Одні з небагатьох комах, які Чаттерджі звик їсти на обід, — це прямокрилі.
«Якщо їх підсмажити і додати трохи теріякі, вони справді дуже смачні», — говорить викладач Оксфордського університету.
Споживчий психолог за фахом, у своїй роботі він досліджує способи заохотити людей включати більше комах у свій раціон.
«Я роблю це вже сім років, — каже доктор Чаттерджі. — Можу дивитися на велику комаху і з’їсти її з задоволенням, незалежно від того, наскільки огидно вона виглядає».
Практики, відомої як ентомофагія, дотримуються понад 2 млрд людей у всьому світі
За словами Чаттерджі, комахи — не тільки чудовий спосіб додати страві або закусці аромату. Вони також ліпші для навколишнього середовища.
«Тваринний білок є одним з найбільш нестабільним джерелом харчування через викиди парникових газів, вирубки лісів та використання енергії, пов’язаної з вирощуванням худоби», — говорить він.
Щоб отримати один кілограм білка від корови, потрібно 20 кг корму. А ось комахам потрібно всього 1,7 кг.
«Швидкість розмноження цвіркунів — лише шість тижнів. Для корови весь цикл становить близько шести років», — додав він.
Що цікаво, цвіркуни містять більше білка, ніж яловичина на грам. Борошняні хробаки багатші Омега-3, ніж лосось. А домашні мухи містять більше вітаміну B2, ніж молоко.
Нагадаємо, нещодавно у ресторанах Данії з’явилися бургери з фаршем із жуків.