Швейцарські вчені «одягли» банани у нановолокно, щоб подовжити термін зберігання

Вчені Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства та технології (EMPA) спільно з Lidl Switzerland розробили екологічне плівкове покриття для бананів на заміну пластиковій упаковці.

Целюлозне волокно EMPA, на розробку якого витратили рік, не просто гарантує свіжість фруктів та овочів, а зберігає їх «значно довше», ніж без покриття.

«Невидиму упаковку» виготовляють із вичавок, що лишаються від виробництва фруктових та овочевих соків.

Вичавки, які раніше рахувалися відходами, перетворюють у фібрильовану целюлозу та розпилюють на продукт.

Покриття не є шкідливим для споживача та легко змивається

«З використанням нановолокна термін зберігання, наприклад, бананів був подовжений більш ніж на тиждень», — заявив Густав Ністрьом, керівник лабораторії EMPA.

Такі біопокриття зможуть замінити багато упаковки на нафтовій основі в майбутньому, додав він.

Попереднє дослідження «невидимої упаковки» розпочалося ще у 2019 році. Зараз його «успішно» завершено і розпочато основне дослідження.

Розробники будуть випробовувати нановолокно EMPA та вдосконалювати протягом наступних двох років.

Між тим, Ністрьом каже, що потенціал целюлозного покриття ще не повністю реалізований.

«Є можливість включати такі добавки, як вітаміни чи антиоксиданти», — відмітив керівник лабораторії.

Нагадаємо, нещодавно дослідники Університету Райса розробили мікроплівку для фруктів та овочів з відбракованих яєць, що забезпечує протимікробний захист, не пропускає рідину та стримує процес дозрівання.

Джерело: Foods Ingredients First

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Найменший у світі овоч може стати наступним суперфудом для схуднення

Про це заявили Ефі Еяль, генеральний директор Mankai та доктор Айріс Шай, ад’ютант-професор харчування Гарвардської школи громадського здоров’я TH...

Рослинна їжа вийде за рамки імітації м’яса — тренди з останньої виставки інноваційної їжі

Рослинні продукти майбутнього вийдуть за рамки імітації їжі тваринного походження. Зі зростанням кількості споживачів, для яких м’ясо не є...

Вкруту. Із мікропротеїну та водоростей створили перше у світі ціле рослинне яйце

Яйце виготовлене з ферментованого мікропротеїну та морських водоростей, має у своєму складі незамінні амінокислоти, подібно до тваринних білків та...

З’явилося перше у світі пиво з листям коки – слабоалкогольне, зі “смаком пригод”

Ідея інноваційного пива виникла у телевізійного шеф-кухаря Джеремі Вермолена, який працював на нідерландському телеканалі RTL 4 та в австралійській...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Стартап отримав 6 млн євро на завод, який вироблятиме харчову олію із тирси

Інвесторами стали Voima Ventures, 2C Ventures, Nordic Foodtech VC,...

Рослина із запахом гниючої плоті стала основою для веганських кальмарів

Коньяку – японська рослина, яка має давню історію. Інші...

Шеф-кухар, який допомагає українцям, першим в США смажитиме лабораторну курятину

Міністерство сільського господарства США надало підрозділам Upside Foods і...

Нагетси з міцелію покращують здоров’я серця, містять клітковину і білок

У вересні Meati запустила новий вебмагазин, де вона пообіцяла...

Вибір редактора
В продовження теми