Команда вчених приступила до розробки інноваційної технології вирощування філе риби без кісток з використанням водоростей та клітин морського окуня.
Проект під назвою “Algae2Fish” очолює доцент Фредеріко Феррейра з Інституту біоінженерії та біонаук Лісабонського університету. Фінансування взяла на себе неурядова організація, що займається сталим харчуванням, — Good Food Institute (GFI).
Вчені поставили собі за ціль виростити з клітин морського окуня справжнє філе з таким же зовнішнім виглядом, смаком і текстурою, що і звичайна риба — з тою ж поживністю та користю для організму. Але без кісток і не створюючи негативного впливу на навколишнє середовище.
До того ж, у лабораторному окуні не буде ртуті чи мікропластику, які часто зустрічаються в морській рибі.
Для створення їстівних каркасів науковці використають 3D-друк, а сировину видобудуть з водоростей та інших рослин.
Водорості уже містять антиоксиданти, які додають харчової цінністості готовому продукту, зокрема омега-3 жирні кислоти
Щоб поліпшити трансформацію стовбурових клітин риби в м’язи та жир, технологи застосують електричну стимуляцію. Потім їх можна буде використати у вигляді біочорнил для 3D-принтера. Разом з водоростями це допоможе створити волокнисту текстуру, притаманну риб’ячому філе.
Нагадаємо, раніше австралійці взялися за будівництво 3D-фабрики, щоб друкувати там рослинний лосось.