Нові виробничі потужності під назвою Factory 01 дозволить масштабувати та комерціалізувати протеїн Solein, який, як стверджує Solar Foods, є «найбільш стійким білком у світі».
Solein – флагманський продукт Solar Foods. Він отримується шляхом ферментації ГМ-мікробами елементів з повітря (вуглекислий газ та водень) під дією електричного струму. Мікроби поглинають ці елементи та виділяють їстівний білок.
На заводі також розмістять демонстраційний центр, щоб відвідувачі на власні очі змогли побачити, як створюється білок із повітря.
Введення в експлуатацію заводу заплановане на 2023 рік
Білок із повітря можна включати до складу будь-яких харчових продуктів – від замінників м’яса до безмолочних напоїв.
Пасі Вайнікки, що управлятиме Factory 01, говорить, що це буде не лише платформа для масштабування Solar, але спосіб показати світові, як може виглядати майбутнє екологічно чистого виробництва харчових продуктів.
«Сьогодні ми знаходимося на такому ж роздоріжжі з продовольчою системою, як і в середині 1980-х років з інформаційно-комунікаційними технологіями, — каже він. — За нашими обідніми столами вже відбуваються «тектонічні зрушення».
Нагадаємо, Solar Foods була заснована в 2017 р., а її білок із повітря з’явився ще до того, як стартап отримав 10 млн євро від Фінського кліматичного фонду.
На сьогодні загальне фінансування стартапу досягло 35 млн євро. Серед його спонсорів — Business Finland — ще одне фінське урядове агентство, яке підтримує інновації.
Джерела: Solar Foods, Green Queen