Ринок рослинного м’яса в найближчі роки буде рости значно швидше, ніж звичайного. Про це свідчать висновки щойно опублікованого дослідження MarketsandMarkets, яка називає себе найбільшою в світі компанією, що впливає на прибуток виробників.
За її оцінками, у 2020 році світовий ринок м’яса рослинного походження становив $4,3 млрд.
До 2025 року сектор зросте приблизно на 93% – до $8,3 млрд
Звісно, сектор традиційного м’яса в грошовому вимірі оцінюється значно вище. Хоча точних оцінок ніхто не називає, припущення коливаються від $90 млрд до $740 млрд.
Проте його приріст явно не такий значний, як індустрії альтернативного білку.
Передбачається, що глобальний ринок м’яса буде розвиватися на рівні 3,7% в період з 2021 по 2025 рр. – приблизно на 10 п.п. повільніше, ніж безм’ясні аналоги.
Маркетологи звертають увагу: у США тільки за 2020 р. індустрія веганського м’яса виросла на 45%.
Але в центрі уваги споживачів постає не тільки веганське м’ясо. Категорія рослинних молочних продуктів зросла на 24%, категорія веганських яєць – на колосальні 168%. А весь ринок веганської їжі в США додав 27%.
MarketsandMarkets прогнозує, що протягом наступного десятиліття ринок рослинної їжі перевищить $162 млрд
«Значне зростання» є результатом сплеску потягу людей стати веганами та флекситаріями. Останній термін придумали для тих, хто їсть переважно рослинну їжу, але час від часу споживає деякі продукти тваринного походження.
Рушійною силою цієї тенденції стало розуміння наслідків споживання м’яса для здоров’я, а також переваг рослинної їжі, вважають у MarketsandMarkets.
До слова, раніше український фудтех-стартап створив веганські страви, що готуються за 10 хвилин.