Івано-Франківська сироварня варить унікальні сири з чорнилами каракатиці

«Станіславська сироварня», яку заснувала колишня викладачка музичної школи Наталія Пальчак, випускає на Івано-Франківщині чорні сири.

П’ять років тому нинішня власниця сироварні починала з моцарели. Тоді вона варила сири за італійською технологією на власній кухні. Спочатку пригощала сирами рідних, друзів, знайомих. Потім вони почали купувати сири, охочих ставало все більше.

Сир «Чорна рада»

З часом Наталія Пальчак домовилася про співпрацю з півтора десятками крамниць Івано-Франківська — і локальні продажі суттєво покращили збут. Окрім всього іншого, продає сири на крафтових ярмарках, відправляє замовлення Новою Поштою, а згодом планує відкрити і власну фірмову крамницю.

Найпопулярніший сир у асортименті «Станіславської» — чорний, з промовистою назвою «Чорна рада». 

При створенні у нього додають натуральний барвник — чорнила каракатиці. Вдалим доповненням є лаванда та насіння пажитника, що надає сиру легкого горіхового смаку. 

«Чорна рада» добре смакує з червоним вином

Охоче куштують сир «Мольфар» — з базиліком, помідором і часником. Його виготовлення базується на голландській технології зеленого сиру «Песто».

Інша категорія — витримані сири. Одним із фаворитів у сироварні називають «Бисаги» — напівтвердий коров’ячий сир, зварений за італійськими технологіями. Він має щільну пластичну текстуру, насичений солом’яний колір, пікантну легеньку кислинку та приємні вершкові нотки.

«Мотря» — це козячий напівтвердий сир з витримкою від 6 місяців. Його текстура пластична, ледь крихка. А смак — з легкими горіховими нотки без яскраво вираженого післясмаку козячого молока.

Сир «Мотря»

І, звісно, популярне «Волове око». Це овечий твердий сир з витримкою 11 місяців з крихкою твердою текстурою.

Нагадаємо, на Прикарпатті також створюють халумі для смаження на грилі, сири-роли за французькою технологією та морозиво з козячого молока.

Джерела: Станіславська сироварня, Шо Там

1 коментар

  1. […] Спочатку пригощала сирами рідних, друзів, знайомих. Потім вони почали купувати сири, охочих ставало все більше, пише Ратуша з посиланням на Newfood. […]

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартап, що виробляє шкіру із грибів для модного бренду, зібрав сотні мільйонів на новий завод

Фінансування піде на розширення виробництва флагманського продукту під назвою Reishi Компанія каже, що її мета – задовольнити попит на екологічно...

Danone створила йогурт, який можна їсти виделкою. Поки без ножа

Oikos – це грецький знежирений йогурт. Вміст фруктів у ньому перевищує всі попередні пропозиції Danone на 50%. Йогурт випускається у...

Попит на рослинне м’ясо настільки виріс, що основний інгредієнт подорожчав у 2 рази

Для порівняння, традиційне м’ясо свиней та ВРХ у США за рік додало в ціні 10%, курятина – 6%.Канада, найбільший...

Вчені надрукували кальмарів з водоростей та відходів виробництва локшини

Отримані кільця кальмара вирізняються своїм вмістом білка. Їх можна смажити та споживати як справжні. Концепція з’явилася на тлі надмірного вилову...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

Японія готова увірватися у сегмент лабораторного м’яса та риби

Глобальна співпраця буде спрямована на прогресуючий розвиток клітинного виробництва...

50% споживачів готові доплачувати за корисну та місцеву їжу: про тренди майбутнього

Такі результати глобального дослідження, отримані міжнародною консалтинговою компанією PwC....

У Кривому Розі роблять борошно з плоду довголіття, сушать на чіпси та печуть фокаччу

Вона розповідає, що на старті, розпочавши вирощувати батат, її...

Шоколадний гігант розробив інноваційну упаковку, яка контролюватиме розмір порцій продукту

Упаковка дозволить споживати її вміст невеликими порціями: з’ївши пів...

Вибір редактора
В продовження теми