Версія томатів Marz, вирощена умовах температури, води та грунту, аналогічним планеті Марс.
Команда Heinz та 14 астробіологів Космічного інституту Олдріна в технічному університеті Флориди, США, протягом дев’яти місяців змоделювали та виростили помідори на Червоній планеті.

«Раніше більшість зусиль в змодельованих до Марсу умовах була спрямована на вивчення способів вирощування рослин», — пояснює Ендрю Палмер, керівник експерименту.
Отримати «результат мрії» — врожай високої якості, вдалося вперше, додав він.
Загалом весь експеримент тривав два роки та включав в себе збір «правильного» насіння та підбір найбільш продуктивних агротехнічних прийомів.
«Робота з «майстрами томатів» дозволила нам побачити, які є можливості для довгострокового виробництва їжі за межами Землі», — сказав Ендрю Палмер.

Пробна партія Heinz Tomato ketchup Marz Edition вже була представлена у штаб-квартирі компанії в Пітсбурзі, США.
Соус уже готовий дебютувати цього тижня, проте, перед розливом у пляшки він пройде ретельне тестування.
Амбасадором «космічного» кетчупу стане Майк Массіміно — перший астронавт, який твітнув з космосу, ветеран двох космічних польотів та чотирьох виходів у відкритий космос.
А тим часом більш «земні», але не менш екстравагантні крафтові соуси пропонує Вінницька компанія «Hell Daddy». Найпопулярніший — «Смерть ворогам».
Джерело: Food Ingredients First