Такий «лід» компостується, має антимікробну дію та запобігає перехресному забрудненню свіжих продуктів в упаковці.
Патент на дизайн і концепцію подали в липні, хоча саму ж роботу з підтвердження концепції розпочали ще в січні 2020 року після гранту на дослідження у розмірі $485 тис. від Національного інституту харчування та сільського господарства USDA.
«Ми прагнули зробити так званий твердий лід, який буде служити охолоджуючим середовищем і котрий можна буде використовувати повторно», — пояснив Ганг Сун, професор кафедри біологічної та сільськогосподарської інженерії.
Кубики льоду на основі желе виготовлені з використанням 90% води та 10% желатинового гідрогелю.
Таке співвідношення запобігає термоплавленню та забезпечує ефективність охолодження звичайного льоду.
«Його можна використовувати протягом 13 годин для охолодження, а потім промити водою і покласти в морозилку для наступного використання», — каже Сун.
Кожен куб можна повторно використовувати близько десяти разів. Після циклу заморожування-розморожування «желатиновий лід» досить легко очищати та дезинфікувати.
Він витримує до 10 кг навантаження без деформації
Винахід кубиків льоду, що не тануть, приєднується до низки попередніх спроб промисловості покращити екологічний та гігієнічний вплив упаковки для риби та інших охолоджених продуктів.
Нагадаємо, китайці створили колірну упаковку для визначення свіжості морепродуктів.
Джерело: Food Ingredients First