Дієта без яловичини, омарів та молока врятує Землю від апокаліпсису

“Якби кожен на Землі відмовився від м’яса та риби, то це врятувало б довкілля від тисяч тонн вуглецевих викидів”, — говорить Дана Ханнес, старша дієтологиня Каліфорнійського університету.

Науковиця акцентує, що за один рік тваринництво створює стільки викидів вуглецю, скільки весь транспортний сектор. 

Окрім того, зменшення споживання продуктів тваринництва зменшить наполовину вживання прісної води.

У 2018 році було проведено дослідження, яке довело, що веганська дієта зменшить вуглецевий слід людини на 73%. Його автори переконані — веганська дієта уповільнює темпи глобального підкислення, евтрофікації, землевикористання та споживання води. Для порівняння, зміна паливного автомобіля на електромобіль або зменшення кількості авіарейсів дає значно слабший ефект, ніж дієта.

Також оптимізму не додає малорозвинута технологія утилізації обгортки після реалізації продукту.

Вуглецевий слід — це сукупність викидів усіх парникових газів, які утворились внаслідок людської діяльності

Результату його впливу значні та суттєві, ми їх спостерігаємо зараз — перегрів Землі, стихійні лиха, важкі хвороби та в цілому проблеми зі здоров’ям у людей та тварин. Єдиним виходом фахівці називають кліматичну дієту, яка сприяє зменшує негативний ефект вуглецевого сліду.

Щоб зменшити вуглецевий слід, експерти дають кілька порад:

  • знизити вживання червоного м’яса — яловичина провокує найбільше викидів парникових газів. 
  • відмовитися від морепродуктів. Ні, переробка анчоусів чи креветок, наприклад, не залишає значний кліматичний слід. А от викиди палива від човнів, які займаються їх виловом — це вже набагато серйозніше. Також багато енерговитрат йде на вилов омарів, що теж збільшує використання палива.
  • знизити вживання молочних продуктів — 72% викидів парникових газів йде саме в результаті транспортування молока від ферми до переробного заводу. Варто відмовитися від самого молока та від сиру чи інших продуктів, де молоко — основний інгредієнт. В якості замінника на ринку уже з’явилося безліч видів рослинного молока.

Нагадаємо, раніше український фудтех-стартап створив веганські страви, що готуються за 10 хвилин.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартап змінив гени бактерій, щоб отримати казеїн без тварин

Інноваційний продукт виготовлений із запатентованого бактеріального штаму шляхом точної ферментації. Він є генетично ідентичним молочному казеїну, але виготовляється без...

Інтелектуальні системи управління запасами: допомога AI в логістиці харчових продуктів

Що таке інтелектуальні системи управління запасами? Інтелектуальні системи управління запасами — це технологічні рішення, які використовують штучний інтелект для моніторингу,...

Естонський стартап створив перше у світі молоко із насіння соняшнику

Ця інновація відповідає вимогам сучасного ринку щодо екологічності та зниження впливу на довкілля, а також  пропонує унікальний продукт, який...

Велика компанія створила найздоровіше м’ясо для веганів лише з одного компонента

Продукт під назвою Koji Chunks стане першою в світі м’ясною альтернативою, що складається лише з одного компонента.  За рахунок спецій...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Може вас зацікавити

Виробник м’яса для барбекю з вибракуваного зерна будує чи не найбільший завод в Азії

Zikooin виробляє рослинне м’ясо під назвою Unlimeat, створене з...

Американці створили перші грибні жуйки, які покращують імунітет і концентрують увагу

Жуйки виготовлені з розробленої компанією суміші Mycomatrix, що включає...

Найкращим джерелом рослинного білка виявився чайот, який культивували ще інки

На поживні властивості чайоту звернув свою увагу еквадорець, спортсмен...

Вибір редактора
В продовження теми