Вчені взялися надрукувати рибу без кісток — за допомогою водоростей, стовбурових клітин та струму

Команда вчених приступила до розробки інноваційної технології вирощування філе риби без кісток з використанням водоростей та клітин морського окуня.

Проект під назвою “Algae2Fish” очолює доцент Фредеріко Феррейра з Інституту біоінженерії та біонаук Лісабонського університету. Фінансування взяла на себе неурядова організація, що займається сталим харчуванням, Good Food Institute (GFI).

Вчені поставили собі за ціль виростити з клітин морського окуня справжнє філе з таким же зовнішнім виглядом, смаком і текстурою, що і звичайна риба з тою ж поживністю та користю для організму. Але без кісток і не створюючи негативного впливу на навколишнє середовище. 

Друкований фрагмен

До того ж, у лабораторному окуні не буде ртуті чи мікропластику, які часто зустрічаються в морській рибі.

Для створення їстівних каркасів науковці використають 3D-друк, а сировину видобудуть з водоростей та інших рослин. 

Водорості уже містять антиоксиданти, які додають харчової цінністості готовому продукту, зокрема омега-3 жирні кислоти

Щоб поліпшити трансформацію стовбурових клітин риби в м’язи та жир, технологи застосують електричну стимуляцію. Потім їх можна буде використати у вигляді біочорнил для 3D-принтера. Разом з водоростями це допоможе створити волокнисту текстуру, притаманну риб’ячому філе.

Нагадаємо, раніше австралійці взялися за будівництво 3D-фабрики, щоб друкувати там рослинний лосось.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Nestlé інвестувала $0,2 млрд у нові лінії виробництва «безвідходної» кави

Згідно із заявою Nestlé, на місці вже розпочаті роботи з першими виробничими лініями, які, очікується, повністю запрацюють до червня...

Звук робить каву терпкою, а бас додає гіркоти — вчені досліджують, як звуки впливають на смак їжі

«Ми співаємо та смакуємо тими ж органами. Смак, як і музика, також має кілька основних категорій», — пояснює Меш.Розглянувши...

Інвестори дали $1,6 млн на клітинних лобстерів. Це – чисте м’ясо, тільки без панцира

Серед інвесторів Cultured Decadence — Bluestein Ventures, Joyance Partners, Revolution’s Rise of Rest Seed Fund, gener8tor, GlassWall Syndicate, Bascom...

Маркування харчових продуктів — що це таке, і чому це важливо?

У нещодавніх змінах в постановах цього документу було зазначено, що різні маркування харчових продуктів мають бути сфокусовані на забезпеченні...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Може вас зацікавити

Oxford Economics: на вирощуванні лабораторного м’яса можна заробити майже $3 млрд

Дослідження, проведене на замовлення виробника харчових клітинних продуктів Ivy...

Виробники їжі можуть отримати до 1 млн грн на зменшення викидів вуглецю

У межах проєкту «Power Up!» бізнеси, що постраждали внаслідок...

Сінгапурський виробник продає закуски із стародавніх зерен, що покращують психіку

Флагманські закуски Zenko виготовляються з «стародавніх зерен»: сорго та...

Доставка їжі: тенденції, секрети, фішки, майбутнє ринку онлайн-доставки продуктів

Основні екологічні тренди продуктового ритейлу:Відмова від пластику; Етичне...

На інновації в їжі та релокацію ресторанів можна отримати 100 тис. грн

Конкурс має на меті підтримку сталого розвитку підприємництва у...

Вибір редактора
В продовження теми