На Івано-Франківщині варять сир, що врятував долину мамонтів

«Мірина майстерня сиру» вирощує на Івано-Франківщині кіз та варить крафтові сири. Серед них – французький Блю Шевр, що зріє у попелі, та сир зі скандинавським характером брюност.

Брюност – це коричневий норвезький сир, який готується із сироватки та має цікаву історію.

У різних скандинавських країнах такі сири називають по-різному, але суть у них одна: сироватка протягом тривалого часу уварюється на повільному вогні, молочний цукор (лактоза), що міститься в ній, карамелізується. Все це перетворюється на коричневу солодкувату масу з досить незвичним смаком.

Їдять брюност із житніми хлібцями та джемом

Колір сиру може змінюватись від карамельного до темно-коричневого, і залежить від додавання вершків, а також ступеня карамелізації лактози.

Спочатку сир варили без додавання вершків. Він називався «примом» і мав дуже м’яку текстуру. Але пізніше Ганна Хов, дружина фермера, вирішила додати сметану до «приму». Її «жирний сир» продавався найкраще, тож саме їй належить заслуга порятунку долини Гудбраннсдален від зубожіння в 1880-ті роки.

До речі, долина відома тим, що сформувалася під час останнього льодовикового періоду. Там знаходять кістки та бивні мамонтів.

Міра Волощук, засновниця «Міриної майстерні сиру» не лише варить брюност, а й популяризує сироваріння в Карпатах. Фермерка вирощує власну їжу пермакультурними та біодинамічними методами і пече хліб.

Блю Шевр

Говорить, що брюност – дуже оригінальний продукт.

«Наче не сир зовсім, а такий малесенький шматочок тепла і сонечка. Їсти його треба не спішно, класти до рота і смакувати, замруживши очі. Ковток мадейри, кавалок грушки чи гроно винограду… А може велика кварта чаю з свіжої м‘яти з імбирем», – радить вона.

Нагадаємо, на Івано-Франківщині також варять сири з чорнилами каракатиці.

Джерело

3 КОМЕНТАРІ

  1. […] Серед них – французький Блю Шевр, що зріє у попелі, та сир зі скандинавським характером брюност, пише Репортер з посиланням на newfood.ua. […]

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Мобільна пекарня 60-х років нагодує німецьких політиків українським хлібом

Пекарня – одна із трьох подібних, що лишилися в Україні. Один із волонтерів розповідає, що під час Карибської кризи швейцарці...

МХП запускає проєкт з організації харчування для інших компаній

Як компанія з потужним кулінарним виробництвом, багаторічною експертизою у роботі з харчовими продуктами, високими стандартами якості МХП запускає новий...

Вчені виявили гриби, які знищують токсини у сидрі та варенні

Патулін (C7H6O4) — це шкідливий мікотоксин. Його продукують гриби, які зустрічаються в пошкоджених фруктах (яблука, груші, виноград тощо).Це відкриття...

Преміум-бренд створив активовану воду, що посилює смак їжі у 10 разів

Вода, що проходить через швейцарську запатентовану технологію фільтрації, отримує додаткову "активацію" завдяки використанню технології електромагнітного резонансу, яка надає їй...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Японський гігант випустив ложку, що б’є електрострумом. Так їжа стає солонішою.

За словами співрозробників продукту, ложка працює, використовуючи струм для...

Каліфорнійці створять середовище з біомолекул для вирощування дешевого м’яса

Цей крок має на меті значно знизити витрати на...

Дві третини м’яса та молока до 2050 року замінять альтернативні продукти — дослідження

Згідно з дослідженням британської екологічної благодійної організації та аналітичного...

Легендарна Nutella нарешті стане продуктом для веганів. Що всередині?

Рослинна версія культової шоколадно-горіхової пасти з’явиться в Італії цієї...

«Міцний» сік з яєчним білком та грибами заспокоює нервову систему

BUILD – перший у світі “міцний” сік з підвищеним...

Вибір редактора
В продовження теми