“Якби кожен на Землі відмовився від м’яса та риби, то це врятувало б довкілля від тисяч тонн вуглецевих викидів”, — говорить Дана Ханнес, старша дієтологиня Каліфорнійського університету.
Науковиця акцентує, що за один рік тваринництво створює стільки викидів вуглецю, скільки весь транспортний сектор.
Окрім того, зменшення споживання продуктів тваринництва зменшить наполовину вживання прісної води.
У 2018 році було проведено дослідження, яке довело, що веганська дієта зменшить вуглецевий слід людини на 73%. Його автори переконані — веганська дієта уповільнює темпи глобального підкислення, евтрофікації, землевикористання та споживання води. Для порівняння, зміна паливного автомобіля на електромобіль або зменшення кількості авіарейсів дає значно слабший ефект, ніж дієта.
Також оптимізму не додає малорозвинута технологія утилізації обгортки після реалізації продукту.
Вуглецевий слід — це сукупність викидів усіх парникових газів, які утворились внаслідок людської діяльності
Результату його впливу значні та суттєві, ми їх спостерігаємо зараз — перегрів Землі, стихійні лиха, важкі хвороби та в цілому проблеми зі здоров’ям у людей та тварин. Єдиним виходом фахівці називають кліматичну дієту, яка сприяє зменшує негативний ефект вуглецевого сліду.
Щоб зменшити вуглецевий слід, експерти дають кілька порад:
- знизити вживання червоного м’яса — яловичина провокує найбільше викидів парникових газів.
- відмовитися від морепродуктів. Ні, переробка анчоусів чи креветок, наприклад, не залишає значний кліматичний слід. А от викиди палива від човнів, які займаються їх виловом — це вже набагато серйозніше. Також багато енерговитрат йде на вилов омарів, що теж збільшує використання палива.
- знизити вживання молочних продуктів — 72% викидів парникових газів йде саме в результаті транспортування молока від ферми до переробного заводу. Варто відмовитися від самого молока та від сиру чи інших продуктів, де молоко — основний інгредієнт. В якості замінника на ринку уже з’явилося безліч видів рослинного молока.
Нагадаємо, раніше український фудтех-стартап створив веганські страви, що готуються за 10 хвилин.