Вчені поселили буру гниль на вичавки смородини, і отримали новий ароматизатор

Дослідники розробили натуральний аромат лісової суниці, використовуючи гриби та відходи з виробництва соку чорної смородини.

Результати дослідження вони опублікували в ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry. Там вчені зазначають, що суниця лісова цінується навіть вище, ніж звичайна, вирощена промисловим способом. Все — завдяки насиченому аромату дикої ягоди.

Однак у природі її не так багато, тож виробникам харчових продуктів доводиться використовувати синтетичні замінники.

Дослідники звернули увагу, що деякі види грибів вміють перетворювати рослинну сировину на речовини з приємним запахом, включаючи ванілін, малиновий кетон і бензальдегід, подібний до запаху мигдалю. 

Наприклад, їстівний гриб бурої гнилі Wolfiporia cocos може виділяти фруктові та квіткові аромати в процесі розщеплення таких продуктів як чай чи відходи моркви.

Wolfiporia cocos

Субстрат для гриба вчені отримали з відходів виробництва соку чорної смородини. Вичавки, які зазвичай викидають, містять багато м’якоті, насіння і шкірки.

Налаштувавши унікальні умови для розвитку гриба, дослідники природним чином змогли отримати аромат, який асоціюється з лісовою суницею.

Для цього у відходи зі смородини додали кілька додаткових речовин — нітрат амонію, моногідрат L-аспартату натрію, монокалію фосфат та інші.

Загалом вчені запевняють, що вони розробили «стійкий і економічно ефективний спосіб виробництва аромату, який можна було б використовувати в промислових цілях як натуральний ароматизатор».

Нагадаємо, раніше ІKEA створила свічку з ароматом тефтель.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Борис Шестопалов, акціонер HD Group та GFS, про національний акселератор, який зробить Україну провідним гравцем на світовому ринку продовольства

Борис Шестопалов — євангеліст foodtech, модерних харчових технологій. Він належить до тієї генерації бізнесменів, які створюють нові смисли в...

Бельгійці створили «спортивне» пиво — з вітамінами та протеїном

З новим пивом компанія прагне розширити свою цільову аудиторію. До цього Thrive уже запустила безалкогольне спортивне пиво для спортсменів з...

Український виробник чаю, яким смакував Байден, міксує для пасажирів унікальні сорти

В компанії розповідають, що авторські чаї Molfar стали доступними у потягах з грудня минулого року.“Коли до нас звернулась Укрзалізниця...

Французи створили порошковий йогурт та кефір. З них можна робити солодощі і пекти піцу

Компанія Epi Ingredients презентувала нову концепцію добавок для кондитерських виробів — So Candy.Виробник йогуртових порошків пропонує їх використовувати у...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Литовці пакуватимуть їжу в нанокоробки, які поглинатимуть зайвий жир

На заміну картонним харчовим контейнерам, вкритим поліетиленовою плівкою, прийшла...

Виробник першого рослинного м’яса на грилі запропонував веганам реалістичні реберця

Кожен шматок нової версії рослинної яловичини є більш пласким...

Легендарна Nutella нарешті стане продуктом для веганів. Що всередині?

Рослинна версія культової шоколадно-горіхової пасти з’явиться в Італії цієї...

Супермаркети продаватимуть веганські яйця, які виглядають точно як справжні

Це не перше веганське яйце, але перше, яке виглядає...

Засновник соцмережі поїтиме корів пивом, щоб виростити найсмачнішу яловичину

Цукерберг, чиї статки становлять $126,5 млрд, з 2014 року...

Вибір редактора
В продовження теми