Фінські вчені створили яєчний білок з грибів, якими залатують тріщини в бетоні

Дослідницька група з Фінляндії створила нову альтернативу яєчного білка, яка чудово підходить для пекарської і молочної промисловості та може стати першою у своєму роді.

Фінський Центр технологічних досліджень VTT спільно з вченими Future Sustainable Food Systems, що базується в Університеті Гельсінкі, вихідним інгредієнтом обрали штам грибів Trichoderma reesei.

«VTT вдалось отримати яєчний білок за допомогою ниткоподібного аскоміцетного гриба Trichoderma reesei. Ген, що відповідає за створення овальбуміна — головного білка яйця, «вставляється» біотехнологічними інстументами в грибок, який потім виробляє цей самий білок», — пояснила Емілія Нордлунд, дослідник VTT.

Далі овальбумін відокремлюють від клітин, концентрують і сушать.

Нова розробка, Tr-OVA, усуває ризик зараження сальмонелою, що може мати місце при використанні звичайних яєць.

Порошок гарно піниться, що відкриває чимало можливостей для професійного застосування у випічці та виробництві молочних продуктів, включаючи безе, пудинги та тістечка.

Розробки пілотного етапу не дозволили розрахувати вплив на навколишнє середовище в комерційному масштабі, проте імовірне зменшення викидів парникових газів може досягти 55%.

Дослідницька група сподівається, що Tr-OVA буде працювати як пряма заміна звичайних яєчних білків майже у всіх сферах застосування.

До речі, Trichoderma reesei — це ті ж самі гриби, якими раніше вчені з Університету Бінгемтона пропонували залатувати тріщини в бетоні.

Нагадаємо, перший ідентичний натуральному штучний яєчний білок створила каліфорнійська компанія Clara Foods за допомогою точного бродіння.

Для його виготовлення використали всього два інгредієнти: дріжджі та цукор.

Джерело: Green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Розробник м’яса із глив збільшив виробництво на 600% через неймовірний попит

Виробничий майданчик у Північному Йоркширі уже розширили на 3000 квадратних футів, що дозволить Myco значно збільшити вертикальне вирощування глив....

Каліфорнійці створили мультитекстурний чай, що смакує краще, якщо його жувати

Joyba Bubble Tea — це інноваційний мульти-текстурний чай з фруктовим смаком, у якому бульбашки «проявляються» під час жування.«Ми створили...

Лідер ринку спортивних напоїв створив вишневий сік, що відновлює м’язи

Продукт преміум-класу, концентрат Черибунді готується на основі терпкої вишні, найбільш багатої антиоксидантами суперягоди у світі. Компанія застосовує власний методом екстрагування...

Американці створили кубики льоду, що не тануть та вбивають мікробів

Такий «лід» компостується, має антимікробну дію та запобігає перехресному забрудненню свіжих продуктів в упаковці.Патент на дизайн і концепцію подали...

У Франції почали шити люксові сумки зі шкіри, вирощеної із клітин

Шляхом нового фінансування компанія планує збільшити команду та розробити обладнання для масштабування виробництва.Faircraft базується в Парижі й вже працює...

Чорна піца та рожевий багет: як «Сільпо» додає кольору Чорній п’ятниці

Мережа супермаркетів «Сільпо» вирішила додати фарб Чорній п’ятниці та запропонувати альтернативу традиційному шопінг-хаосу. З 23 по 30 листопада «Сільпо»...

Сирна «Корона» та кульки у чорному перці — українські сири, які визнав світ

5 листопада в Португалії, місті Візеу, офіційно завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024. Цього року на конкурсі...

Тренди у споживанні м’яса в Україні: виклики та перспективи

У сучасному світі м’ясна індустрія зазнає значних змін під впливом соціальних, економічних і технологічних факторів. Споживчі вподобання змінюються разом...

Може вас зацікавити

Рейтинг здорових вуглеводів: обираємо найкращі джерела енергії

Вуглеводи є одним з основних компонентів нашого раціону, але...

Інвестори вкладають $0,2 млрд у м’ясо з «пробірки» — завод збудують у Перській затоці

Зараз Eat Just культивує курятину на потужностях в Сінгапурі...

Німці розробили низькокалорійні яйця з люпину, що імітують структуру курячих

Новий продукт має такі ж функціональні властивості, як звичайне...

Вчені вперше надрукували товсте філе лабораторного окуня, на черзі – сліпі тести

Спочатку дослідники створювали тонкі скибочки сашимі, але завдяки подальшому...

Творець першого в світі молочного протеїну без тварин вийде на ринок спортивного харчування

Нова лінійка Mooless має в основі молекулярно ідентичний звичайній...

Вибір редактора
В продовження теми