Швейцарські вчені «одягли» банани у нановолокно, щоб подовжити термін зберігання

Вчені Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства та технології (EMPA) спільно з Lidl Switzerland розробили екологічне плівкове покриття для бананів на заміну пластиковій упаковці.

Целюлозне волокно EMPA, на розробку якого витратили рік, не просто гарантує свіжість фруктів та овочів, а зберігає їх «значно довше», ніж без покриття.

«Невидиму упаковку» виготовляють із вичавок, що лишаються від виробництва фруктових та овочевих соків.

Вичавки, які раніше рахувалися відходами, перетворюють у фібрильовану целюлозу та розпилюють на продукт.

Покриття не є шкідливим для споживача та легко змивається

«З використанням нановолокна термін зберігання, наприклад, бананів був подовжений більш ніж на тиждень», — заявив Густав Ністрьом, керівник лабораторії EMPA.

Такі біопокриття зможуть замінити багато упаковки на нафтовій основі в майбутньому, додав він.

Попереднє дослідження «невидимої упаковки» розпочалося ще у 2019 році. Зараз його «успішно» завершено і розпочато основне дослідження.

Розробники будуть випробовувати нановолокно EMPA та вдосконалювати протягом наступних двох років.

Між тим, Ністрьом каже, що потенціал целюлозного покриття ще не повністю реалізований.

«Є можливість включати такі добавки, як вітаміни чи антиоксиданти», — відмітив керівник лабораторії.

Нагадаємо, нещодавно дослідники Університету Райса розробили мікроплівку для фруктів та овочів з відбракованих яєць, що забезпечує протимікробний захист, не пропускає рідину та стримує процес дозрівання.

Джерело: Foods Ingredients First

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ізраїльський стартап створив картоплю, третина якої – чистий білок

Інноваційна бульба має значні переваги над соєю або горохом. Для порівняння, звичайна картопля зазвичай містить лише 2% природного білка...

Виробник «Жигулівського» варитиме пиво на сонячній енергії

Батареї планують встановити на всі дахи, які мають необхідний кут нахилу.«Це буде одна з найбільших установок під власне споживання в Україні», –...

Ізраїльська компанія найняла робота друкувати веганські 3D-бургери

Ізраїльська компанія використовуватиме цю технологію для виробництва м’ясних альтернатив на замовлення. У рамках партнерства з вітчизняною мережею гамбургерів BBB «шеф-кухар»...

Інноваційна кава з білком та грибами містить 9 незамінних амінокислот — як м’ясо

Нова продукція, яка вийшла під брендом Fermy, включає два продукти: Protein Coffee Enhancer та Protein Matcha Latte.Особливість напоїв полягає...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Може вас зацікавити

Проба із пробірки. Вперше у світі культивоване м’ясо почали доставляти додому

Для реалізації цього проєкту Eat Just започаткувала партнерство зі...

Блакитні водорості стануть їжею людей майбутнього — розробники з США

“Спіруліна настільки вражаюча, що спочатку ми самі не вірили,...

Американці створили перше в світі справжнє молоко без цукру та вуглеводів

Компанія запустила перше у своєму роді органічне ультрафільтроване молоко...

Інноваційний сир із картоплі добре плавиться у піці і тягнеться, як справжній

«Ми були жителями Нью-Йорка довше, ніж веганами, – пояснює...

Інвестори вкладають $0,2 млрд у м’ясо з «пробірки» — завод збудують у Перській затоці

Зараз Eat Just культивує курятину на потужностях в Сінгапурі...

Вибір редактора
В продовження теми