Рослинне харчування: користь дієти, список продуктів. Порівняння рослинної їжі та тваринної

Ми знаємо про те, що вегетаріанство несе користь для навколишнього середовища та тварин. Але мало хто знає, яка справжня користь рослинної їжі для людського організму – хоча і наукових праць на цю тему достатньо. Про що в них говориться? Наприклад, про те, що вживання рослинних продуктів зменшує вірогідність розвитку серцевих захворювань, ожиріння, діабету і навіть раку. Але це далеко не все. На веб-порталі The Conversation була опублікована стаття професорки Вінчестерського університету Ширін Кассам, в якій вона розповіла про 5 несподіваних плюсів рослинної їжі.

П’ять несподіваних плюсів рослинного харчування

  1. Покращення психічного стану

Наше ментальне здоров’я напряму залежить від нашого раціону. Зв’язок дуже простий: від їжі залежить здоров’я бактерій, які населяють наш кишечник. Ці мікроорганізми, в свою чергу, впливають на виробництво гормонів, які беруть участь у роботі мозку. Щоб бактерії були здоровими, їм потрібна клітковина, яка є лише в продуктах рослинного походження.

Більше того. Дослідження, проведене в США, показало: люди, які страждають ожирінням, після 18-тижневої вегетаріанської дієти мали самопочуття та психічний стан значно кращий, ніж до того.

2. Знеболення при артрозі

Наш організм старіє, в результаті чого з’являється остеоартроз – руйнування хрящових клітин у суглобах. І цей процес неможливо зупинити. Але ще одне дослідження в США показало: пацієнти з артрозом, перебуваючи на рослинній дієти, відмічали зменшення больових відчуттів. Чому так відбувається? Справа в мікроелементах з протизапальними властивостями, які є в рослинній їжі. А от вживання продуктів тваринного походження навпаки – це може посилити болісні відчуття.

3. Місячні переносяться легше

Рослинна їжа сприяє і зменшенню болю іншого роду. Це продемонструвало дослідження. Воно полягало в наступному: жінки на період двох менструальних циклів переходили на веганську дієту з низьким вмістом жирів, а потім на такий же час поверталися до звичайного раціону. Разом з цим вчені фіксували тривалість та інтенсивність болю, симптоми, які з’являються на початку місячних. Також вимірювався рівень гормонів. Ті жінки, які були на веганській дієті, відмітили значно менший біль і його інтенсивність, та коротку тривалість передменструальних синдромів. Щодо рівню естрогену – то після під час дієти він знизився.

4. Зменшення ризику інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ)

Головна причина цієї проблеми – кишкова паличка. Зараження відбувається, коли вона потрапляє до сечовивідних шляхів. Але доведено, що ІСШ можуть бути спричинені різновидами кишкової палички, що бувають у домашньої птиці, худоби. Відповідно, вживаючи м’ясо тварини з кишковою паличкою, можна отримати ІСШ. Очевидно, якщо людина вживає лише рослинну їжу, то отримати інфекцію через м’ясо практично нереально.

5. Скорочення витрат на охорону здоров’я

На Тайвані провели дослідження, в результаті якого виявилось, що вегетаріанці рідше звертаються за медичною допомогою, ніж м’ясоїди. В цифрах це скорочення амбулаторних витрат на 13%, і загальне скорочення витрат на медицину на 15%. Цей факт може змусити задуматися ті країни, медична система яких має проблеми з фінансуванням.

10 продуктів рослинного походження з найбільшим вмістом білка

Білок мусить бути у нашому раціоні. Добова норма білка – 1г білка на кожен 1 кг ваги. У спортсменів та вагітних це трохи більше – по 2 и 1,5 г відповідно. Де взяти стільки білка? Є думка, що така кількість є лише у м’ясі. Але це міф. Ось вам список із 10 рослинних продуктів, в яких більше білка, ніж у м’ясі:

  1. Спіруліна – 38 г білків на 100 г;
  2. Соя – 35 г білків на 100 г;
  3. Сочевиця – 25 г білків на 100 г;
  4. Квасоля – 22 г білків на 100 г;
  5. Різні горіхові пасти – 22 г білків на 100 г;
  6. Насіння коноплі – 20 г білків на 100 г;
  7. Крупи – 12 г білків на 100 ккал;
  8. Шпинат – 12 г білків на 22 ккал;
  9. Брюссельська капуста – 5 г білків на 44 ккал;
  10. Броколі – 4,5 г білків на 28 ккал.

Порівняння рослинної їжі та тваринної

Професор Колін Кемпбелл, автор відомої книги “Китайське дослідження” про зв’язок здоров’я та їжі, переконаний, що ЛИШЕ рослинна їжа може зміцнити наше здоров’я. Зелень, овочі, фрукти, злаки, бобові – це все не засмічує наш організм. І він, в свою чергу, віддячує нам гарним виглядом та самопочуттям.

Якщо говорити конкретніше, то в рослинній їжі значно більше мінералів, антиоксидантів, клітковини, ніж у тваринній. Натомість холестерино значно менше. Для наочності – нижче наведена порівняльна таблиця їжі тваринного та рослинного походження, взята із книжки “Китайське дослідження”.

 

Поживна речовинаРослинна їжаТваринна їжа
Холестерин (мг)немає137
Жири (г)436
Білки (г)3334
Бета-каротин (мкг)29,91917
Харчова клітковина (г)31немає
Вітамін C (мг)2934
Сіль фолієвої кислоти (мкг)116819
Вітамін Е (мг аТЕ)110,5
Залізо (мг)202
Магній (мг)54851
Кальцій (мг)545252

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Лише два виробники рослинних бургерів за рік врятували мільйон тварин

Некомерційна організація World Animal Protection (WAP) зібрала дані та наголошує, що фактична цифра, ймовірно, значно вища та наближається до...

Поля популярного горіха, з якого роблять фуа-гра, сягнули розміру Гавайських островів

Горіхи кеш’ю набули особливої популярності завдяки їх застосуванні у виробництві альтернативного молока та інших продуктів.  Окрім молока із кеш’ю виготовляють...

Рейтинг продуктів без лактози й глютену: найкращі варіанти для людей з непереносимістю

Багато людей страждають на різні види харчової непереносимісті. Найвідоміші – це целіакія й лактозна недостатність. Організм людей, в яких...

Перше у світі баночне безалкогольне вино отримало мільйони інвестицій від відомих інвесторів

Раунд очолив Rockies Venture Club. У фінансування взяли участь відомі інвестори, включаючи Філа Донна, попереднього генерального директора Campbell Soup...

Danone, Michelin та Crédit Agricole будують платформу для створення їжі з грибків та бактерій

Цей новий центр зосередиться на точному бродінні — передовій технології виробництва сталих альтернатив продуктам тваринного та викопного походження.Точне бродіння...

«Попри війну в Україні та інфляцію»: стартап зробив із грибів сир та шукає інвесторів

Сири виготовлені за допомогою новітньої технології MycoVeg, яка комбінує грибну біомасу з ферментованими овочами. Дегустатори високо оцінили кремовість продуктів, описуючи...

Може вас зацікавити

Харчовий гігант тестує робот-автомат, який готує піцу за три хвилини

Таким чином найбільша у світі харчова компанія прагне вивести...

Солодка карамель з маринованою рибою: виробник консервів створив унікальні протеїнові закуски

Снеки мають зручний формат, і солодкий та солоний смаки. Нові...

Вибір редактора
В продовження теми