Вчені взялися надрукувати рибу без кісток — за допомогою водоростей, стовбурових клітин та струму

Команда вчених приступила до розробки інноваційної технології вирощування філе риби без кісток з використанням водоростей та клітин морського окуня.

Проект під назвою “Algae2Fish” очолює доцент Фредеріко Феррейра з Інституту біоінженерії та біонаук Лісабонського університету. Фінансування взяла на себе неурядова організація, що займається сталим харчуванням, Good Food Institute (GFI).

Вчені поставили собі за ціль виростити з клітин морського окуня справжнє філе з таким же зовнішнім виглядом, смаком і текстурою, що і звичайна риба з тою ж поживністю та користю для організму. Але без кісток і не створюючи негативного впливу на навколишнє середовище. 

Друкований фрагмен

До того ж, у лабораторному окуні не буде ртуті чи мікропластику, які часто зустрічаються в морській рибі.

Для створення їстівних каркасів науковці використають 3D-друк, а сировину видобудуть з водоростей та інших рослин. 

Водорості уже містять антиоксиданти, які додають харчової цінністості готовому продукту, зокрема омега-3 жирні кислоти

Щоб поліпшити трансформацію стовбурових клітин риби в м’язи та жир, технологи застосують електричну стимуляцію. Потім їх можна буде використати у вигляді біочорнил для 3D-принтера. Разом з водоростями це допоможе створити волокнисту текстуру, притаманну риб’ячому філе.

Нагадаємо, раніше австралійці взялися за будівництво 3D-фабрики, щоб друкувати там рослинний лосось.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

У Києві печуть ремісничий хліб зі спельтою: рецептура розроблялася два роки

У рецептурі хліба лише чотири інгредієнти — борошно, сіль, вода і жива закваска.«Цей хліб створювався два роки, протягом яких...

Молочага — з гриба-паразита створили новий вид рослинного молока, яке захищає від стресу

Черговим фісташковим чи ячмінним «молоком» уже нікого не здивуєш, тому стартапи йдуть далі. Як, приміром, Blume, який розраховує активізувати...

В Індії створили морозиво та льодяники, що світяться як медузи, коли їх облизують

Реакція ґрунтується на ферменті люциферази, який при лизанні язиком створює ефект світіння за звичайних умов, без застосування ультрафіолету.За словами...

Вирощений у лабораторії блакитний тунець потрапить в тисячі ресторанів Японії, Кореї та Гонконгу

Стартап займається вирощуванням клітинних морепродуктів для суші – блакитного тунця та інших.Разом компанії співпрацюватимуть над розробкою та маркетингом продуктів,...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється, що особливо важливо для дітей молодшого віку, які можуть випадково...

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це голод, попит на спеції та прянощі в Україні був завжди,...

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Проєкт Bake4Ukraine отримав грант на обладнання українським пекарням

Гуманітарний проєкт #Bake4Ukraine отримав грант, що передбачає надання обладнання (нового чи б/в) 50 українським пекарням, які знаходяться в зоні...

Може вас зацікавити

Консервант, який видобули два століття назад, став головним інгредієнтом веганського майонезу

У виробництві Vesa використовує лише один консервант — сорбат...

У лабораторії вперше виростили цільні шматки м’яса з прошарками жиру

Вони використовують метод, завдяки якому в продукті міститься більше...

В Азії – гострий дефіцит яєць. Їх замінять розробки з люпину, картоплі та квасолі мунг

Проблеми поставки курячих яєць вперше почали виникати на початку...

Поляки створили шоколад із верблюжого молока і привчатимуть до нього Європу

«Верблюже молоко підходить для людей з непереносимістю лактози, цукровим...

Вибір редактора
В продовження теми