Фінський стартап будує першу у світі фабрику для виробництва білка з повітря

Фінська технологічна компанія Solar Foods, що виробляє білок з повітря, збирається розпочати будівництво свого першого промислового заводу уже в цьому році.

Нові виробничі потужності під назвою Factory 01 дозволить масштабувати та комерціалізувати протеїн Solein, який, як стверджує Solar Foods, є «найбільш стійким білком у світі».

Solein – флагманський продукт Solar Foods. Він отримується шляхом ферментації ГМ-мікробами елементів з повітря (вуглекислий газ та водень) під дією електричного струму. Мікроби поглинають ці елементи та виділяють їстівний білок.

На заводі також розмістять демонстраційний центр, щоб відвідувачі на власні очі змогли побачити, як створюється білок із повітря.

Введення в експлуатацію заводу заплановане на 2023 рік

Білок із повітря можна включати до складу будь-яких харчових продуктів – від замінників м’яса до безмолочних напоїв.

Пасі Вайнікки, що управлятиме Factory 01, говорить, що це буде не лише платформа для масштабування Solar, але спосіб показати світові, як може виглядати майбутнє екологічно чистого виробництва харчових продуктів.

«Сьогодні ми знаходимося на такому ж роздоріжжі з продовольчою системою, як і в середині 1980-х років з інформаційно-комунікаційними технологіями, — каже він. — За нашими обідніми столами вже відбуваються «тектонічні зрушення».

Нагадаємо, Solar Foods була заснована в 2017 р., а її білок із повітря з’явився ще до того, як стартап отримав 10 млн євро від Фінського кліматичного фонду.

На сьогодні загальне фінансування стартапу досягло 35 млн євро. Серед його спонсорів — Business Finland — ще одне фінське урядове агентство, яке підтримує інновації.

Джерела: Solar Foods, Green Queen

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Користь та шкода ферментованих продуктів: пробіотики, домашня ферментація та їх вплив на здоров’я

Ферментовані продукти завжди були важливою частиною харчування різних культур. Вони не лише збагачують смак страв, але й мають значний...

Із відходів виробництва оливкової олії створюють здорові снеки та напої

Перетворити відходи виробництва оливкової олії на комерційні продукти взявся проєкт UP4HEALTH, що фінансується ЄС. Мануель Роман, тимчасовий координатор проєкту говорить,...

Лабораторне м’ясо продаватимуть у Європі через рік-два — є перша заявка

Це перша в історії заявка на продаж культивованого м’яса в Європі.Запит до регуляторних органів є частиною співпраці компанії з...

Каліфорнійська паста з ізюму замінить яйця, масло та цукор у випічці майбутнього

Зі слів Тіма Кенні, віце-президента з маркетингу KRMB, ізюм має низький вміст жиру та натрію, містить нерафінований цукор та...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Wanted Vegan годує українців рослинним салом та креветками

Заснований у 2020 році Романом Квашенком, який 20 років...

Безалкогольне червоне вино з відтінком дуба стало напоєм року

«Це найкраще червоне безалкогольне вино, яке куштували судді. Вино...

Майже 160 тис. грн отримають підприємства, які найбільше постраждали від війни

Кошти на відновлення господарської діяльності можна буде отримати у...

Французи розробили паливо для суперкарів із відходів виноробства

Сировиною для виробництва палива стали винний осад та виноградні...

Вибір редактора
В продовження теми