Швейцарські вчені «одягли» банани у нановолокно, щоб подовжити термін зберігання

Вчені Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства та технології (EMPA) спільно з Lidl Switzerland розробили екологічне плівкове покриття для бананів на заміну пластиковій упаковці.

Целюлозне волокно EMPA, на розробку якого витратили рік, не просто гарантує свіжість фруктів та овочів, а зберігає їх «значно довше», ніж без покриття.

«Невидиму упаковку» виготовляють із вичавок, що лишаються від виробництва фруктових та овочевих соків.

Вичавки, які раніше рахувалися відходами, перетворюють у фібрильовану целюлозу та розпилюють на продукт.

Покриття не є шкідливим для споживача та легко змивається

«З використанням нановолокна термін зберігання, наприклад, бананів був подовжений більш ніж на тиждень», — заявив Густав Ністрьом, керівник лабораторії EMPA.

Такі біопокриття зможуть замінити багато упаковки на нафтовій основі в майбутньому, додав він.

Попереднє дослідження «невидимої упаковки» розпочалося ще у 2019 році. Зараз його «успішно» завершено і розпочато основне дослідження.

Розробники будуть випробовувати нановолокно EMPA та вдосконалювати протягом наступних двох років.

Між тим, Ністрьом каже, що потенціал целюлозного покриття ще не повністю реалізований.

«Є можливість включати такі добавки, як вітаміни чи антиоксиданти», — відмітив керівник лабораторії.

Нагадаємо, нещодавно дослідники Університету Райса розробили мікроплівку для фруктів та овочів з відбракованих яєць, що забезпечує протимікробний захист, не пропускає рідину та стримує процес дозрівання.

Джерело: Foods Ingredients First

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Німці розробляють технології виробництва котлет, тофу та макаронів із коноплі

Коноплі мають не лише величезний лікувальний потенціал, але й усе більше приваблюють як основа для нових, екологічних та стійких...

У найближчі десять років має з’явитися 800 заводів з виробництва рослинного м’яса

Про це свідчать прогнози некомерційної організації Good Food Institute (GFI), які базуються на загальнодоступних прогнозах попиту на рослинне м’ясо...

Безос допоміг виробнику альтернативного молока на штучному інтелекті залучити $0,3 млрд

Раунд очолив Tiger Global. У ньому взяли участь Фонд зростання DFJ та ZOMA Lab. Приєдналися також Джек Дорсі, Джо...

Вирощена із стовбурових клітин куряча грудка отримала «зелене світло» на продаж у Сінгапурі

Підрозділ GOOD Meat компанії Eat Just, що першою у світі почала продавати та навіть доставляти додому культивоване м’ясо, отримав...

Один завод замінить 30 тис. корів: інвестори вкладають шалені гроші в їжу з мікробів

Компанія очікує отримати дозвіл на нову їжу від ЄС до 2026 року. Завод буде побудований у 2025-му.Останній раунд фінансування...

Новий кулінарний рекорд України встановили в «Музеї Їжі» від родини брендів МХП

Попередньо замариновані курячі гомілки смажили на 30 мангалах досвідчені кухарі. Процес підготовки та грилювання зайняв понад чотири години. Контролювали...

Може вас зацікавити

Мохіто із моцарели. Відходи сироваріння переробили на 80-градусний спирт

Таким шляхом пішла компанія Wheyward Spirit. Вона була заснована...

Китайці першими в світі налагодили вирощування в лабораторії пантів оленя

Це відбулося через кілька місяців після того, як Jimi...

Вибір редактора
В продовження теми