3000 років тому європейці варили сир з пліснявою — докази знайшли у туалеті

Шматок 2700-річного фекалію, знайдений в шахті Гальштатт в австрійських Альпах, дозволив з’ясувати, що європейці залізного віку насолоджувалися сиром з блакитною пліснявою та пивом.

Тобто майже три тисячоліття тому робітники соляної шахти в Австрії уже володіли складною технологією виробництва сиру та пива.

Результати досліджень опубліковані в журналі Current Biology. Там йдеться про те, що це — найдавніший доказ існування сироваріння в Європі. І хоча вживання алкоголю, безумовно, було задокументоване навіть старішими записами або археологічними свідченнями, це — перший молекулярний доказ споживання пива на континенті того часу.

«Шахтарі були досить досвіченими, щоб навмисно використовувати технологію бродіння, що мене дуже здивувало», — говорить Френк Майкснер, мікробіолог з італійського дослідницького інституту Eurac та провідний автор дослідження.

Зовсім неочікувано, але очевидно, що складна обробка та бродіння відіграли важливу роль у ранній кулінарній історії Європи.

Галштатт, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — особливе місце. Шахту використовували для добування солі

Усі жителі працювали і жили з шахти. Щоб не підніматися наверх протягом робочого дня, вони там і їли, і ходили до умовного туалету.

Завдяки високій концентрації солі та постійній температурі 8 °С екскременти добре збереглися, що дало змогу зробити відкриття.

Загалом дослідники проаналізували аж чотири зразки: один — часів бронзового, два — залізного віку та один — XVIII століття. У зразку віком 2700 років було виявлено два гриби — Penicillium roqueforti і Saccharomyces cerevisiae, обидва з яких використовуються в харчовій промисловості.

Нагадаємо, сьогодні венчурні інвестори вкладають мільйони у створення молекулярних сирів.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Британські дизайнери виготовили перший у світі предмет меблів з кави

Для розробки журнального столика засновник і креативний директор Joy Resolve Джошуа Ренуф співпрацював з компанією з утилізації відходів Smile...

Продукти харчування без цукру: повний список продуктів

Цукор – це чистий вуглевод, який підвищує настрій та дає підйом енергії. У своєму чистому вигляді він не зустрічається...

Трохи технологій і багато творчості: якими будуть успішні ресторани майбутнього

Мінімізація точок дотику у приміщенні між людьми вимагатиме трохи технологій та багато творчості.У 2021 та наступних роках ресторани прагнутимуть...

Снікерс по-українськи: українські шокоснеки виготовляють з какао та меду

Солодкі плитки містять лише три інгредієнти — власне мед, терті какао-боби та какао-масло.У деякі вироби додають начинки з сушених...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

На Kickstarter шукають інвестиції на суперфуд з меду та амаранту. В Україні такий уже їдять

Кампанія по збору коштів завершується через 35 днів, і...

Крафтова виноробня створює під Києвом унікальні вина, які рекомендують у Лондоні

«Сказати, що вино це моя пристрасть – нічого не...

Поляки розробили наклейки, які подовжують термін зберігання грибів

Формат наклейки – простий у використанні, говорить Тім Малефіт,...

Шведи створили перше у світі молоко з картоплі для ідеального латте

Для розробки нової лінійки веганського молока Dug, стартап відмовився...

New Food Summit 2024: ключові тенденції та виклики агріфуд-галузі

Тренди та зміни на ринку агріфуду Найбільше на галузь наразі...

Вибір редактора
В продовження теми