Вегетаріанське меню на тиждень: що можна їсти? ТОП-10 страв

Що можна їсти вегетаріанцям? Приклад меню на тиждень. ТОП-10 смачных страв для вегетаріанців.

Вегетаріанцями стають з різних причин – комусь шкода тварин, хтось з релігійних міркувань. А хтось піклується про екологію: адже відомо, що виробництво їжі рослинного походження наносить менше шкоди навколишньому середовищу, ніж тваринництво. Також присутній фактор здоров’я – відмова від м’яса очищає організм і поліпшує загальний стан. Тобто, з якого боку не глянь, а вегетаріанство корисніше, ніж вживання м’яса та інших продуктів тваринного походження.

Що найважливіше у вегетаріанстві

Найголовніше в переході на рослинне харчування – не зашкодити собі. Потрібно стежити за балансом поживних речовин, щоб отримувати їх щодня в необхідній кількості. Організм має отримувати у тому числі і вітамін B12, який синтезується тільки в продуктах тваринного походження. Тому вегетаріанець може або приймати спеціальні вітаміни, або їсти рибу. Обидва варіанти мають право на життя: наприклад, існують противники синтетичних речовин, тож вони охоче вживають морепродукти і відмінно себе почувають – це не робить їх невегетаріанцями.

Чи дорого бути вегетаріанцем

Ті, хто їсть м’ясо, помилково вважають, що рослинне харчування добряче б’є по кишені. Хоча в дечому вони праві: є люди, які купують продукти лише в еко-лавках (чи в магазинах на зразок таких), а ціни там не найнижчі – це правда. Або ж дехто надає перевагу делікатесним морепродуктам, що теж не є дешевим задоволенням.

Але ми про інше. Тофу – один із найпопулярніших продуктів серед вегетаріанців і веганів. Це соєвий сир з високим вмістом білка, який коштує дешевше шматка свинини, наприклад. Овочі і фрукти, особливо в сезон, теж дешеві. Хіба що авокадо. Але вартість більш дорогих рослинних продуктів компенсує відмова від м’яса. Так що, по суті, вегетаріанство доступне кожному, це не є примха лише заможних людей.

Вегетаріанське меню на кожен день

Понеділок

Почніть тиждень з такого:

  • 1 скумбрія;
  • Половина лимона;
  • Приправа до риби;
  • Сіль.

Скумбрію помити, почистити, дістати нутрощі, у тому числі ікру та молочко. Потім ще раз помити, посолити і додати спеції, покласти в деко з фольгою на дні. Видавлюємо сік лимону на рибу, можна також прикрасити її кільцями цього цитрусу. Загортаємо у фольгу, виставляємо температуру 200 градусів і печемо півгодини.

Страву можна подавати з картоплею, овочевим салатом. Вдень можно з’їсти фрукти, сухофрукти, снеки, злакові батончики. Ввечері варто надати перевагу сиру і овочевому салату, приправленному рослинною олією.

Вівторок

На другий день нам знадобиться:

  • 30 г вівсяки;
  • 100 мл молока;
  • 2 шматочки шоколаду;
  • 20 г грецького (або іншого) горіха;
  • Пів яблука.

Все вірно – у вівторок у нас каша. Вівсяні пластівці запарюємо в молоці, після чого додаємо шоколад, горіхи і нарізану половинку яблука.

На обід – тофу з кунжутом в соусі, традиційна японська страва. Що потрібно:

  • 200 г тофу;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • Мед;
  • Зубчик часнику;
  • Кунжутне насіння;
  • Кунжутна олія.

Спочатку готуємо соус. Треба дрібно натерти часник у соєвий соус, додати трохи меду, і дати настоятися 15-20 хв. Тим часом нарізаємо тофу кубиками, і 5 хвилин обсмажуємо на пательні, змащеній кунжутною олією. Потім залити тофу прямо у пательні нашим соусом і тушкувати 15 хв. Подаємо страву, посипавши попередньо кунжутним насінням.

Середа

День для смузі та морозива. Що нам потрібно для морозива:

  • 2 банани;
  • 200 мл рідкого морозива;
  • Кориця;
  • Джем або цукор;
  • Кокосова стружка.

Очищуємо банан, дрібно нарізаємо, кладемо у морозильник. Заморожені банани висипати у блендер, додати джем, корицю, і збити це до однорідної суміші. Потім додати рідке морозиво, і знову збити, після чого викладаємо в мороженицю, прикрашаємо кокосовою стружкою – можна насолоджуватися!

Далі за планом – зелений смузі. Беремо:

  • 150 г шпинату;
  • 2 банани;
  • 1 апельсин;
  • Трохи імбирю;
  • Воду;
  • Мед.

Всі інгредієнти змішуються в блендері, додається мед і вода за смаком. Такий смузі є надзвичайно корисним, адже він на основі шпинату, який виводить з організму слиз і токсини.

Четвер

День бутербродів. Основа – цільнозерновий хліб. Все інше – що вам більше подобається. Радимо спробувати такі комбінації:

  • Яйце, шпинат, нежирний сир;
  • Насіння льону, авокадо, рукола;
  • Авокадо, помідор, листя салату;
  • Сир, помідор;
  • Горіхова паста і банан;
  • Банан з корицею.

Хліб попередньо можна підсушити в тостері, або обсмажити на олії.

А на обід – смузі-суп. Основа: банан і половина манго, також в якості наповнювача можемо додати кілька заморожених ягід – це все змішуємо в блендері.

П’ятниця

В цей день робимо акцент на вечері. Що можна з’їсти:

  • Смузі або фруктовий фреш;
  • Тверді фрукти, овочі;
  • Чай з сухофруктами, горіхами, гірким шоколадом;
  • Злакові батончики;
  • Сир з низьким вмістом жиру, але не знежирений;
  • Кефір, можна додати в нього корицю.

Це все комбінуємо, і отримуємо гарну корисну вечерю.

Субота

Час для повноцінного сніданку. Які є варіанти:

  • Вівсяна каша – на воді, з фруктами, на молоці, з горіхами, медом чи іншими підсолоджувачами;
  • Бутерброди на основі цільнозернового хліба – з нежирним сиром, помідорами, авокадо, горіховою пастою і бананом;
  • Вівсяні сирники, млинці, де замість борошна – вівсянка;
  • Омлети. Краще готувати їх на сухій пательні під кришкою, аби не переборщити з олією.

Взагалі кожен день можна починати з таких страв:

  • Смузі;
  • Мюслі з вівсяним або іншим рослинним молоком;
  • Чай з фініками чи іншими сухофруктами;
  • Каша з бананом, медом і насінням льону, можна додати чорнослив;
  • Каша на основі зеленої пророслої гречки, з додаванням льону та банану.

Неділя

На кінець тижня основний акцент на обідній прийом їжі. Це може бути:

  • Тофу;
  • Риба;
  • Овочевий салат;
  • Варена або консервована кукурудза;
  • Зелена варена гречка (якщо немає зеленої – можна звичайну);
  • Овочевий смузі;
  • Суп.

Перекусити протягом дня? Радимо наступне:

  • Фрукти;
  • Овочі;
  • Сухофрукти;
  • Горіхи;
  • Смузі овочеві або фруктові.

Що можна їсти вегетаріанцю: топ-10 страв на кожен день

Наведене вище меню, як бачите, складається з досить простих і доступних інгредієнтів, та не потребує багато часу для приготування. Але якщо ви хочете побалувати себе чимось більш вишуканим, то ми підготували для вас топ-10 страв, які можна готувати кожного дня. До того ж, вони переконають вас, що рослинна їжа – це смачно. Отже, радимо додати до вашого вегетаріанського меню щось із наступного:

  1. Стейки з цвітної капусти – якщо ви сумуєте за м’ясними стейками, спробуйте капустяні;
  2. Кіноа з овочами та спеціями – кіноа ідеально поєднується з овочами, виходить дуже поживна і смачна страва;
  3. Шоколадні бельгійські вафлі – смачно, як альтернатива солодкій вівсяній каші, якщо вам хочеться різноманіття. Придбайте собі вафельницю, і балуйте себе ласощами частіше!
  4. Запечений у духовці бабат – відмінно смакує з лікером Амаретто і оливковою олією;
  5. Картопля з часником – проста, як і все геніальне, страва, яку можна готувати хоч щодня;
  6. Піца з овочами – так, піца може бути смачною і при цьому не нашкодити вашій фігурі. Піца з помідорами черрі, артишоками, оливками, жовтим кабачком, цукіні і печерицями – спробуйте, не пожалкуєте!
  7. Омлет з тофу – або він же скрембл з тофу. Для нього не потрібні яйця, в основі – тофу і соєві вершки;
  8. Рагу з гарбузом і квасолею – може бути як гарнір, так і самостійна страва. Для шанувальників індійської кухні;
  9. Пудинг з насінням чіа – ще один варіант страви з суперфудом, до яких відноситься чіа. Чудовий варіант для сніданку;
  10. Біла квасоля зі шпинатом – відмінне поєднання продуктів, які зарядять енергією на цілий день. Любителі правильного харчування високо оцінять!

 



 



 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Британці вивели на ринок преміальний сорт меду, який вбиває збудників тифу та загоює рани

Запущена The True Honey Co пропозиція Rare Harveast містить 2050 мг метилгоксаль (MGO). MGO – це інгредієнт меду манука,...

М’ясний гігант побудує завод з переробки комах на білки та жири

Tyson Foods купує міноритарну частку в компанії. Фінансові деталі угоди не розголошуються.Разом з Protix м’ясний гігант побудує в США...

Після окупації українці створили експериментальний кизиловий соус до сиру та кизилове вино

Нове виробництво включає цех виготовлення  плодово-ягідної продукції площею 200 m²,  низькотемпературні камери зберігання площею 150 m², розраховані на 100...

Шведи знайшли спосіб зробити зерно таким же поживним, як м’ясо

Цей прорив допомагає вирішити одну з основних проблем рослинної дієти — низьку біодоступність мінералів у рослинній їжі, порівняно з...

Дніпровська пивоварня MOVA випускає власну версію Ukrainian Golden Ale

Це перший сорт, представлений у межах нової мистецької лінійки MOVA ART."У нашої країни не існувало свого власного стилю пива...

Лієв Шрайбер та Євген Гудзь спекли великодній хліб із борошна з розмінованого поля

Пшеницю, з якої була виготовлена ​​ця паска, зберіг фермер із північної частини області, що потерпала від постійних обстрілів. Вироблене...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

Може вас зацікавити

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це...

Український бренд створив унікальний кефір, що зменшує втому

Особливість кефіру полягає у його консистенції: його можна їсти...

Морський біолог розробив спосіб вирощення устриць із клітин

Компанія, яка отримала початкове фінансування від Big Idea Ventures...

Каліфорнійці створили перший у світі безлакогольний джин, текілу та бурбон з канабісу

Бренд покликаний створити інноваційні коктейльні напої, використовуючи низькі дози...

Британський сніданок: Клітинні сосиски з’являться у ресторанах через два роки

Засновники компанії — доктор Русс Такер та професор Кеті...

Вибір редактора
В продовження теми