Вегетаріанство – система збалансованого харчування: переваги та недоліки. Чи корисно буде вегетаріанцем?

Збалансоване правильне харчування є основою здорового способу життя та збереження здоров’я протягом багатьох років. Поняття «правильне харчування» у кожного своє: хтось відмовляється від смаженої жирної їжі, хтось виключає надлишки солі зі свого раціону, хтось починає їсти лише дієтичні продукти, а хтось переходить на збалансоване вегетаріанське харчування.

Що таке вегетаріанство?

На думку багатьох, вегетаріанство – це рослинна дієта, яка виключає споживання м’яса. Але деякі вегетаріанці так не вважають, для них це не просто раціон харчування, а скоріше життєва філософія.
Раціон вегетаріанця може бути різноманітним та смачним. Збалансоване вегетаріанське харчування дуже різноманітне, рослинні страви можуть бути смачними, багатогранними та поживними. Вегетаріанське харчування включає в себе злаки, фрукти, овочі, боби, горіхи і багато інших дієтичних продуктів рослинного походження.

Різниця між веганством та вегетаріанством

Давайте розберемося, чим відрізняється веган від вегетаріанця. Що їдять вегетаріанці? У їхньому білому списку можуть бути яйця та молочні продукти. Допускається також мед, без проблем вживаються гриби, оскільки це рослинна їжа. Тобто головний принцип — жодної забійної їжі, жодного м’яса. Чим насамперед відрізняється веган від вегетаріанця, так це безкомпромісним запереченням усієї тваринної їжі на своїй тарілці. В раціон допускаються виключно рослини, тобто продукти рослинного походження. Відповідно, за бортом залишаються послаблення, які дозволяють собі більш ліберальні вегетаріанці: молочні продукти, яйця і навіть мед, бо це знущання над бджолами. Суворі принципи веганства поширюються далеко за межі кухні. Жодного одягу з хутра та шкіри, табу на косметику, у складі якої є тваринні компоненти. Тобто хоч би якими були ідейно близькі веган і вегетаріанець, відмінність їх — у мірі неприйняття тваринної продукції.

Користь та шкода вегетаріанства

Травна система

Як вказує ВООЗ, червоне м’ясо є канцерогенним для людини і може викликати рак кишечника, підшлункової залози та простати. Скорочення споживання червоного м’яса зі 100 г на добу до 25 г знижує можливість утворення раку кишечника на 25%, а повна відмова – на 35%.                                                                                                     При цьому є й негативний бік — при повній відмові м’яса необхідно компенсувати його іншими продуктами. Найчастіше це відбувається непослідовно і ШКТ (шлунково-кишковий тракт) не встигає перебудуватися. Це призводить до збоїв у травній системі, запору, діареї, здуття. Лікарі рекомендують виводити м’ясо з раціону поступово, компенсуючи його іншими білками тваринного походження (риба, яйця).

Серцево-судинна система

Через надмірне вживання тваринного жиру на стінках судин утворюються холестеринові бляшки, що призводить до атеросклерозу. Вчені з Великобританії повідомляють, що ризик розвитку серцево-судинних захворювань знижується на 13% у людей, які відмовилися від м’яса на користь риби. І на 20-22% – у вегетаріанців та веганів.
Проте відмова від м’яса збільшує ризик виникнення інсульту на 20%. Для захисту серця краще вибирати цільнозернові продукти та бобові з високим вмістом клітковини, вони повільно перетравлюються та мають низький глікемічний індекс, що допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Розчинна клітковина допомагає знизити рівень холестерину.

Мозок та нервова система

Вегетаріанська дієта може призвести до “холінової кризи”. Холін – це поживна речовина, яка потрібна для здоров’я мозку та інших функцій. У червоному м’ясі міститься і вітамін В12, який пов’язаний із формуванням нервової системи. Його дефіцит загрожує онімінням кінцівок, анемією та постійною втомою. І холін, і В12 містяться у великій кількості у червоному м’ясі та птиці.
Проте вживання кількох яєць на тиждень допомагає компенсувати нестачу цих речовин. У разі веганської дієти людям слід розглянути можливість прийому добавок, особливо жінкам під час вагітності.

Репродуктивна система

М’ясо – це важливе джерело вітамінів В12 та D, а також таких речовин, як:

  • Омега-3;
  • Креатин;
  • “хороший” холестерин.

Їх недолік призводить до порушення гормонального балансу як у чоловіків, і у жінок.
Однак, всі ці елементи можна отримати з інших продуктів. Наприклад, існують такі джерела жирних кислот омега-3:

  • лляна олія;
  • рапсова олія;
  • соєва олія та продукти на основі сої, такі як тофу;
  • грецькі горіхи;
  • яйця.

Якщо ваша дієта не виключає яйця або молочні продукти, при грамотному розрахунку ви також отримаєте необхідну кількість вітаміну B12. А якщо дієта не виключає риби, то звідти можна отримати необхідний запас омега-3.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Рейтинг зернових: найкращі варіанти для поліпшення травлення

Щодня ми вживаємо різноманітні продукти, кожен з яких має свій вплив на наш організм. Окрім білків, жирів та вуглеводів...

Львівська майстерня створює морозиво із борщу. Весь прибуток іде на дрони

“Такого поєднання ви точно не куштували: томати, цибуля, буряк, картопля, морква, сіль, перець і це все – у морозиві!”,...

З бананів, кактусів, листя та зерна: 70 компаній намагаються перевинайти шкіру

За даними IDTechEx, понад 70 компаній у світі вже розробляють інноваційні матеріали, використовуючи найнесподіваніші джерела сировини — банани, листя...

Без звуків «Му». Продажі рослинного молока різко зросли під час пандемії

Згідно дослідження Асоціації рослинних харчових продуктів, у 2019 році рослинне молоко становило 14% від всього ринку молока. Ринок рослинного...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

Сінгапурські вчені друкують їжу із цвіркунів та моркви

Старіння населення призведе до зростання попиту на продукти, багаті...

«Чайний гриб» став відкриттям для покоління Z та демонструє неймовірний ріст

Комбуча — це продукт, виготовлений шляхом бродіння солодкого чаю...

У Нідерландах з картопляного лушпиння з допомогою мікробів роблять олію, що замінить пальмову

«Новий продукт надзвичайно схожий з пальмовою, соняшниковою та кокосовою...

У сінгапурській лабораторії виростили свинину з антиоксидантами

Сорго надає «м’ясу» природний колір завдяки антоціанам, що містяться...

Хутро з кропиви — у Копенгагені показали нові рослинні тренди моди

Вони створені у стилі популярних сумок Ganni Bou, але...

Вибір редактора
В продовження теми