Целюлозне волокно EMPA, на розробку якого витратили рік, не просто гарантує свіжість фруктів та овочів, а зберігає їх «значно довше», ніж без покриття.
«Невидиму упаковку» виготовляють із вичавок, що лишаються від виробництва фруктових та овочевих соків.
Вичавки, які раніше рахувалися відходами, перетворюють у фібрильовану целюлозу та розпилюють на продукт.
Покриття не є шкідливим для споживача та легко змивається
«З використанням нановолокна термін зберігання, наприклад, бананів був подовжений більш ніж на тиждень», — заявив Густав Ністрьом, керівник лабораторії EMPA.
Такі біопокриття зможуть замінити багато упаковки на нафтовій основі в майбутньому, додав він.
Попереднє дослідження «невидимої упаковки» розпочалося ще у 2019 році. Зараз його «успішно» завершено і розпочато основне дослідження.
Розробники будуть випробовувати нановолокно EMPA та вдосконалювати протягом наступних двох років.
Між тим, Ністрьом каже, що потенціал целюлозного покриття ще не повністю реалізований.
«Є можливість включати такі добавки, як вітаміни чи антиоксиданти», — відмітив керівник лабораторії.
Нагадаємо, нещодавно дослідники Університету Райса розробили мікроплівку для фруктів та овочів з відбракованих яєць, що забезпечує протимікробний захист, не пропускає рідину та стримує процес дозрівання.
Джерело: Foods Ingredients First