співзасновник стартапу.
Далі отриману мікробну олію відокремлюють від біомаси. Залишки можуть бути повторно включені у цикл виробництва.
Мікробну олію, яку продають компаніям, використовується використовують у якості чистої або фракційної заміни у продуктах харчування, косметиці та мийних засобах.
Крім того, процес виробництва можна налаштувати залежно від потреб замовника, щоб виробляти не тільки рідкі, а й більш тверді олії, зазначили NoPalm Ingredients.
Продовжуючи тему інновацій серед рослинних жирів, нагадаємо, дещо раніше створили веганський замінник столового масла з кокосової олії.
Джерело: Green Queen, NoPalm Ingredients