Сонгбай Лю і Шаньшань Ван, дослідники з Університету Чжецзян в Китаї, розробили рецептуру альтернативного м’яса із «тіста», яке включає соєвий, пшеничний білок та какао-масло.
Шматки м’яса друкували за допомогою 3D-принтера
Як зазначають вчені, саме додавання в суміш какао-масла сприяло формуванню гелевих матеріалів необхідної для 3D-друку текстури.
У процесі досліджень команда експериментувала з різним складом “чорнил” та порівнювала ефективність деяких інших інгредієнтів на предмет того, як кінцевий продукт тримає форму, яку має текстуру та мікроструктуру.
Будучи натуральним твердим жиром, какао-масло має температуру плавлення трохи нижчу температури тіла людини, тож його вдало можна застосовувати для покращення пластичності та формованості в 3D-друці, акцентують дослідники.
Термочутливе масло какао робить тісто більш рідким при вищих температурах друку
Потім воно застигає при кімнатній температурі, дозволяючи “тісту” зберегти форму.
Вчені також виявили, що додаткові інгредієнти, такі як крохмаль, полісорбат Твін-80 і альгінат натрію мають важливе значення для продуктивності друку та текстури, а порошок грибів шиітаке можна використовувати для надання смаку. Вони теж ввійшли в рецептуру гелевого матеріалу, який використовувався для друку.
«Какао-масло з температурою плавлення трохи вищою від навколишнього середовища сприяло текучості “чорнил” для 3D-принтера та формованості матеріалів з соєвого білка та пшеничного глютену», — підсумували дослідники.
Нагадаємо, раніше newfood.ua повідомляв, що голландці на 3D-принтері друкують солодощі зі сміття.