Цукор – це чистий вуглевод, який підвищує настрій та дає підйом енергії. У своєму чистому вигляді він не зустрічається у природі. Його роблять з таких рослин, як буряк, цукрова тростина. Рафінований цукор додають не лише у солодощі, а й у велику частину продуктів, які ми бачимо на полицях магазинів.
Чим шкідливий цукор?
Через велике додавання цукру не відчувається початковий смак продукту. Вживання цукру веде до погіршення здоров’я, прояву багатьох хвороб, зношування всієї системи: кісток, органів, шкіри тощо. Що ж відбувається, коли цукор потрапляє до нас?
Згубний вплив цукру на організм:
- Провокування мікрозапалення, що підвищує тромбоутворення. Підвищений ризик захворювань – інфаркт та інсульт.
- Погіршення роботи пам’яті, погіршення роботи нервової системи. Підвищений ризик хвороби Альцгеймера. Провокування нейрогенеративних явищ.
- Підвищена глюкоза у крові – гіперглікемія. Перевантаження для підшлункової залози (надлишок інсуліну). Підвищений ризик захворювання – діабет.
- Потемніння шкіри. Прискорене утворення старечих зморшок.
- Руйнування антиоксидантів. Підвищений ризик раку.
- Витрата Cr в організмі. Підвищений ризик атеросклерозу.
- Вимивання кальцію. Захворювання зубів та кісток. Підвищений ризик остеопорозу.
- Запалення у роті. Підвищений ризик карієсу.
Як змінити свій раціон?
Звичка постійно пити солодкий чай і каву, поливати їжу кетчупом, з’їдати кожен день шоколадний батончик — це не зовсім те, що потрібно для здоров’я. Зараз люди їдять дуже багато рафінованого білого цукру, і всі позитивні ефекти зводяться нанівець, а ми маємо серйозні проблеми.
Денна норма споживання – 30-50 г цукру на день, а середньостатистичний українець з’їдає 100-140 г! Ми не закликаємо повністю відмовлятися від цукру. Оптимальним варіантом для людини, яка не страждає на ожиріння або діабет, буде дотримуватися денної норми споживання.
Спробуйте урізноманітнити свій раціон продуктами без додавання цукру:
- Риба та ікра. Покращує роботу мозку, знижує холестерин та артеріальний тиск, зміцнює серце та мускулатуру. Джерело поліненасичених кислот;
- М’ясо (яловичина, свинина, баранина, курка). Забезпечує організм протеїном та жирами.
- Твердий сир. Покращує апетит, збагачує кальцієм та білком;
- Морепродукти (форель, лосось, крабові палички). Багаті мінералами та жирними кислотами.
- Макаронні вироби. Поліпшують роботу серцево-судинної системи. Містять клітковину, вітаміни.
- Бобові. Зменшують холестерин. Знижують кровоносний тиск. Профілактика остеопорозу, діабету та хвороб серця.
- Насіння. Підвищують імунітет, покращують травлення, виводять шлаки та токсини.
- Горіхи. Зменшують вплив стресу на організм, покращують роботу мозку;
- Курячі яйця. Запобігають утворенню тромбів, зміцнюють нервову та серцево-судинну систему.
- Зелень (кріп, петрушка, кінза). Нормалізує роботу ШКТ, очищення організму від шлаків та сміття.
Солодощі без цукру
Існує маса продуктів, що мають природну насолоду, а також — натуральні цукрозамінники.
Фрукти та овочі, зернові та бобові, молочні продукти, горіхи, мед та деякі спеції досить солодкі самі по собі, а отже, вживаючи ці продукти, можна балувати себе солодким із користю для здоров’я.
Ми склали для вас ТОП-5 улюблених солодощів без цукру на основі фруктів, горіхів і натуральних цукрозамінників, які стануть чудовим доповненням навіть під час найсуворішої дієти.
Шоколад на керобі
Кероб – порошок сушених плодів ріжкового дерева, який використовується для заміни какао у виробництві шоколаду та напоїв. Кероб містить антиоксиданти, органічну клітковину, вітаміни, протеїни і цілий набір важливих мікроелементів, має природну насолоду (за рахунок чого не потрібно додавати цукор) і не містить кофеїну.
Шоколад на керобі має насичений смак, схожий на звичний какао-шоколад.
Батончики з горіхів та сухофруктів
Збалансовані склади батончиків надовго вгамують голод, наповнять енергією і вітамінами і піднімуть настрій. Це чудова альтернатива для спортсменів та школярів — коли треба підкріпити організм енергією.
Фруктова пастила
Пастилі не обов’язково потрібний цукор, щоб бути смачною: достатньо фруктового пюре, ягід та горіхів. Виробники експериментують зі смаками та формою натуральної пастили, роблячи із фруктів лаваш, завитки, сухарики та навіть яблучний сир!
Сухофрукти та горіхи
Порція сухофруктів щодня допоможе пережити міжсезоння без втрат. Носіть із собою пакетик фруктово-горіхової суміші, щоб вітамінний перекус завжди був під рукою.
Натуральні сиропи
Існує велика різноманітність натуральних сиропів, які додадуть користі вашим звичним стравам без втрати смаку. Сиропами можна підсолоджувати компоти та випічку, додавати в какао чи каву. Вибирайте, що більше подобається: ніжний смак сиропу цикорію, карамельний відтінок фінікового сиропу або яскравий смак агави.