На Івано-Франківщині варять сир, що врятував долину мамонтів

«Мірина майстерня сиру» вирощує на Івано-Франківщині кіз та варить крафтові сири. Серед них – французький Блю Шевр, що зріє у попелі, та сир зі скандинавським характером брюност.

Брюност – це коричневий норвезький сир, який готується із сироватки та має цікаву історію.

У різних скандинавських країнах такі сири називають по-різному, але суть у них одна: сироватка протягом тривалого часу уварюється на повільному вогні, молочний цукор (лактоза), що міститься в ній, карамелізується. Все це перетворюється на коричневу солодкувату масу з досить незвичним смаком.

Їдять брюност із житніми хлібцями та джемом

Колір сиру може змінюватись від карамельного до темно-коричневого, і залежить від додавання вершків, а також ступеня карамелізації лактози.

Спочатку сир варили без додавання вершків. Він називався «примом» і мав дуже м’яку текстуру. Але пізніше Ганна Хов, дружина фермера, вирішила додати сметану до «приму». Її «жирний сир» продавався найкраще, тож саме їй належить заслуга порятунку долини Гудбраннсдален від зубожіння в 1880-ті роки.

До речі, долина відома тим, що сформувалася під час останнього льодовикового періоду. Там знаходять кістки та бивні мамонтів.

Міра Волощук, засновниця «Міриної майстерні сиру» не лише варить брюност, а й популяризує сироваріння в Карпатах. Фермерка вирощує власну їжу пермакультурними та біодинамічними методами і пече хліб.

Блю Шевр

Говорить, що брюност – дуже оригінальний продукт.

«Наче не сир зовсім, а такий малесенький шматочок тепла і сонечка. Їсти його треба не спішно, класти до рота і смакувати, замруживши очі. Ковток мадейри, кавалок грушки чи гроно винограду… А може велика кварта чаю з свіжої м‘яти з імбирем», – радить вона.

Нагадаємо, на Івано-Франківщині також варять сири з чорнилами каракатиці.

Джерело

3 КОМЕНТАРІ

  1. […] Серед них – французький Блю Шевр, що зріє у попелі, та сир зі скандинавським характером брюност, пише Репортер з посиланням на newfood.ua. […]

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ні риби, ні м’яса: поставки рослинної яловичини до ресторанів зросли на 80%

Про це свідчать дані американської The NPD Group, яка оцінювала динаміку у порівнянні з аналогічним місяцем 2020 року, коли...

Зелена енергія в харчовій промисловості: нові технології та тренди

Харчова промисловість відіграє важливу роль у глобальній економіці, але водночас є одним із найбільших споживачів ресурсів та джерел викидів....

«М’ясо» зі сейтану врятує від глобального потепління

Сейтан або «пшеничне м’ясо»  — це рослинний білок, який виготовляється з пшеничної клейковини Дані показують, що вуглецевий слід продукції LoveSeitan...

Японія готова увірватися у сегмент лабораторного м’яса та риби

Глобальна співпраця буде спрямована на прогресуючий розвиток клітинного виробництва в Японії та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.Завдяки угоді японська JACA матиме розширений...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

На Львівщині підприємці труть варення із троянд та акацієвого меду

Соломія Братах, яка заснувала бренд зі своїм чоловіком Ігорем...

До останньої краплі: стартап з виробництва «чайних бомбочок» отримав $5 млн інвестицій

Загалом обсяг залучених інвестицій від старту проєкту становить $8,4...

В Ізраїлі надрукували найбільший лабораторний стейк — зі справжнього м’яса та жиру

Ізраїльський виробник культивованого м’яса Mea Tech 3D надрукував стейк...

Стартап змінив гени бактерій, щоб отримати казеїн без тварин

Інноваційний продукт виготовлений із запатентованого бактеріального штаму шляхом точної...

Хутро з кропиви — у Копенгагені показали нові рослинні тренди моди

Вони створені у стилі популярних сумок Ganni Bou, але...

Вибір редактора
В продовження теми